Tren_ute_bok.jpgKondis anmelder boka: TREN UTE
Kjøp boken i kondisbutikken
Pris 349,-Kondis-medlemmer 307,- (husk å logge inn for å se medlemspriser).

Inspirerende om
trening utendørs

På barneskolen husker jeg «ute-time» var populært – spesielt på fine solskinnsdager. Nå slår forfatter Kristin Granum Rosebø et slag for «utetrening» i håp om å få oss mer ut i naturen igjen og få frisk luft i lungene.

I dag har de aller fleste av oss jobber innendørs og oppholder oss også mye innendørs på fritiden. Derfor er det et paradoks at mange av oss også velger å trene innendørs. Og det er nettopp dette «innendørsfenomenet» forfatter Kristin Granum Rosebø ønsker å gjøre noe med ved å utgi boka «Tren ute».

Eller som forfatteren selv skriver i bokas innledning: «Innetilværelsen har overtatt samfunnet vårt fullstendig. Med unntak av et par gåetapper til bilen, bussen eller toget, er det fort gjort at uka har gått sittende på rumpa og uten at vi har vært utendørs.»

Og hun skriver videre:
«Naturen kan så absolutt være din treningsarena, og jeg opplever at de fleste synes det gir en ekstra god følelse å ha trent ute. Selv om du bor midt i byen, er det ikke langt til en park med noen benker og små bakker – det er alt du trenger for å kunne gi deg selv en god og variert treningsøkt.»

Kristin Granum Rosebø ønsker altså å lokke leseren ut fra treningssenteret, sofaen og godstolen, komme seg ut i frisk luft og trene på den enkleste og minst utstyrskrevende måten som finnes. Etter en innledning med litt oppmuntrende og generelle råd, starter  bokas  første  kapittel med «Oppvarming» og fortsetter videre kapittel for kapittel med en enorm mengde øvelser oppdelt etter tema og øvelsestyper. Øvelsene tar for seg hele kroppen og inkluderer alt fra styrke, spenst og smidighet til bevegelse, koordinasjon og også noen øvelser for oss «kondisjonister». Alle øvelsene gjøres utendørs og de fleste uten hjelpemidler. De mest avanserte hjelpemidlene som blir brukt er en benk, en strikk og et par kanner vann som ekstra vekt.
 
Bokas  store  styrke  er  at  alle øvelsene er nøye beskrevet og rikt illustrert med bildet tatt i inspirerende og naturskjønne omgivelser. I tillegg avslutter forfatteren hvert kapittel med en illustrert oversikt over kapittelets øvelser. Denne oversikten kan du ta et bilde av med mobiltelefonen din og ha med deg som huskehjelp når du er ute og trener.

Med både kvinnelig forfatter og betydelig overvekt av kvinnelige modeller på bildene i den rikt illustrerte boka, kan man raskt trekke den feilaktige konklusjonen at «Tren ute» er en bok beregnet på kvinner. Men jeg ser ingen grunn til at menn, i minst like stort grad som kvinner, kan ha utbytte av å lese boka og følge øvelsesprogrammene.

Bjørn Johannessen