Lørdag 16. mars arrangeres Frozen Lake Marathon, verdensmesterskapet i isløping, for første gang. Det historiske løpet går på Tisleifjorden på Golsfjellet, 25 km fra Gol.

Tisleifjorden ligger i kommunene Gol og Hemsedal i Buskerud og Nord-Aurdal kommune i Oppland. Innsjøen forbindes først og fremst med biler. Her ligger nemlig Isbanedrift, som er en av verdens ledende arenaer for vintertester av bildekk og biler. I vinter må bilene vike plass en hel helg i mars til fordel for inntil 500 løpere i Frozen Lake Marathon.

- Det vil bli en unik opplevelse. Da jeg var på plassen for første gang var det helt åpenbart at vi måtte ha et løp der, sier Jonas Svengård, arrangementssjef hos den svenske skoprodusenten Icebug og initiativtaker til Frozen Lake Marathon.

Han fortsetter:
– Foran deg har du en buktende, helt flat løype på is, og rundt deg har du høye, snødekte fjell. Det er en majestetisk naturopplevelse som bare kan oppleves en dag per år, og jeg kan ikke tenke meg noe mer morsomt på en vakker vinterdag.

Foto Eivind Bye_MG_1171.JPG
Deltakerne i Frozen Lake Marathon kan velge mellom halvmaraton (1 runde) og maraton (2 runder). Det blir garantert fritt for høydemeter! (Foto: Eivind Bye)

- Vi håper å se noen skikkelig raske løpere på startstreken, og det skal bli spennende å se om det er de samme som er raske på isen som er det på asfalt, sier Geir Jarle Bjørneng, daglig leder for arrangørselskapet Springtime Event. 

Løpet fungerer også som verdensmesterskap i isløping, som nå arrangeres for første gang. 

– Likevel er det ikke konkurransen som er vårt viktigste fokus her. Selv om det er VM så er dette et løp for alle, og resultatene er ikke viktige for oss. Det viktigste er at alle deltakerne reiser hjem med en god opplevelse, sier Bjørneng.

- Under Frozen Lake Marathon er sikkerhet det vi prioriterer høyest. Siden hele løpet går på isen må deltakerne anvende løpesko med pigger, og av sikkerhetmessige årsaker er løpet begrenset til maksimalt 500 deltakere, sier Bjørneng som forteller at de har sikkerhetseksperter på plass som kan garantere at isen holder.

Informasjon og påmelding

Foto Eivind Bye_MG_1711.JPG
Foto: Eivind Bye