Det forhindrer likevel ikke at det er åtte meget sterke løpere som stiller i finalen tirsdag kveld. Slik er det på 800 m - at vegen til 800 m-finalen kan være like krevende som vegen til pallen dersom en først er finaleklar. Når bare to fra hvert av de tre heata pluss de to ellers beste tidene går videre, blir nåløyet trangt. I kveld viste det seg at erfarne løpere hadde en tendens til å slå ut ungdommer med langt bedre sesongbestetider.

Heat 1 - Kszczot fikk det som han ville

Knapt noen er så taktisk dyktig på 800 m som Adam Kszczot. Særlig når det går bare halvfort, er polakken dreven, og i semifinaleheatet i kveld fikk han vist hvordan det skal gjøres. Han brukte lite krefter på de første 300 meterne, avanserte fram til klokka ringte og gikk i tet da 200 m gjenstod. Derfra og inn sprang han akkurat så fort som han trengte for å unngå at noen løp forbi. Dermed ble han førstemann i mål på 1.46,24. Blir det en lignende åpningsfart i finalen, er polakken en gullkandidat.

Med seg til finalen får han Nijel Amos, som godt mulig hadde mer på lager. Han har større makskapasitet enn Kszczot, og vil nok tjene på større fart underveis i finalen. Ferguson Rotich fra Kenya var raskest av de seks som ikke gikk videre.

Polske Adam Kszczot er vanligvis plasseringssterk. Det var han også i kveld.

Med seg til finalen får Kszczot Nijel Amos fra Botswana. Kanskje er Amos den som har størst register, uansett løpsopplegg. (Foto: Bjørn Johannessen)

Heat to - Emmanuel Korir slått ut

Den store overraskelsen i dette heatet var at årets verdensener på distansen, Emmanuel Korir fra Kenya, bare ble nummer fire. Det er en veldig farlig plassering når bare to går direkte videre. Da siste heatet var i mål, viste det seg da også at Korir ble ferdig med sin VM-opptreden tidligere enn planlagt. Med 1.43,10 som årsbeste og 400 m-fart på 44,53 burde ikke verken spurten eller totaltida vært noe problem for 22-åringen. Men enten det var formen eller dagsformen som svikta - 1.46,08 var en god del for dårlig.

Destod mer imponerende var løpet til canadiske Brandon McBride som leda feltet hele veien til mål - på 1.45,53. Den store overraskelsen var likevel britiske Kyle Langford som kom veldig sterkt på slutten og sikra seg andreplassen. Marcin Lewandowski løp like taktisk klokt som det landsmannen Kszczot gjorde i det første heatet, men farten på både han og feltet var litt for lav, og dermed røk han ut sjøl om han ble nummer tre.

Brandon McBride har vist klasse i både forsøk og semifinale. Skal han bli den som ingen slår i finalen? (Foto: Bjørn Johannessen)

Heat 3 - fire tok seg til finalen

Til tross for at farten på førsterunden ikke var høyere enn 51,51, ble det løpt så fort i dette heatet at de fire første gikk videre. Det kom primært Pierre-Abroise Bosse fra Frankrike og Thiago Andre fra Brasil til gode, siden de ble nummer tre og fire. Kipyegon Bett hadde dagens beste tid med 1.45,02 etter å ha dratt storparten av løpet. Mohammed Aman viser stadig stigende form og er nå finaleklar etter å ha kontrollert inn til andreplass. Det kan bli farlig å avskrive Bett eller Aman når finalen skal løpes.

Svensknorske Andreas Kramer var rett og slett ikke god nok til å henge med hele vegen inn, og han ble nummer sju med 1.46,25. Mer skuffa var nok den amerikanske ynglingen Donovan Brazier som ble nummer sju. Trøsten får være at han ikke var den eneste medaljekandidaten som røk ut. Han får fint selskap på tribunen av Emmanuel Korir på Ferguson Rotich under finalen.

800 m er en distanse der løpere fra store deler av verden er konkurransedyktige, og finalefeltet vil bestå av åtte mann fra åtte land og fire verdensdeler. Av de tre landa som hadde tre mann med i semifinalen - Kenya, USA og Polen - fikk USA med ingen og Polen og Kenya bare én mann hver til finalen.

Det er bare å glede seg til tirsdagskvelden!

Kipyegon holdt farten så godt oppe på andrerunden at han dro med seg tre mann til finalen fra dette heatet. (Foto: Bjørn Johannessen)

Andreas Kramer hadde godt kneløft og driv i steget, men ...

... i likhet med polske Rozmys må svensken innse at VM-eventyret er over for denne gang. Nye muligheter kommer ganske sikkert for dem begge. (Foto: Bjørn Johannessen)

1 1126 Kipyegon BETT KENKEN 1:45.02 Q
2 892 Mohammed AMAN ETHETH 1:45.40 Q SB
3 919 Pierre-Ambroise BOSSE FRAFRA 1:45.63 q
4 713 Thiago ANDRÈ BRABRA 1:45.83 q