Det som kunne blitt en spennende duell mellom Christina Bus Holth og Kirsten Marathon Melkevik, vil det ikke bli noe av. Av familiære årsaker står Kirsten over halvmaraton-NM og satser i stedet for fullt mot NM terrengløp i Trondheim neste helg. Når heller ikke Kjersti Karoline Danielsen stiller, ser det ut til å bli nokså fritt fram for Christina Bus Holth.

- Jeg vil uansett løpe for å få ei god tid, sier Vidar-jenta som håper å komme seg under 1.14 for første gang. Halvmaratonløpet er hennes siste konkurranse før høstens store mål, Berlin Marathon om to uker.

Ingen av de andre påmeldte er vanligvis i nærheten av nivået til Christina. De som har størst sjanse på de to siste medaljene er trolig Anne Jorunn Hodne og Mari Brox. Anne Jorunn ble for tre uker siden norsk mester på 6-timers med meget gode 79,162 km, og dersom hun har fått det løpet ut av beina, kan det fort bli ny NM-medalje nå. Mari Brox holder også stabilt godt nivå, og nå kan hun få gleden av å klatre opp på pallen i Drammen.

Andre løpssterke jenter som er påmeldt er Siri Størmer, Mette Bakken Skauerud, Elise Orten, Petra Jacoby og Dorte Foss.

Kondis' medaljetips
1. Christina Bus Holth, SK Vidar
2. Anne Jorunn Hodne, GTI Stavanger
3. Mari Brox, OSI

Herreklassen

Herreklassen er som sagt mye mer åpen. Tjalve stiller med en meget sterk tropp, mens SK Vidar nøyer seg med å stille med sine nestbeste menn. Gode enkeltløpere fra en del andre klubber er også å finne på startlista.

Vi tror imidlertid at det skal mye til at ikke en av disse fire Tjalve-guttene - Alem Adhanom, Asbjørn Ellefsen Persen, Håkon Brox og Jan Christian Kaltenborn - stikker av med gullet. Ikke usannsynlig tar de med seg sølvet og bronsen også.

Men å spå rekkefølgen på dem er atskillig vanskeligere. Alem Adhanom viste god form da han ble nummer fire i Knarvikmila sist helg. Tida ble 29.53, og han var ikke mer enn 1.14 bak selveste Haile Gebrselassie.

Asbjørn Ellefsen Persen har det beste årsbestet på halvmaraton av de startende. I vinter løp han på 1.05.02 i Den Haag, og det er ei tid som ganske sikkert vil holde til gull i Drammen. Asbjørn har imidlertid vært ustabil denne sesongen, så det er litt vanskelig å gjette hans plassering.

Tjalve-gutt nummer tre, Håkon Brox, løper godt på både mellom- og langdistanse, og det blir spennende å se hva han kan få til på halvmaraton. Han åpna sesongen med sterke 29.35 i Sentrumsløpet, og meget mulig kan det bli NM-medalje til både han og søster Mari - pluss mamma Synøve som er gullfavoritt i veteranklasse 50-54 år.

Jan Christian Kaltenborn er også en god halvmaratonløper med pers på 1.05.55 fra 2009. Nylig persa han på 10.000 m med 30.22, og han slo Asbjørn Ellefsen Persen på 10.000 m i NM.

Et av de sterkeste navna utenom Tjalve-kvartetten er Gishe Abdi Wako, men han løper i juniorklassen og bør være klar gullkandidat der. Ola Sakshaug har hatt en sterk sesong og blir spennende å følge. Et interessant navn er også fjorårets norske maratonmester, Andreas Høye, som nå trener hardt mot New York Marathon. Dadafo Dhaqabi og Abebe Hunde, begge med østafrikansk bakgrunn, er også løpere å se opp for.

Kondis' medaljetips
1. Alem Adhanom, Tjalve
2. Håkon Brox, Tjalve
3. Jan Christian Kaltenborn, Tjalve

Det er som nevnt også innlagt mesterskap for juniorer (U23) og veteraner. Vi tipper NM-gull til Gishe Abdi Wako og Karoline Skatteboe i juniorklassen mens vi spår mange spennende dueller i veteranklassene. Det er bare å møte opp og bivåne det hele! Halvmaratonløpet starter like ved Bragernes Torg kl. 12.30. 

Og sjøl om påmeldinga til NM er avslutta, går det fremdeles an å melde seg på til både 10 kilometeren og halvmaratonløpet i Drammen.

Starliste 1 - Drammensmaratonavisa

Startliste 2 - deltager.no

Startliste 3 - Friidrettsforbundets terminliste

Drammensmaratons heimeside


Jan Christian Kaltenborn (til venstre) og Asbjørn Ellefsen Persen (til høyre) ble nummer 2 og 1 på halvmaraton i Oslo i fjor høst i et løp som ikke hadde NM-status. Nå har de begge - om dagen er god - muligheter til å sikre seg NM-medalje. (Foto: Oddvar Røsten)