Den gamle rekorden tilhørte sør-afrikanske Thompson Magawana. Den lød på 2.43.38 og ble satt helt tilbake i 1988. At den har fått stå så lenge, skyldes nok i stor grad at 50 km er en distanse som ikke løpes alt for ofte, og nivået er på langt nær like pressa som på for eksempel maraton. 

Men hvor fort er 2.42.30 på 50 km? Jo, for å klare det, må du i snitt løpe hver av de 50 kilometerne på 3.15. Det betyr igjen at Albertson måtte holde 78 sekunder i snitt på de 125 rundene han løp på banen. 

Det var også den farten 27 år gamle Albertson la ut i ut fra start. I begynnelsen regna det, og våt bane og våte sko gjorde løpinga noe tyngre. Heldigvis slutta det å regne, og banen tørka gradvis opp.

Etter rundt 30 km måtte hovedrolleinnhaveren gjøre et nødvendig ærend som kosta han 38 sekunder. Disse sekundene klarte han å hente inn mot slutten, og med en sisterunde helt nede på 66,5 sekunder var målet nådd. 

Ifølge Runner's World var ikke forberedelsene for løpet helt optimale. Under den første koronanedstengningen trente han lite og prioriterte i stedet å kjøpe hus til seg og familien. Oppkjøringen hadde også mindre mengde enn normalt, men de to siste ukene før løpet var han oppe i solide doser med 213 og 192 km. 

- Av en eller annen grunn kan jeg stappe inn mil, men det er nok ikke noe jeg vil anbefale andre, fortalte han til Runner's World

CJ Albertson er ikke helt uvant med å sette verdensrekorder. I april i fjor løp han inn til bestetid i verden på maraton innendørs med 2.17.59. Da måtte han gjøre unna hele 211 runder, så slik sett var rundetellinga noe enklere denne gangen.

Albertson imponerte stort da han tok en overraskende sjuendeplass i det amerikanske OL-uttaket på maraton i februar. Da løp han på 2.11.49 i ei tøff løype og var bare 2.29 bak Galen Rupp som vant. Formen hans var nok ikke like god nå som det den var da, men at det er en sterk løper som nå løp 50 km på 2.42.30, er heva over tvil. Han har 13.56,89 som pers på 5000 m og 3.48,17 på 1500 m. 

Det neste målet for CJ Albertson er å løpe The Marathon Project i Arizona 20. desember. Det er et eliteløp med 50 kvinner og 50 menn på startstreken. 

CJ_Albertson_foto_Calvis_Community_College_California.jpgCJ Albertson hadde drahjelp i starten, men løp store deler av løpet alene. (Foto: Calvis Community College CA)


I fjor vår kunne CJ Albertson juble for innendørsrekord på maraton - etter 211 runder rundt den 200 m lange Armory-banen. (Foto: The Armory/NYRR)

 
Kondis trenger din støtte
Bli medlem eller støtt oss med en gave hvis du ønsker at Kondis skal fortsette å spre treningsglede, skrive reportasjer, lage terminlister, kontrollmåle løyper, føre statistikker osv. På grunn av koronakrisen har store deler av annonseinntektene våre falt bort, og vi er i enda større grad avhengig av medlemskap og støtte fra våre lesere.

Bli medlem og få mange medlemsfordeler!

Gi en gave:
Vårt kontonummer er: 1503.35.18541
Vipps: 125957