At ei ukrainsk kvinne skulle stå på pallen etter 800 meteren, var for så vidt forventa. Nataliya Pryshchepa vant også 800 m i EM for to år siden, men det var likevel ikke forventa at hun skulle slå Renelle Lamote som stilte til start med klart beste pers og årsbeste. Likevel var den store overraskelsen at det skulle bli to ukrainske kvinner på pallen. Olha Lyakhova holdt på å bli slått ut i semifinalen, men karret seg så vidt videre på tid. Nå kan hun stolt reise heim med bronsemedalje.

Takket være at Selina Büchel dro i jevn god fart, ble det nokså gode tider på alle i feltet. 400 m ble passert på 59,31, og vinnertida til Pryshchepa var på 2.00,38. De fire første løp under 2.01, og svenske Lovisa Lindh på niende- og sisteplass hadde 2.02,36.

Noen punkt

1: Reprise fra Amsterdam-EM
De to beste var de samme to som i EM i Amsterdam for to år siden. Også da kom Pryshchepa som et skudd mot slutten og frarøva Lamote seieren. Bronsevinneren fra den gang, svenske Lovisa Lindh, ble nå sist. Men etter en skadeprega sesong var det bonus for henne bare å komme til finalen.

2: Et løp for Hedda Hynne i form?
Hadde Hedda Hynne vært i sin beste form, kunne hun vært med og kjempa om medalje her. Løpsopplegget kunne passa henne bra, og bronsen gikk på 2.00,79. I EM-finalen for to år siden løp Hedda på 2.00,94. Dessverre fant ikke Strindheim-løperen formen til dette mesterskapet, men forhåpentligvis får hun en ny mulighet om to år. I VM er nivået på 800 m mye høyere enn i EM.

3: God uttelling for Team Lewandowski
I likhet med sølvvinneren på 1500 m for menn, Marcin Lewandowski, blir Olha Lyakhova trent av Marcins bror, Tomasz Lewandowski. Han trener også flere norske utøvere, bl.a. Thomas Roth som tok seg til semifinalen på 800 m og nesten til finalen. Bronsevinner Lyakhova har i perioder trent i Norge, og treneren har all grunn til å være fornøyd med medaljefangsten til sine utøvere.

4: Svart 800 m-dag for britene
Som på 800 meteren for menn klarte ingen av de britiske finaledeltakerne medalje. Alle tre kvinnene lå bra plassert i første del av løpet, men slokna mot slutten og ble nummer fire, seks og åtte. I herrefinalen kom de to britene på femte- og sjetteplass. Seinere på kvelden fikk de likevel sin medalje, ved Jake Wightman, på 1500 meteren. Der hadde de også med tre løpere og fikk i tillegg til bronsen en femte- og en niendeplass.

800-kvinner-maalgang_50D4588.jpgNataliya Pryshchepa har på nytt spurta fra konkurrentene i en EM-finale på 800 m. (Foto: Bjørn Johannessen)

9 2059 Sweden LINDH L 2:02.36 SB

800-kvinner-etter-350m_50D4542.jpgIngen av de som lå fremst etter 350 m, klarte å ta medalje. (Foto: Bjørn Johannessen)

800-kvinner-lindh_50D4606.jpgEtter et år med langvarig skade var det en seier for Lovisa Lindh bare å være med i finalen. I EM for to år siden overraska hun stort med å ta bronsemedalje. (Foto: Bjørn Johannessen)

800-kvinner-ukraina-flagg_50D4630.jpgSjøl om Lovisa Lindh ikke tok medalje denne gangen, så ble det veldig mye blågul jubel etter 800 meteren. (Foto: Bjørn Johannessen)