Norsk Friidretts Ultraløpsutvalg har nominert fem løpere til utmerkelsen "årets Ultraløper 2012". Det er fjerde året denne kåringen finner sted, og det er ultraløperne selv som avgjør hvem som vinner.

Oppdatert 15.januar: 
Over 50% flere har stemt på Årets Ultraløper 2012 enn på noen av de foregående årene.
Fortsatt er det jevnt, din stemme kan bli avgjørende.

Tidligere vinnere er Jon Harald Berge i 2009, Gjermund Sørstad (bildet) i 2010 og 2011.

Alle ultraløpere kan stemme
Alle som en eller annen gang har løpt et ultraløp kan avgi stemme, og det er sesongen som helhet man blir bedt om å vurdere. Om de som stemmer legger vekt på et enkelt løp, på kjønn, alder eller annet - er opp til hver enkelt.

Søndag 20.januar kl 22:00 er siste frist til å avgi stemme.
STEMMESEDDEL
Husk at alle de nominerte må rangeres for at stemmeseddelen skal være gyldig.

Stemmeseddel sendes til NFIFs ultraløpsutvalg
Olav Engen
oengen@broadpark.no
Idrettsvegen 1, 2170 Fenstad

Vanskelig utvelgelse
Nok en gang var det vanskelig for ultraløpsutvalget å velge kandidater. Det er år over år bedre nivå i norsk ultraløping - ikke minst er bredden i toppen stadig større, og det er på herresiden det står klart best til i øyeblikket. Distansene varierer fra 50 kilometer til løp som pågår i månedsvis, og spesielt den siste kategorien er vanskelig å sammenligne med de andre ultraløpsprestasjonene.

Det endte med at ultraløpsutvalget landet på 5 herreløpere - se nedenfor - som nomineres til "Årets Ultraløper 2012", og at Trond Sjåvik tildeles "Ultraløpsutvalgets hederspris" for sine mege sterke prestasjoner på etappeløp på opp til 64 dager. Dette siste omtales i egen sak på kondis.

_______________________________________________________________________________________

STATUTTER:
• Utmerkelsen ”Årets Ultraløper” skal være en årlig utmerkelse, til én utøver.
• NFIFs ultraløpsutvalg nominerer minimum 3, maksimum 5 kandidater.
• Nominering offentliggjøres på kondis.no og NFIFs hjemmeside.
• Utvelgelsen er gjort på bakgrunn av sesongen som helhet.
• Alle som har løpt minst ett ultraløp i 2012 eller tidligere kan stemme på ”Årets Ultraløper”
• Stemmegiverne rangerer de nominerte (for eksempel 5,4,3,2,1 dersom 5 nominerte), den utøveren som oppnår den høyeste poengsummen er ”Årets Ultraløper”.

Det er altså NFIFs ultraløpsutvalg som står bak denne utmerkelsen, i motsetning til Hytteplanken og Ultraløperen som er Kondis-utmerkelser. Hytteplan AS er sponsor for utmerkelsen.
_______________________________________________________________________________________


Nominasjoner årets ultraløper 2012
i alfabetisk rekkefølge:

Thomas Andersen
Han er terrengspesialist og vinner Hornindal Rundt på overbevisende måte. Så er det klart for debut i selve giganten av terrengultraløpingen Ultra-trail du Mont Blanc. Han løper TDS som er 114km og 7150 høydemeter. Etter noe over 17 timers løping i dårlig vær og steintøff løype presterer han en meget sterk 11.plass i selskap med den ypperste verdenseliten. En glitrende prestasjon!

Thomas Andersen nomineres til årets ultraløper fordi hans prestasjoner i år har vært de mest fremgangsrike i sterk konkurranse med et stadig voksende terreng ultramiljø både nasjonalt og internasjonalt.
 

Lars Christen Dørum
Han starter året med 2.plass og 132,7 km på Ringerike 12-timers. Deretter vinner han Kick-master ultra før han på overlegent vis vinner nyskapningen TO500. Han gjør på ny en sterk prestasjon i VM/EM 24t med 227,4km. I NM 24t på Bislett tar han sølv. Av disse strålende resultatene lyser seieren i TO500 sterkest. For de fleste av oss er det helt utenkelig å løpe 500km fra Trondheim til Oslo, men ikke for denne mannen som etter 3 døgn og 11 timers løping smiler når han bryter målsnora! Vi er bare nødt til å minne om at mannen fyller 60 år i 2013.

Lars Christen Dørum er virkelig definisjonen på en ”stayer” og nomineres til årets ultraløper for sine fremragende prestasjoner gjennom året.


Jarle Risa
Ultra året starter med 3:07 på 50km Bislett og 2.plass. I april er det klart for debut som landslagsløper i VM/EM 100km i Italia. Og for en debut det ble! 100km er en tøff øvelse internasjonalt. I sin første 100km imponerer han ved å løpe inn til tiden 7:01 og en 14.plass i VM (9 i EM). Han blir beste norske løper, nest beste nordiske og er den største bidragsyteren til at Norge tar en sterk 5.plass i lagkonkurransen i VM. Sesongen avsluttes på hjemmebane med Undheim 6t. målet var å ta den norske rekorden hjem til Jæren og med 88,1km klarer han det med god margin!

Jarle Risa nomineres til årets ultraløper på bakgrunn av sine strålende prestasjoner på høyt internasjonalt nivå i 2012.

Gjermund Sørstad
Han er en gjenganger i nominasjonene til årets ultraløper. Han er en av de mest allsidige ultraløperne vi har. Og han er god… veldig god! Bislett 50km, 3.plass og tiden 3:09. I VM/EM 100km får han trøbbel med kramper, men løper allikevel inn til respektable 7:24. VM/EM 24t i Katowice, Polen. Han er i storform og setter ny PB med over 17km. Med 247,8km blir han nr. 11 i VM, beste norske utøver og etablerer seg med dette løpet tett på verdenseliten. Senhøstes vinner han Halden Ultraintervall overlegent.

Gjermund Sørstad imponerer med sterk fremgang hvert år og nomineres til årets ultraløper for sin meget sterke sesong, og ikke minst sitt meget sterke 24t løp i VM/EM.
 

Bjørn Tore Kronen Taranger
Han er ekstremt konkurranseglad, ekstremt treningsvillig og har i 2012 imponert oss med glimrende prestasjoner på flere nivåer.. I VM/EM 100km presterer han ny PB og tiden 7:17. Få uker etterpå stiller han som eneste VM deltager i NM 100km i Malm og blir nr.2 etter å ha ledet stort sett hele løpet. Midtsommeren er her og det er klart for Rallarvegsløpet, igjen imponerer han med et godt disponert løp og vinner. I VM/EM 24t gjør han sine saker bra og løper 224,5km. I oktober er det Bergen Ultra hvor han setter ny løyperekord på 63km. Årets mest imponerende prestasjon gjør han i NM 24t på Bislett, resultat 245,3km, ny sterk PB og norsk mester!

Bjørn Tore Kronen Taranger er en utøver med enorme fremganger og nomineres til årets ultraløper for sin imponerende rekke av gode resultater i 2012.


STEMMESEDDEL (xls)

Min rangering av de nominerte til "Årets Ultraløper 2012":                        ALLE DE NOMINERTE MÅ RANGERES FOR AT STEMMESEDDELEN SKAL BLI GODKJENT.
1. 5p  
2. 4p  
3. 3p  
4. 2p  
5. 1p  
     
Mitt navn*  
Ett ultraløp jeg har løpt**  
     
* Fornavn og etternavn
** År og løpets navn, kun ett løp