IMG_Kaardal.jpg
Vinner av kvinneklassen Åslaug Golf Kaardal. Foto: Kyle Meyr.

Resultatene fra Xreid Hardangervidda 2015 finner du i denne artikkelen: Paul Raistrick og Åslaug Golf Kaardal vant Xreid Hardangervidda under droemmeforhold.

Åslaug hadde ikke forestilt seg at hun kom til å vinne da hun sto på startstreken fredag. Det var Hardangervidda som løpearena som fristet henne til å melde seg på. Åslaug er en erfaren løper, og har tidligere deltatt på blant annet Norseman, Rallarvergsløpet, Ultrabirken og VM i Terrengultra i Wales.

 
- Løpet mitt i går var igrunn bra. Tanken var å holde eit jamnt sig heile vegen og prøve å holde humøret oppe og nyte naturen. Det klarte eg ein del. Sleit litt med inntak av mat so gjekk litt tom og havna nedi den berømte kjellaren frå der ein tok av grusvegen etter Kalhovd og til eg kom til Helberghytta. Der var det som på alle checkpunkta mykje blide, imøtekommande og hyggelege folk som ikkje visste kva godt dei kunne gjera for alle oss som sprang. I saman med litt grønsakssuppe so fekk humøret ein god oppløftar og turen gjekk tåleg greit vidare. Litt tungt var det opp asfalten til Vemork og den vetle biten med sti inn til der ein begynte å klyve siste biten opp på Gaustatoppen. Alt i alt fungerte ting ganske bra og eg nøyt turen, forteller Åslaug etter løpet.  
 
Hun synes det var overraskende, men veldig kjekt å vinne. Åslaug hadde egentlig bestemt seg for å ikke delta på flere ultraløp etter Xreid, men den fine opplevelsen har fått henne på andre tanker.
 

- Eg hadde igrunn bestemt meg for å ikkje delta på meir ultraløp etter Xreid, då eg spesielt siste året ikkje har hatt same glede og motivasjon til å vera med på slike konkurransar, men allerede i dag kjente eg igjen litt på den gleden med å vera så heldig å kunne vera med på og gjennomføre slike løp at kanskje det blir fleire i framtida likevel og då blir det kanskje Xreid ein gong til og, som avslutter med at det gleden av å være aktiv som er viktigst for henne.
 

IMG_1885_forside.jpg
Ivar Haugen på Gaustatoppen. Foto: Anita Øy

Ivar Haugen deltok på Xreid for første gang, og imponerte med en sterk 5 plass. Ivar var sliten, og preget av løpet da jeg møtte han på Gaustatoppen etter målgang.

- Dette er det tøffeste løpet jeg har løpt. Jeg klarte stort sett å samle meg, bortsett fra strekningen fra Vemork og opp- da ble alt bare et slit. Jeg løp nok litt for fort fra taubanen og opp, og det straffet seg, som er veldig fornøyd med plasseringen. Etter et ekstremt løp, og å ha utsatt kroppen for harde utfordringer i nesten 20 timer, var Ivar veldig fascinert over hva kroppen tåler. Hvilke tanker fikk han underveis?'

Det som er så fascinerende med slike løp er at du aldri vet hva som skjer etter 3, 6 eller 9 timer. Selv var jeg pill råtten etter 8 mil. Følelsene svinger i takt med hvordan kroppen føler seg. Jeg kan ikke si at jeg er sånn kjempe sterk mentalt, men jeg kom meg til mål. Så alt i alt er jeg meget fornøyd, forteller Ivar. Frister det til gjentagelse?

 

- Det var artig, men jeg melder meg ikke på neste år med en gang. Jeg har ikke fått skrekken, avslutter en fornøyd Ivar.

 

IMG_1890_janrikard.jpg
Jan Rikard Olafsen hadde krefter igjen til en spurt mot toppen. Foto: Anita Øy

Jan Rikard Olafsen var også veldig fornøyd etter målgang på Gaustatoppen.

- Løpet var helt knall. Løypa var hardere, men jeg har sans for at de har tatt med mer terreng. Vi visste ikke hvor mye hardere stien var, og første delen var veldig teknisk. Været var bedre i år, men det var bløtere i løypa.

Jan Rikard er en av få som har fullført alle de tre utgavene av Xreid, og han er fornøyd med arrangementet i år. - Kjempemessig arrangert, og det var godt med supportstasjoner, forteller Jan Rikard. Thomas Øderud bryter inn i samtalen, og støtter skrytet om arrangementet. - Maten var god, og det er tydelig at de vet hva vi vil ha.

Jan Rikard oppsumerer tilslutt: - Det var kjempemessig for min del, jeg løp forbi vanvittig mange fra Kalhovd og inn. Jeg har aldri hatt så gode bein på slutten av et løp. Nettopp dette beviste Jan Rikard, ved å ta en spurt de siste høydemeterne til toppen av Gaustatoppen.

 

IMG_1789_hernes.jpg
Jostein Hernes på vei ned til Kalhovd. Bak står hans flinke og engasjerte support. Foto: Anita Øy

Jostein Hernes er en annen debutant som imponerte med en god tid, og en bra plassering.

Hvordan kom du på å melde seg på Xreid? - Jeg følte ikke at jeg var klar for å være med, men så meldte jeg meg på, likevel. Da var det bare å gjøre å begynne å trene. Hvordan trente du? -Jeg har løpt mye i terreng, og hatt en del maratontrening. Det har blitt en god blanding mellom disse to typer trening.
Tror du terrengtreningen hjalp deg i dag? -Ja, absolutt. Trening i terreng gjør at beina tåler mer mørbanking.
Hvordan var turen? -Jeg hadde en fantastisk tur frem til Kalhovd, det var en flott natur, og spektakulært med soloppgang og måneskinn. Etter Kalhovd ble det tungt, og da fikk jeg ikke med meg så mye av hva som skjedde rundt meg. Hva gjorde du for å motivere deg videre? -Jeg prøver å dele opp distansen i små delmål, og tenkte ikke så mye på at jeg skulle opp helt hit.

11707660_10153016216687898_181515992930078123_n.jpg
Monica Strand synes målgang på Gaustatoppen er det som gjør Xreid spesielt. Foto: privat.

Monica Strand kom på 2.plass i kvinneklassen, og er veldig fornøyd med løpet. Hun løp Zugspitze Ultra for 2 uker siden, og Romeriksåsen på langs forrige helg, og slet derfor med tunge bein til Mårbu. . Men det løsnet, og jeg er fornøyd med at jeg hadde gode bein fra Kalhovd til toppen, forteller Monica.

 Hva synes du om løypa, arrangementet og supporten underveis? - Løypa er kjempefin. Herlig å løpe over vidda! Mer krevende i år enn i fjor. Vått og mange elver/bekker å vade. Fint å løpe gjennom natta med fullmåne som følge og vakker soloppgang. Det blir en spesiell opplevelse. Arrangementet er godt organisert. God informasjon i forkant. Og all ære til supporten underveis! Alle er så positive og hyggelige! Og vi blir veldig godt ivaretatt. Det er en svært god stemning rundt hele arrangementet. Jeg gleder meg til å løpe på nytt neste år, avslutter Monica.
 

Checkpoint Kalhovd 77 km

IMG_1744_skilt.jpg
Checkpoint Kalhovd 77 km . Der løperne møter support.

 

IMG_1681_Paul.jpg
Vinneren Paul på vei ned til Kalhord i et vanvittig tempo med tanke på den krevende stien.

 

IMG_1701_Robert.jpg
Robert Sørlie løp inn til en 2. plass. Foto: Anita Øy

 

IMG_1713_Strupstad.jpg
John Henry Strupstad på vei ned til Kalhovd. Foto: Anita Øy

 

IMG_1780_belgia.jpg
Aike De Wever kom seg også rutinert og raskt ned fra fjellet. Foto: Anita Øy

 

IMG_1801_rod.jpg

 

IMG_1802_mittun-kjos.jpg
Her har vi Thomas Midttun-Kjos som kom på 9. plass totalt på tiden 21:01:56 Foto: Anita Øy

IMG_1809_oderud.jpg
Thomas Øderud ble nummer 7 på tiden 20:11:17.

 

IMG_1837_topåveined.jpg
To som rakk Kalhovd før mørket falt på. Foto: Anita Øy

 

IMG_1860_svelviksykkelklubb.jpg
Endelig nede på Kalhovd. Foto: Anita Øy

 

IMG_1746_support.jpg
Her ventet varm suppe, og noe godt å drikke.

 

IMG_1810_supportgjengen.jpg
Glad gjeng som venter på sine kjære. Det var en egen stemning blant supporten på Kalhovd. Her gledet man seg sammen, fulgte spent med på resultatene, heiet på løperne som kom ned fra fjellet, delte myggspray og noen måtte vente så lenge at de valgte å krype ned i soveposen for noen timer.

 

IMG_1853_romantiskmoment.jpg
Dette er det mest romantiske jeg har sett på lenge. Hans-Petter Mietle og kjæresten Laila Rognaldsen.

 

IMG_1827_natten.jpg
Og så kom natten til Kalhovd. Foto: Anita Øy

 

Fullmoon on the plateau. Photo Kyle Meyr.jpg
... og løperne kunne nyte den magiske månen. Foto: Kyle Meyr.

 

Noen øyeblikk fra Gaustatoppen

1 k to go. It`s soon over. Photo Kyle Meyr.jpg
Gaustatoppen er nok rene Soria Moria i dette øyeblikket, her er det 1 km igjen. Foto: Kyle Meyr.

 

IMG_1903_film.jpg
Løpet ble godt dokumentert av profesjonelle fotografer. Foto: Anita Øy

 

IMG_1912_41.jpg
Glad og litt lettet Thoms Mittun-Kjos. Foto: Anita Øy

 

IMG_1915_kodakmoment.jpget
Snart i mål, men først må vi ta et bilde. Foto: Anita Øy

 

IMG_1969_amundogleif.jpg
Amund Totland og Leif Abrahamsen går i mål i norges vakreste målområde. Foto: Anita Øy

 

IMG_1943_glad.jpg
Det er krefter igjen til et smil. Foto: Anita Øy

 

IMG_1953_hernes.jpg
Jostein Hernes feirer målgang. Foto: Anita Øy

 

IMG_1967_svelvik2.jpg
Disse to var lett oppgitt slitne, men veldig fornøyde med å være i mål. Snart. Foto: Anita Øy

 

Celebrating 128 k at Mt. Gausta. Photo Kyle Meyr.jpg
Smil og glede sier mer enn tusen ord. Foto: Kyle Meyr.