Rallarvegsløpet er for første gang fulltegna, og ca. 90 løpere er lørdag morgen klar til å gyve laus på den 81 km lange Rallarvegen fra Flåm til Haugstøl. Værmeldingen forteller om sol, behagelige løpstemperaturer og medvind! Alt skulle med andre ord ligge vel til rette for en flott løpsopplevelse i den storslagne naturen.

Vest møter øst - og sør
Feltet er ikke bare rekordstort, men som vanlig er også mange av landets beste ultraløpere på plass. Fjorårsvinner Bjørn Tore Taranger blir utfordra av Ren-Eng-løperen John Henry Strupstad som nylig vant Nordmarka Skogsmaraton og i vår ble nummer 12 i EM 100 km. Også Taranangers klubbkamerat i BFG Fana, Sverre Slethaug, er påmeldt - og meldt i meget god form. Nummer fire fra i fjor, Henning Pedersen fra Moss er også en mann å se opp for. 

Det ligger med andre ord an til nok et klassisk oppgjør der vest møter øst på Rallarvegen. Hvis da ikke sør blander seg inn og stikker av med triumfen. Tre spreke karer fra Kristiansand er meldt i form, og ikke minst er Ole Kristian Heggheim en klar pallkandidat. Men også Erik Bergersen og Terje Fredriksen rapporteres å være i godt slag.

- Alle tre har trent veldig bra, og vi satser på tre KIF-ere blant de fem beste i sammendraget, rapporterer deres talsmann i Kristiansand IF, Arvid Fredriksen. Heggheim har vunnet Svalandsgubben, det mest prestisjefylte langløpet på Sørlandet, og han løp så seint som i fjor maraton på 2.32. Bergersen har 2.39 på maraton og ble nummer fire i Rallarvegsløpet for tre år siden.

- Ole Kristian er i 31.30-form på 10 km, men det er usikkert hvor godt han står en så lang distanse. Eirik har trent spesifikt for dette løpet, og klarer han å holde igjen litt i starten, kan det gå veldig bra. Terje Fredriksen er på ca. samme nivå som Eirik, og løypa skulle passe han perfekt, forteller Arvid Fredriksen.

Glorias tredje strake?
I kvinneklassen er Gloria Vinstedt klar favoritt til å ta sin tredje strake seier. Den Oslo-bosatte svensken, som har en fjerdeplass fra VM 100 km, bruker å avgjøre med en meget sterk førsteetappe. To av de sterkeste utfordrerne, Margrethe Løgavlen og Åslaug Golf Kaardal, har meldt forfall, men årets vinner av UltraBirken, Mari Mauland, stiller. Det samme gjør vinneren av Nordmarka Skogsmaraton, Kjersti Lerkerød, som gjør en spennende ultradebut. 3.12 i den kuperte Skogsmaraton-løypa er et meget godt utgangspunkt for å løpe fort langs den enda mer kuperte Rallarvegen.

Fellesskap og naturopplevelse
Rallarvegsløpet handler imidlertid om mye mer enn pallplasseringene. For de aller fleste av de nærmere hundre startende er målet å fullføre – etter å ha tatt inn de sterke naturopplevelsene opp Flåmsdalen og videre over fjellet. Rallarvegsløpet er også et utprega sosialt løp med felles overnatting og måltider fra fredag kveld til løpsslutt søndag.

At en ikke trenger å være ung, topptrent mann for å springe Rallarvegsløpet, skulle det faktum at hele fire kvinner over 70 år er påmeldt. Ja, to av dem er over 75, og den eldste, Lillemor Grønntun på 76, løper Rallarvegsøpet for sjuende gang!

Startliste årets Rallarvegsløp

Rallarvegsløpets heimeside

Rallarvegsløpets samleside på kondis.no


Erik Bergersen (fremst til venstre) og Bjørn Tore Taranger (til høyre) ble henholdsvis nummer fire og sju i 2010. I år er de begge i favorittsjiktet. (Foto: Tore Sekkelsten)


Henning Pedersen debuterte i fjorårets Rallarvegsløp med en fjerdeplass. Kan han klatre enda høyere i år? (Foto: Runar Gilberg)


Jan Helgesen (21) har rekorden i antall seire med fem, og Arne Gilberg er den eneste som har fullført alle de ti Rallarvegsløpene som er blitt arrangert. Nå er de begge klar for den ellevte utgaven av løpet mellom Flåm og Haugastøl. (Foto: Runar Gilberg) 


Tero Paivarinne (til venstre) og Gloria Vinstedt (11) bruker årvisst å stille opp i Rallarvegsløpet. I fjor var det gråvær og mange snøfonner å forsere. I år er det meldt om bar veg, sol og medvind. (Foto: Runar Gilberg) 


Og i strålende solskinn kan det fort bli slik å løpe over fjellet - som det var det i 2008. (Foto: Bjørn Johannessen)