Stadig flere arrangører går i mot Friidrettsforbundets lisensordning som ble gjennomført meget raskt og uten at klubbene hadde fått diskutert saken godt, noe også generalsekretær Kjetil Hildeskor i friidrettsforbundet innrømmet på landsmøtet i Kondis da han sa  "at den store motstanden mot innføring av engangslisens kanskje ikke ville vært like kraftig om klubbene hadde vært mer involvert i forarbeidet til tingvedtaket da engangslisensen ble vedtatt våren 2013".

Formann  i Birkenes IL forteller at han ikke hadde blitt informert i det hele tatt om lisensen.

Nå går 
Steinsland Bygdemaraton i mot lisensen.
Arrangørsjef Odd Gunnar Tveit i Birkenes Idrettslag forteller til kondis.no at styret i Steinsland Bygdemaraton har vedtatt å ikke innføre lisensavgiften på maratonløpet.

- Går de til rettsak mot oss, så er jeg klar for å ta ett par dager i rettsalen. sier han videre.

Lisensordningen til Friidrettsforbund ville betydd at Steinsland Bygdemaraton måtte ha sendt 40 kr av de 300 som er startkontingenten per deltaker  til Friidrettsforbundet  i tillegg til det administrative arbeidet med  å finne ut hvem av deltakerne som har betalt årslisens og ikke.

Motstanden mot lisensen øker
Lisensordningen har bl.a. ført til at Baksjøløpet (et av Hedmarks største løp) gikk over til å arrangere i Turmarsjforbundet istedenfor Friidrettsforbundet for å slippe lisensen. Løpskarusellen Onsdagstempo har kuttet ut startkontingenten og heller tatt samme betaling for saft etter løpet.  Lisensordningen har også ført til at løp har blitt nedlagt som Risberget Rundt.
 

IMG_5965_Maal_og_Ledertraktoren.jpg
Mål på gårdstunet, etter en 250 m lang bratt stigning opp fra hovedveien.  Da er det lov til å være ekstra sliten!  Midt på bildet ses ledertraktoren.  Som seg hør og bør i en ekte bygdemaraton var lederbilen byttet ut med en traktor av fin gammel årgang.

Steinsland Bygdemaraton
Steinsland Bygdemaraton dukket opp på maratonkartet i fjor. Et spesielt maratonløp med start og mål på gårdstunet til Odd Gunnar Tveit. Håndlagede startnummere vitnet også om det personlige ved arrangementet.
På diplomet til utøverne hadde arrangementssjef Odd Gunnar Tveit skrevet om alle de flotte opplevelsene han har hatt i maratonmiljøet, alle reisene og alle maratonvennene han har fått. Alt dette hadde gitt ham lyst til å gi noe tilbake og dermed lagde han dette maratonløpet.
Tveit har løpt 151 maraton og vunnet 21 av dem. Her en oversikt.

Løypa er ganske krevende og går bl.a. innom idylliske Ogge hvor Ogge Triatlon bl.a. har blitt arrangert en rekke ganger. Se kondisreportasje fra 2006 bl.a. 

Les om debuten for Steinsland Bygdemaraton her.  Bli med på Steinsland Bygdemaraton.

 

DETTE ER LISENSSAKEN
  • Norges Friidretts Ting vedtok 16. mars 2013 å innføre lisens i mosjonsløp arrangert av friidrettsklubber.
  • Deltakere som er medlem av en friidrettsklubb, tilbys å løse årslisens. Alle andre deltakere må betale engangslisens for hvert løp de stiller i.
  • Engangslisenser skal betales samtidig med startkontingenten, og arrangøren er forpliktet til å foreta lisenssjekk av de som hevder de har betalt årslisens.
  • Barn på 12 år eller yngre har gratis lisens.
  • Tinget vedtok følgende satser for lisensen: Årslisens på 375 kroner alternativt engangslisens på 25 % av startkontingenten, begrenset oppad til 100 kroner (forslaget var 150 kroner). Engangslisensen for stafetter skal være 10 kroner per deltaker og maksimalt 150 kroner.
  • Etter massiv motstand mot lisensen fra blant annet Kondis, ble toppsatsene for lisens redusert til 50 kroner, videre ble lisenssatsen gjort trappevis istedenfor å være en prosentvis del av startavgifta.
  • Per i dag er prisene for engangslisens på 20 kroner om startkontingenten er under 100 kroner, 30 kroner for startkontingenter mellom 100 og 250 kroner, 40 kroner for kontingenter mellom 250 og 400 kroner, og 50 kroner for løp med startkontingent på over 400 kroner.
  • Ordningen med lisens tredde i kraft fra 2014.

    Du kan lese mer om Lisenssaken på kondis.no som har fulgt saken HER