Journalist og daglig leder i Hvitblikk,Timme Ellingjord, har sendt oss denne hyllesten og forhåndsomtalen til motbakkeløpet «Håfjelltuva Opp» som arrangeres i Kjeldebotn ved Ofotfjorden 6 mil vest for Narvik 22. juni. Han har også filosofert litt rundt tre arrangementer som alle arrangerer "motbakkeløp i midnattsol".

 

Verdens eneste motbakkeløp i midnattssol?

Rundt i Norges langstrakte land, mellom bakker og berg, dukker det nå opp stadig flere motbakkeløp og fjelløp. Konkurransen er hard, både for løperne og arrangørene. Hvem springer hurtigst? Hvem kan lokke de beste løperne? For noen har kreativiteten fått utløp i verdens kanskje eneste motbakkeløp under midnattssolen. 
 
For løpsleder av motbakkeløpet «Håfjelltuva Opp», har det derimot aldri dreid seg om å dra de store massene. Den innflyttede sogndalingen arrangerer motbakkeløp for tredje året på rad i den lille nordlandsbygda Kjeldebotn. 
 
Ifølge Idar Heimdal Espe, ligger fokuset på at alle skal med, for som han sier det selv – Me har god plass til dei som kjempar mot seg sjølv også. For ham handlet ideen om midnattssolløp mer om det å kunne vise fram naturen fra sin flotteste, mest magiske drakt. Heimdal Espe er selv mye ute på kveldstid og ønsker å dele opplevelsen med flere. Hvis været treffer riktig, vil det ifølge han bli en nærmest religiøs stemning under løpet.

Bilde2.jpg
Fokus på at alle skal med, det skal være familevennlig. (Foto: John Slettjord)
 
Løpet har ifølge Heimdal Espe fått svært positive tilbakemeldinger på trase og opplevelse - både løps- og naturmessig. Med et startområde bare 2 timer fra Gardermoen, er det ikke stort å si på beliggenheten heller. 
- Stien snirklar seg oppover fjellsida med utsikt til halve Nord-Noreg, utbryter han på sterk sogning. 
 
Lav profil, høyt nivå  
Selv om Heimdal Espe kategoriserer løpet som uhøytidelig og arrangeringen av løpet er dugnadsbasert, så er det ikke tvil om at nivået under konkurransen er høy. Fjorårets vinner på herresiden, Erik Lomås, kategoriseres som et nordnorsk stjerneskudd i løping. Før fjorårets seier i «Håfjelltuva Opp», dro han avsted med en sterk seier under «Midnight Sun Marathon» i Tromsø. 
 
Bilde 6.jpgFjorårsvinner Erik Lomås. Foto: Ben-Frode Andersen)
 
Fjorårets vinner på damesiden, Hilde Aders, er et kanskje enda sterkere kort, og har vunnet utallige fjelløp både nasjonalt og internasjonalt, og er dessuten dobbel vinner av Oslo maraton.Ifølge den erfarne løperen er «Håfjelltuva Opp» et veldig fint motbakkeløp, fordi det med sine 8 km og 800 høydemeter har en veldig jevn stigning som gjør at det er løpbart hele veien. Hun likte ekstra godt at det ble bratt og knudrete på slutten, slik at man kan trykke litt på mot slutten av løpet.  
 
 
Bilde11.jpg
Flott utsikt møter løperne på toppen. Her ser vi Hilde Aders med nr 11 sammen med de raskeste av herreløperne. (Foto: Magnus Kalsson)
 
Aders trekker også fram den supre utsikten mot både Ofotfjorden og Stetind som prisverdig. At løpet arrangeres samtidig som den lokale merknaden, bidrar også til en fantastisk stemning, med turfolk som heier langs løypene på vei opp. Her er det rom for alle, også de som ikke skal konkurrere. Hilde Aders, som selv er fra Kvæfjord, skulle gjerne deltatt i år også, men dessverre skal hun konkurrere i Østerrike denne gangen. 
 
I år er muligens Erik Valens – årets U23 verdensmester i langrennssprint, samt det nokså lokale langrennshåpet Vegard Johnsen fra Bjerkvik, to sterke kort. Heimdal Espe håper på ca. hundre påmeldte til start, men det er også medregnet mosjonsklassen.   
 
 
nr32.jpg
Fjorårstoer Vegard Johnsen. Foto: Ben-Frode Andersen)
 
nr33.jpg
Fjorårstreer Erik Valens​. Foto: Ben-Frode Andersen)
 
 
Verdens eneste motbakkeløp i midnattssol? 
Løpet som tidligere har gått på formiddagen har nå endret profil og er nå lagt til kvelden og midnattssolens duse lys. Arrangørene hevder de er landets, om ikke verdens eneste motbakkeløp under midnattssolens stråler.
 
Et kjapt google søk viser at to andre løp i Norge hevder livets rett som motbakkeløp under midnattssolen, «Vega Camping Floaksla» 2. juni og «Svalbard Space Run» 25. august. 
 
Nå skal det sies at Vega ligger sør om polarsirkelen og midnattssolens rike, mens løpet på Svalbard arrangeres to dager etter den offisielle sesongen for midnattssol er over i Longyearbyen. Men igjen, for «Midnattssolløpet - Håfjelltuva Opp», så kan man jo selvsagt spørre seg om et løp som starter klokken ni på kvelden, er å regne som midnattssolløp, når konkurransens raskeste er å forvente i mål allerede etter tre kvarter.
 
Kampen om tittelen «midnattssolløpet» får altså bestå, og det får være opp til publikum og deltagerne å avgjøre. En ting er uansett sikkert, vakkert blir det hos alle tre. 
 
Mer informasjon om løpene finner du her. 
Håfjelltuva Opp
Vega Camping Floaksla Opp
Svalbard Spacerun
 
NB: Journalisten er født og oppvokst under Håfjelltuvas fot. 
 
 
Bilde10.jpg
Utladning. Det koster å komme til topps. (Foto: Magnus Kalsson)