Der skal hun og ca. 70 andre første løpe 54 km fra Flåm til Finse på lørdag før etappe to på 27 km videre til Haugastøl skal gjøres unna søndag. På den første etappen må løperne klatre fra havnivå i Flåm og opp til løypas høyeste punkt 1343 moh. ved Fagernut. 

Slik sett blir det en viss forskjell fra å løpe 4 eller 12,5 runder på bane. Men verken Ragnhild Kvarberg Hjelle eller de andre deltakerne lar seg skremme. Mange kommer igjen år etter år, mens for Ragnhilds del er det første gangen hun skal løpe så langt. 

- Det lengste jeg har løpt før er ett maraton- og tre halvmaratonløp, så dette blir en ny utfordring. 

- Hva tror du blir det beste – og det verste? 

- Det beste blir å få en fin tur over fjellet på et sted jeg aldri har vært før – og samtidig få en god treningsøkt. Det verste vil nok bli frustrasjonen over at jeg ikke er bedre forberedt, sier den 33-årige tobarnsmoren og understreker at ambisjonene ikke er like høye nå som da hun satset som baneløper:

- Jeg trener ikke noe som er i nærheten av de mengdene, spesielt ikke på intervallsida. Før trente jeg for å konkurrere, nå konkurrerer jeg for å få trent, smiler hun. 

- Vil du si at målet først og fremst er å fullføre, eller håper du også å kunne blande deg inn i teten? 

- Jeg håper å fullføre og gjøre et godt løp. Jeg har ingen aning hvor lenge jeg holder, så jeg har fokus på min egen prestasjon, og så får vi se hvor godt det er i forhold til andres, sier Kvarberg Hjelle som bor på Nøtterøy og løper for Tønsberg FIK. 

Den som antakelig blir vanskeligst å løpe fra, er Gloria Vinstedt som har vunnet Rallarvegsløpet de tre siste årene. Den Oslo-bosatte svenske jenta har ultra som sitt spesiale og har en fjerdeplass fra VM 100 km på CV-en. 

I herreklassen er John Henry Strupstad den store favoritten. I fjor satte han løyperekord på begge etappene og følgelig også sammenlagt, og sjøl om det er flere andre sterke løpere i feltet, så skal det mye til for å slå den kondisjonssterke Ren-Eng-løperen. 

For de fleste handler det imidlertid mest om å fullføre, nyte naturen og det sosiale felleskapet som oppstår når en bor og løper i lag ei hel helg til ende. 

Løpets to «grand old ladies», Lukris Grønntun og Oline Yksnøy, er i den kategorien. De er henholdsvis 77 og 72 år gamle og er nå klar for sitt åttende strake Rallarvegsløp! 

John_Henry_Strupstad_IMG_4889.jpg
Himmelen var høy og blå da John Henry Strupstad satte ny løyperekord i Rallarvegsløpet i fjor. Det ligger an til nesten like bra vær i år. (Foto: Runar Gilberg)

Gloria_Vinstedt_IMG_4802.jpgGloria Vinstedt har vunnet Rallarvegsløpet tre år på rad. Kan hun klare sin fjerde? Her ser vi henne legge ut fra Finse på andre etappe under fjorårets løp. (Foto: Runar Gilberg)