I løpet av ei drøy uke går fire av de virkelig store maratonløpa med mange av verdens beste løpere på startstreken - og store kontingenter med norske løpere litt lenger bak i feltet. Norges nest beste maratonløper i fjor, Øystein Sylta, stiller til start i Rotterdam Marathon, og sjøl om han er sjanseløs til å henge med verdensrekordjegerne i teten, går han for ny pers.

- Jeg har hatt en god treningsvinter med solide treningsopphold i Kenya og Calefornia. Rikignok hadde jeg en tung periode da jeg kom heim, men nå er jeg klar for den store oppgaven, uttaler Sylta til SK Vidars heimeside.

Og den store oppgaven er å løpe på ei tid under persen på 2.15.58 som han satte i Frankfurt i fjor høst. Til Vidars heimeside sier Øystein at han håper å få drahjelp av løpere i sjiktet mellom 2.10 og 2.15.

Men sjøl med et virkelig klaffløp vil det nok fort være 10 minutter fram til vinneren for Øystein. Kenyanske Moses Mosop har utttalt at han går for verdensrekord, og det må han antakelig klare for å kvalifisere seg for Kenyas maratontropp til OL. Mosop løp på 2.03.06 i den ikke rekordgodkjente Boston-løypa i fjor, og senere på året satte han ny løyperekord i Chicago Marathon i sterk varme og uten å ha fått forberedt seg særlig bra på grunn av skade. Nå skal Moses være topptrent, og hans trener Renato Canova uttaler:

- Moses har en fart vi ikke har sett tidligere. En dag løp han 30 km om morgenen. Senere samme dag løp han 15 km til. Begge løpa gikk ekstremt raskt unna. Han kan trene på en fart vi ikke har vært vært vitne til før, sier den berømte maratontreneren til letsrun.com.

Temperaturen for rask maratonløping i Rotterdam på søndag ser bra ut med et varsel som antyder 8-10 varmegrader, men vinden på 4-5 sekundmeter kan bli en utfordring om en ikke har drahjelp.

Søndag går også Paris Marathon med drøye 30.000 løpere på startstreken. I fjor fullførte 64 norske i Paris, og det er neppe noen særlig færre i år. 

Wien Marathon er ikke et rent maratonløp. De har både hel og halv på programmet pluss en maratonstafett. De aller største stjernene deltar i Wien i og med at Paula Radcliffe og Haile Gebrselassie stiller til start.  De skal løpe halvmaraton med jaktstart. Forskjellen på deres personlige rekorder er 7 minutter og 52 sekunder, så Paula starter så mye før.  Så får vi se hvem av de to løperne, som begge nærmer seg 40 år, har holdt seg best. Om Haile klarer å løpe på 1.00, så må Paula en del under 1.08 for å vinne duellen.

19 norske stiller på maraton i Wien, 37 løper halvmaraton og 10 løper stafettetapper. Det er to norske lag.med. Samnanger i Hordaland stiller et rent familielag, gjetter vi, med far Arne Erdal og tre barn som løper de fire etappene. I tillegg er det et lag fra Valderøy som også kan være et familielag med tre bla Ytterland og kanskje også en svigerdatter på laget, mens de to siste stafettløperne stiller på lag fra Østerrike. 


Haile Gebrselassie skal jakte på Paula Radcliffe i Wien.

På mandag er det så tur for verdens eldste maratonløp, Boston Marathon. Her knytter det seg stor spenning ikke bare til det sterke elitefeltet, men også til værmeldingene som varsler et sted mellom 20 og 30 varmegrader. Det kan bli tungt for ikke-akklimatiserte nordboere. En av dem er Espen Ringom, som har skrevet om løpet og forberedelsene sine på sin blogg, mosjonisten.com.
 
Neste søndag er det så klart for London Marathon med et av de sterkeste elitefelta verden har sett. Meget mulig er det sterkere enn det som vil starte under OL-maratonen tre og en halv måned seinere. På kvinnesida stiller hele fire løpere - Mary Keitany, Irina Mikitenko, Lucy Kabuu og Florence Kiplagat - med pers under 2.20. Ytterligere ni har pers under 2.23.

Herrefeltet er ikke noe dårligere der både verdensrekordholder Patrick Makau og han som løp bare 4 sekund seinere i Frankfurt i fjor høst, Wilson Kipsang er med. Men de før tøff kamp av bl.a. fjoråsvinneren i London Marathon, Emmanuel Mutai og den dobbelte verdensmetseren på maraton, Abel Kirui. I alt stiller 11 mann til start med pers under 2.06.
 
London Marathon har akseptert 49795 påmeldinger. Det vil trolig bety rundt 35.000 løpere i mål. Utenlandskvota er liten. Det er bare 3600 løpere som kommer fra land utenfor Storbritannia. 90 norske har sikret seg startplass, og det gjør Norge til en av de store nasjonene i løpet. Det er bare 11 nasjoner som har med flere deltakere. 

Eurosport har sending fra Paris Marathon søndag kl. 8.30, og de sender også fra London Marathon neste søndag kl. 10.00. I tillegg sender Eurosport også en time med opptak fra Milano Marathon mandag 16. april kl. 08.30.


Emmanuel Mutai og Mary Keitany vil forsøke å forsvare seieren fra i fjor når de på nytt stiller i London Marthon neste søndag. (Foto: Kjell Vigestad)