Sjøl om det ikke ble satt løyperekorder, var det lite å utsette på nivået i årets Rallarvegsløp. Marit Årthun var bare 6 minutter bak Maria Lundgrens rekord på den 54 km lange førsteetappen, og på samme Lundgrens sammenlagtrekord mangla Årthun mindre enn 5 minutter.

Jan Helgesen var litt lenger bak sine rekorder. Han har alle - første etappe, andre etappe og sammenlagt. Nå var han 10 minutter bak førstedagsrekorden og 12 minutter bak sammenlagtrekorden. Det er imidlertid bare Jan Helgesen sjøl som noen gang har løpt fortere. Alemayehu Sitotaw som vant i 2008 og 2009, var f.eks. 2 minutter bak årets vinnertid det året han løp fortest.

Men så hører det også med til historien at forholdene under årets løp var gode. Termperaturen var ideell, vinden var svak, og mens det mange ganger har vært både 10 og 20 snøfonner å forsere, var det i år bare en eneste kort fonn. 

Men til tross for lite snø i løypa var det likevel mange flotte naturinntrykk å få med seg. Her skal vi formidle noen av dem, slik et knippe fotografer foreviget dem.

Reportasje 1. etappe

Reportasje 2. etappe

Rallarvegsløpets heimeside


Før løperne tar Flåmsbana ned til starten i Flåm, har de muligheten til å legge fra seg mat, drikke og ekstra tøy i et depot på Vatnahalsen. Her spaserer feltet den drøye kilometeren fra Myrdal til Vatnahalsen, og Jan Helgesen (17) har allerede lagt seg langt fram i feltet. Vi ser også Marit Berg Bjerknes (1), Knut Kronstad og Thor Arne Dommersnes. (Foto: Endre Bjerknes) 


Flåm er et skikkelig tursiststed med besøk av cruisebåter, togpassasjerer, syklister og busslaster med feriefolk fra hele verden. En lørdag i juli får havneområdet også besøk av en stor gjeng løpere. I år stilte 62 sprekinger til start, og 54 tunge kilometre til etappemålet på Finse venta. (Foto: Hilde Sundby)


Endelig kan kreftene slippes løs. Klokker, GPS-er og høydemålere settes i gang, og det er farvel til fjorden og sjølukta. Været er perfekt, i underkant av 20 grader og lettskya, og de fleste  har kledd seg etter forholda. (Foto: Hilde Sundby)


Ut fra Flåm sentrum er det 4 nokså flate km opp langs elva. Sverre Slethaug (54) og Bjørn Tore Tranger åpner forholdsvis friskt og har allerede etter ca. 1 km fått ei god luke til Jan Helgesen og Erik Bergersen. (Foto: Tore Sekkelsten)


Litt lenger bak følger Vidar-duoen Tero Paivarinne og Runar Gilberg (18) med Didrik Hermansen (skjult) og Per Olav Bøyum (59) på slep. Fremdeles er underlaget asfalt, men etter ei drøy mil er det over på kjerreveg bestående av fin eller noe grovere grus. (Foto: Tore Sekkelsten)


Et stykke opp i bakkene, men før asfaltpartiet var over, har Sverre Slethaug rista av seg Bjørn Tore Taranger og dermed vist ryggen til alle konkurrentene. Men ennå er det mange mil og høydemetre før en er på Finse. (Foto: Tore Sekkelsten)


Et stykke bak Sverre Slethaug har Jan Helgesen avansert til andreplass. Vegen er bratt, og det er også Flåmsbana som vi ser like bak. (Foto: Tore Sekkelsten)


Frode Johansen kommer i fint driv opp bakkene. Til  slutt skulle det bli pers med over 1 time på 41-åringen. Som mange av løperne har han lagt drikkebelte eller sekk i depotet på Vatnahalsen og løper i stedet med ei flaske i handa. Den fylles opp ved behov fra noen av de mange bekkene langs løypa. (Foto: Ida Flaatten)

 
Like før de knallbratte 20 sikksakk-svingene opp til Vatnahalsen passeres et flatt og idyllisk parti. Sverre Slethaug flyr høyt over grusen, ensom i tet. (Foto: Tore Sekkelsten)


Vi har flytta oss opp til slutten av den svært så bratte kneika opp til Vatnahalsen. To spreke 50-åringer gisper etter luft, og her har Per Gunnar Alfheim et aldri så lite overtak på Anders Tøsse. Til slutt ble de nummer 17 og 18, med Anders 2 minutter foran Per Gunnar. (Foto: Hilde Sundby)


Morten Hauso er glad for at det ikke er mange meandersvinger igjen før løypas tøffeste stigning er unnagjort. Herr Hauso har fullført seks av de åtte løpa som er blitt arrangert, og det er bare en som ligger foran han på den statistikken. (Foto: Hilde Sundby)


Joachim Thorkildsen har bikka seg over kanten og har bare et par hundre meter igjen til depoet på Vatnahalsen. Tilskuerne har flokket seg sammen ute på kanten for å se løperne slite seg opp brattbakkene. (Foto: Hilde Sundby)


Inne på depotet har Sverre Slethaug forlengst løpt ut, og mens Jan Helgesen fikler med cola-flaska si, kommer Erik Bergersen inn. Kristiansands-karen er godt trent og løp maraton på 2.40.12 i København i slutten av mai. (Foto: Hilde Sundby)


Flere løpere kommer inn til depotet som ligger 19 km ut i løypa. Mange hiver innpå en matbit mens de tar sekken på ryggen eller fester drikkebeltet. Sjøl 800 m over havet er lufta så varm at det ikke er nødvendig å ta på ekstra tøy. (Foto: Hilde Sundby)


Oline Yksnøy og Lillemor Grønntun er på veg ut av depotet. Regn tidligere i uka har etterlatt noen dammer, men i Rallarvegsløpet kan du på en ikke regnværsdag greit komme deg tørrskodd til mål. (Foto: Hilde Sundby)


Andrew Tillery er underveis i sitt tredje Rallarvegsløp, og på det litt ruglete underlaget som stedvis møter løperne mellom Vatnahalsen og Hallingskeid, holder han stø kurs. Målet ligger på Finse. (Foto: Ida Flaatten)


Løpets yngste deltaker, 19 år gamle Kristian Vikne, imponerte stort, ikke minst med 5.33 på den krevende førseetappen. (Foto: Ida Flaatten)


Nærmere Hallingskeid, etter ca. 33 km, er Jan Helgesen i ferd med å ta igjen Sverre Slethaug. Luka som var på over 4 minutter i Slethaugs favør skal herfra og til mål på Finse øke til nesten 13 minutter i Helgesens favør. (Foto: Tore Sekkelsten)


Ikke lenge etter Hallingskeid stasjon viser Bjørn Johannessen god balanse ved passeringa av et av de mer utvaska partia av Rallarvegen. Etter en rolig åpning avanserte Johannessen i feltet og ble nummer 16 på førsteetappen. Tydeligvis hadde han mye å gå på, for neste dag var han helt i tet og vant etappen med over 2 minutter. Dermed ble det avansement til 12. plass i sammendraget. (Foto: Trygve Andresen)


Ved Fagernut, 10 km før mål på Finse, bys løperne på et alternativ til friskt fjellvatn. Lisbeth Jensen Gallefoss er en av ganske mange som setter pris på tilbudet. Til tross for - eller på grunn av - stansen løper den spreke "sørlandspia" inn til en fin andreplass - på begge etapper og i sammendraget. (Foto: Trygve Andresen)


Endelig ei snøfonn! Arnold van der Kraan fra Nederland har løpt i 45 km, og jubler over å ha funnet det som det ikke er så mye av i heimlandet - høye fjell, snø og vide vidder.


Løypas høyeste punkt er passert, det er bare ca. 8 km med lett terreng igjen til Finse og Steve Holyak (22) og Jørgen El Fakiri ser lyst på avslutningen. (Foto: Åse Irene Tøsse)


Peter Tubaas fullførte Rallarvegsløpet for sjette gang. Sjøl om beina var slitne etter flere ultralange løp tidligere i sommer, hadde han overskudd til å vinke til fotografen. (Foto: Åse Irene Tøsse)


Enda et hakk nærmere Finse ser vi Reidar Matre holde innersvingen på forbilledlig vis. Matre debuterte i Rallarvegsløpet i fjor, og det gav så mye mersmak at han stilte på nytt i år. (Foto: Åse Irene Tøsse)


Når denne hytta passeres er det 5 km igjen til mål. Løpets yngstemann, Kristian Vikne, løper fremdeles lett, sjøl om han allerede har løpt lenger enn han har gjort noen gang før. (Foto: Åse Irene Tøsse)


Når den snødekte Hardangerjøkulen dukker opp, er det et sikkert tegn på at mål ikke er langt unna. Hogne Lerøy Sataøen ser imidlertid i en annen retning. (Foto: Åse Irene Tøsse)


Så er jøkulen kommet i bakgrunnen, og det er bare en drøy km igjen av første etappe. Ultradebutant Annette Arentz Hagen ser ikke ut til å være lei seg av den grunn. (Foto: Åse Irene Tøsse)


Med Finsetunnellen bak seg og målseilet bare noen hundre meter unna spurter britiske Steve Holyak mot mål. En ung syklist spekulerer på om han skal bli med til neste år. Holyak blir nummer 15 på etappen og tar en pen 14. plass i sammendraget.


I målområdet like ved hotell Finse 1222 har etappevinner mesker Jan  Helgesen seg med ulike godsaker. Jan er antakelig den av løperne som tar til seg minst mat og drikke underveis. Kanskje ikke så rart i og med at han også er den som holder på kortest tid. Men med tanke på ny etappe dagen etterpå er det ikke dumt å etterfylle. (Foto: Tore Sekkelsten)


Svend Otto Sundby kan også snart gå over i restitusjonsfasen. Dusjen, middagen, hotellsenga - og en ny etappe, denne gangen fra Finse til Haugastøl, venter. (Foto: Hilde Sundby)


Søndagsmorgen bød på sol og sommerføre. 59 av de 62 som starta i Flåm, gyver løs på en etappe til. Den er på knappe 27 km, og løypa bølger seg litt opp og noe mer ned til målet på Haugastøl som ligger 1000 m over havet. (Foto: Hilde Sundby)


Løperne forlater den vesle stasjonsgrenda som heter Finse. For de fleste er det heller tungt å komme i gang, men etter hvert som en blir varm, går det helt fint å løpe, sjøl med 54 km i beina fra dagen i forvegen. (Foto: Hilde Sundby)


Noen skilt, noen vegvalg, mange blomster i vegkanten. Andreetappen er mer idyllisk enn dramatisk, mer småpen enn storslagen. Her har de som elsker fart sjansen til å spa på og avansere i sammendraget. Mange har noen de kniver med og må passe ekstra godt på. (Foto: Arnold van der Kraan)


Trygve Andresen, Steve Holyak, Joachim Torkildsen og Frode Johansen har fått en fin start på andre etappe. Ennå er det ingenting å kjenne til den varsla motvinden. (Foto: Tore Sekkelsten)


Bjørn Tore Taranger og Erik Bergersen hadde den friskeste åpninga dag to. Her er de falt ned til femte- og sjetteplass, men omgivelsene inspirerer, og i sammendraget blir Erik nummer fire og Bjørn Tore nummer sju. (Foto: Tore Sekkelsten)


Didrik Hermansen leverte også en meget sterk debut i både Rallarvegsløpet og som ultraløper. Til slutt ble han nummer fem i sammendraget etter to jevne og gode etapper. (Foto: Tore Sekkelsten)


Vi har flytta oss til Rallarvegens ende ved Haugastøl. Så glad blir en når en har lagt bak seg hver sving og høydemeter og attpåtil har vunnet hele greia. I 2007 ble Marit Årthun nummer tre med tida 7.26.01. Nå løp hun 17 minutter fortere og ble klar vinner. (Foto: Dag Olav Norem)


Og mindre glad trenger en ikke å bli om en blir nummer to. Lisbeth Jensen Gallefoss slipper jubelen løs etter virkelig å ha levd opp til tallet på startnummeret. (Foto: Dag Olav Norem)


Aller størst er kanskje gleden når en kan løpe over målstreken sammen med sin kjære. Paul og Alison Matthews har løpinga som felles interesse, og på andreetappen løp de sammen hele vegen. Alison ble nummer fire blant damene mens Paul plasserte seg litt foran midten i herrefeltet. (Foto: Dag Olav Norem)


For mange er ikke en løpetur ordentlig sluttført før badet er tatt. Vatnet ved innkomsten på Haugastøl byr på visse utfordringer, men er det noe ultraløpere ikke er kjent for, så er det å skygge unna utfordringer. (Foto: Dag Olav Norem) 


Arne Gilberg (29) har fullført alle åtte Rallarvegsløpa som er blitt arrangert, Endre Vindheim fullførte sitt første. Underveis kunne de inspirere hverandre, og ved målpassering ble de fotografert fra minst to forskjellige kanter. 


Så er Rallarreisa over for denne gang. Ringerikingene Geir Inge Selte (til venstre) og Svend Otto Sundby smiler fornøyd. Thor Arne Dommersnes, som titter inn fra høyre, er neppe noe mindre tilfreds. I sitt tredje løp persa han med 16 minutter og ble nummer ti. 


Vegen, den som  snor seg så vakkert opp  langs Klevagjelet, vil ligge der og invitere til ny ferd om et års tid. (Foto: Arnold van der Kraan)
 

Flere bilder i Arnold van der Kraans album