NFIFs Ultraløpsutvalg har nå kunngjort uttaket til VM 24-timers i Taiwan (Chinese Taipei)  2. desember, og hele fire av de fem uttatte løpere er VM-debutanter. Derimot er den femte deltakeren Norges mest erfarne mesterskapsløper på ultraløp. 

De som er tatt ut er:

  • Annette Velde Sande, BFG Bergen Løpeklubb
  • Bjørn Tore Kronen Taranger, BFG Bergen Løpeklubb
  • Ida Slorafoss, Romerike Ultraløperklubb
  • Line Caliskaner, Romerike Ultraløperklubb
  • Ranveig Hansen, BFG Bergen Løpeklubb

    Det betyr også at Norge stiller lag i kvinneklassen - og vil være en av medaljekandidatene i VM

Vi har foreløpig lite info om VM-arrangementet utover at det arrangeres i Taiwan, og kommer mer tilbake til det senere.
 

Bjørn Tore Taranger i 24-hours in Hell 2020. (Foto: Jørgen Tellefsen)
 

15. mesterskapsløp for Bjørn Tore Taranger

Det minst overraskende er at Bjørn Tore Taranger (44) nok en gang er med i en mesterskapstropp, dette blir hans 15. løp i EM eller VM (24 timers og 100km). Litt mer overaskende er det at han er den eneste herreløperen som har kvalifisert til årets VM. Så sent som i NM 24-timers i Stjørdal i juni løp han imponerende 250,160 km. Fra før har han topp-10 plasseringer både i EM og VM.

- Det er alltid en ære å få løpe med flagget på brystet. Dette blir den femtende gangen i rekken. Gleder meg til å gi alt for Kongen og fedrelandet i VM i 24-timersløp i Taiwan, sier Bjørn Tore når han får bekreftet uttaket.

Tidligere VM-løper Jo Inge Norum (26. plass i VM 2019) er ikke helt tilbake fra skade, mens en annen kandidat - Simen Holvik - har satset på andre prosjekter i år, blant annet Badwater der han løp inn til en imponerende sier i forrige uke.
 

Fire VM-debutanter på kvinnesiden

Det mest overraskende er at Norge kan stille i VM 24-timers med hele fire kvinner, der alle er VM-debutanter og der vår suverene løper gjennommange år - Therese Falk - ikke er med i troppen. Likevel har vi den sterkeste troppen i kvinneklassen på 24-timers noensinne. Therese var jo verdens beste løper på 24-timers i pandemiårene, men i de mesterskapsløse årene gikk hun altså glipp av en sannsynlig VM-medalje - kansje gull. 

Ranveig Hansen imponerte i sin mesterskapsdebut med 8. plass og innfrielse av egne målsettinger om 240 km+
Ranveig Hansen under EM 24-timers 2022. (Foto: Atle Hansen)
 

Ranveig Hansen (42) mesterskapsdebuterte i EM 24-timers med en sterk 8. plass på 243,154 km, den beste mesterskapsplasseringen en norsk kvinne har oppnådd på ultraløp. Dermed var også VM-kravet oppnådd.

- Det føles i all ærbødighet stort å skulle representere Norge for andre gang, nå under VM. Jeg kommer til å stille godt forberedt med mål om en solid pers. Håper selvfølgelig også på norsk lagmedalje sammen med de andre spreke damene. Gleder meg masse, sier Ranveig.

Ida Slorafoss og Annette velde Sande etter målgang.jpg
Annette Velde Sande og Ida Slorafoss etter målgang på NM 24-times da det er klart at begge har oppnådd VM-kvalifiseringskravet. 
 

Årets NM-vinner Annette Velde Sande (39) hadde også klart VM kravet tidligere, da hun løp 232,717 km på Bislett 24-timers sist høst. I NM 24-timers i juni løp hun over VM-kravet (224 km) for andre gang, og i tillegg samarbeidet hun nesten hele løpet med Ida Slorafoss - slik at Ida også klarte VM-kravet da hun kløp inn til NM-sølv med 226,228 km.

- Jeg tenker at Norge aldri har hatt er sterkere lag, og gleder meg til å gi alt. Vi har god lagåndog kommer til å gjøre hverandre gode. Sammenlagt er vi sterke medaljekandidater, sier Annette - som er veldig glad både for eget uttak og at de får et sterkt kvinnelag.

- Oi da, helt vilt, sier Ida (34) når hun får vite om uttaket.
- Det er stort å få representere Norge i et VM - og i tillegg sammen med de utøverne jeg ser mest opp til og har som forbilder i sporten. Dette blir spennende, sier Ida som også er en god konkurranserytter.
 

Line Caliskaner løp 243 km på 24 timer - KONDIS - norsk organisasjon for  kondisjonsidrettLine Caliskaner etter fullført Spartathlon på imonerende tid i fjor høst. (Privat foto)
 

Line Caliskaner (51) er den eldste av våre VM-løpere, men er et levende bevis på at man kan hevde seg godt i de lengste ultraløpene selv i godt voksen alder. Famgangen hennes har vært formidabel de siste to årene. I for høst imponerte hun stort ved å bli 8. beste kvinne i den legendariske 245 km lange Spartathlon. Da hun i mars i år vant 24-timers i "Ultrarunning Barcelona med 243,121 km var hun kvalifisert for VM med det tredje beste resultatet av en norsk kvinne gjennom alle tider.

- Jeg er veldig glad og ikke minst stolt over å ha blitt tatt ut til VM. Dette er stort. Om noen hadde fortalt meg for ett år siden at det i det hele tatt var mulig, ville jeg nok ikke trodd på vedkommende. Jeg er utrolig takknemlig for hjelpen jeg har fått fra min coach, Sondre Amdahl. Uten ham hadde jeg verken fått framgangen eller resultatene jeg har vist det siste året, sier Line.