Mer Birbeinerstoff på kondis.no Samleside for Birkebeinerrennet

På pressekonferansen møtte f.v. internasjonal TD Tom Duffy, rennleder Tor Skraastad, nasjonal TD Kolbjørn Thun, daglig leder Rune Bergsodden og styreleder Bjørgulv Noraberg.

Rennleder Tor Skraastad (bildet til høyre) var inne på Raufjellet klokken 06.00 i dag tidlig og rapporterte om skyfri himmel, vindstille og noen kuldegrader. "Dette kommer til å bli en flott dag for skirenn over fjellet".

Situasjonen endret seg drastisk og melding ble gitt om økende vind. Klokken var da blitt 8 og nye løpere var på vei ut i sporet. De eldste klassene over 70 år 350 kvinner og menn var da allerede ute i løypa.

Vinden ble målt til mellom 20 og 30 sekundmeter med over 60 sekundmeter i kastene. Det var da vanskelig å bevege seg i motvinden og 10 deltakere ble meldt nedkjølt og tatt hånd om. Meterologene som rennledelsen var i konstant kontakt med, kunne ikke love at vinden skulle løye før etter klokken 12. Da bar beslutningen lett å ta.

Det var rennledelse og TD som tok beslutningen om å avbryte rennet. Da var ca 3000 deltakere ute i sporet.

Da beslutningen var tatt understreket Bergsodden at de selv mente å ha taklet utfordringene veldig bra med noen skjønnhetsfeil. All bagasje var plukket opp og alle deltakerne hadde forlatt Rena.

Det var noen som trosset beslutningen og fortsatte til Lillehammer på eget ansvar og Erling Jevne mente det var en feil beslutning. Rennledelsen mener de har tatt en riktig beslutning og har satt deltakernes sikkerhet i sentrum. Mange av de eldste brøyt før rennet ble avbrutt. Blant dem var Gunnar Tronsmoen fra Alvdal, en garvet skiløper som har mange klasseseire. Det var rett og slett ikke mulig å gå mot vinden og varmeteltet på Raufjellet ble raskt fullt. Det har ikke kommet noen formelle innsigelser mot beslutningen.

Deltakerne har ikke anledning til å refundert påmeldingsavgiften. Selv om arrangørene sparer noen kroner for eksempel til spurtpriser så blir det en del tilleggsutgifter blant annet til transport. Rennledelsen har ingen full oversikt over de økonomiske konsekvensene av avlysningen.

Arrangørene har nå store lagre av frukt og drikke. Skraastad kunne fortelle at minst mulig skal kastes og mest mulig skal fordeles til barnehager, sykehus og sykehjem.

Til slutt understreket Rune Bergsodden at det faktisk var arrangert skirenn i dag. Ungdomsbirken gikk som planlagt og gjennomføring var rimelig grei.

Mer Birbeinerstoff på kondis.no Samleside for Birkebeinerrennet