Tekst: Jan R Hansen   Bilder: Sverre Larsen 

Siden dette flotte og krevende skogsløpet i år dess­verre ikke fikk besøk av så mange, rekapitulerer vi opphavet til den nåværende Hvitløypa, så alle de som gjerne skulle ha vært der, kan bli inspirert til å gjennom­føre løpet neste år.

Løypa har lange tradisjoner som konkurranseløype fra flere tiår tilbake, mest i regi av Oddersjaa. Etter mange års opphold ble løypetra­séen «gjenopplivet» i 2017 ved hjelp av kjentfolk, i godt samarbeid med Terrengtvalget.
 

Litt om løypa

Starten går fra Fant Olsen, ned til asfalten, og ut Kjærlig­hets­stien. Så følger en lang, flott tur nord­over, med runding av Bærvannet, 2 ganger kontakt med Storemyr­vannet, med en nordgående sløyfe imellom, før turen endelig går sørover igjen. Returen avsluttes med en runde rundt Bånetjønn, og opp til høyeste punkt i lysløypa, og ned bakken til Fant Olsen. Den besøker dermed deler av Bymarka som de vanlige karuselløpene ikke når inn til, og som bare de ivrigste løpere og mosjonister kjenner.

starten.jpgStarten går for fellesstarten i Hvit Løype. (Foto: Sverre Larsen)

Hvitløypa er nå en av løypene i Bymarka med fast hvitmerking på trær og steiner, samt en del små skilt, og er ypperlig for en lang dagstur.

Kjennskapet til en slik løype må nok opparbeides over tid. Men kontinuiteten ble dessverre brutt av pandemi­årene, med avlysning i 2020, og i 2021 satt opp som gratisløp, med selvregistrering på nettet over en hel uke, tett før sommerferien. Mange deltok da (362), men noen sosial happening kunne ikke denne ordningen bli.

I år var løpet tilbake som endagsarrangement under nydelige værforhold og i helt perfekte løyper. Men deltak­elsen ble nokså beskjeden, 114 totalt, fordelt med 39 jenter og 75 gutter. Hele 98 av dem valgte den lange (hoved)løypa. Alle fikk utdelt en stor, flott badehåndduk som deltakerpremie.
 

Resultater

Løperne kunne velge mellom tidlig start (egen tid, eller fullført) og fellestart med tid. 33 løpere stilte i fellesstarten i lang løype, der også alle de beste tidene kom, av hvilke de 5 raskeste av hvert kjønn ble de følgende:

Blant jentene ble det solid seier til Hilde Furuborg (68:22), foran Bjørg Kari Haugland (74:45), Kathrine Hesthag (75:51), Synnøve Thomassen (76:29) og Solgunn Berstad (78:04).

Hos guttene ble det kjempetid på Vegard Danielsen (51:35), foran Jørgen Solli Strøm-Olsen (55:36), Tim Erik Olsen (59:19), Frode Lindblom (59:26) og Arne Bujordet (61:29).

I kort løype fikk vi verdens minste «pulje», kun bestående av unge Daniel Loka (29:07), som dess­verre måtte ta seg rundt i full ensomhet.

daniel-loka.jpg
Tro det eller ei, men dette er en fellesstart. Daniel Loka ble eneste løper i Kort Løype denne gangen. (Foto: Sverre Larsen)
 

7 deltakere fikk med dette sitt 7. løp i karusellen, så antallet som har nok til årspremie økte til 819.
Og tallet på deltakere som har vært med på minst ett løp denne sesongen økte med 8, til 2014.

For dem som deltok ble det i alle fall en veldig fin løpsdag i en særdeles flott løype.


Mer informasjon
Se alle resultater her
Terrengkarusellens hjemmeside