– Her var etter at jeg hadde løpt mitt første maratonløp, og det smilet er ekte, sa en rørt Therese Falk og viste et bilde som ble tatt etter at hun hadde løpt Nordmarka Skogsmaraton i 2012.

Bildet viser en smilende jente med startnummer som stolt viste fram sin medalje.

– Jeg var så glad. Jeg følte jeg hadde prestert noe stort. Jeg hadde klart å løpe 42 kilometer, sa Therese.

Hun kom i mål på tida 3.51.41 og kom på andreplass i klassen kvinner veteran 35-39 år. Etter dette løpet har hun bare løpt, men slik har det ikke alltid vært.

– Jeg var ikke helt passiv tidligere heller. Jeg hadde treningskort på helsestudio, fortalte Therese, men jeg brukte det ikke.

Therese Falk holdt foredrag under Kondis sitt landsmøte 2019
Sosial: – En skal aldri undervurdere det sosiale fellesskapet i løpemiljøet som motivasjonsfaktor, sa Therese.. Foto: Per Inge Østmoen.


admin: adform id #567066
 

 

Det første skrittet Therese gjorde mot et liv som løper var å slutte å røyke i 2004.

– Da jeg sluttet å røyke, erstattet jeg røyken med mat. Jeg så etter hvert at jeg måtte gjøre noe med vektøkningen og begynte å trene. Det tok derimot mange år før jeg begynte å løpe, sa hun.

Etter debuten på maraton i 2012 har det blitt svært mange maraton- og ultraløp på Therese Falk, og tida hennes på maraton har blitt stadig forbedret. Sist hun perset var i Tokyo Marathon i år hvor hun løp på 3.02.02.

Ei sta dame

På spørsmål om hva som gjør henne så god til å løpe langt, svarte Therese at staheten er hennes beste egenskap.

– Jeg er utrolig sta. Når noen sier at jeg ikke klarer noe, så bestemmer jeg meg gjerne for å trosse dem, og på den måten har jeg nådd mange mål. Videre må en tåle å ha det vondt når en løper ultra. For det er en ting som er sikkert, og det er at det kommer til gjøre vondt, sier hun.


admin: adform id #567087
 

 Therese løper mange lange løp gjennom året. Alt for mange i følge mange.

– Jeg liker å legge inn konkurranser som en del av treninga. Det er ikke lett å trene på å løpe 24 timer. For å holde det gående så lenge, så må jeg ha startnummer på, fortalte hun.

Årets ultraløper

Therese ble i år, sammen med Bjørn Tore Kronen Taranger, stemt fram som årets ultraløpere av andre ultraløpere.

I nominasjonen heter det: «Therese – som ble årets Ultraløper 2016 og 2017 - innledet ultraløpsåret med to 100-kilometere. Først i Undheim Ultra som også var NM 100km der hun vant på 8:19, dvs 11 minutter under det norske kravet for VM-deltagelse. Bare tre uker senere løp hun Bergen Ultra på 8:31. Årets tredje seier kom i britiske Thames Path, der hun vant 100 miles i svært sterk varme foran 31 andre kvinner, med 52 minutters margin til neste løper. Det flotte løpet i Thames Path var kanskje medvirkende til at sesongens hovedmål for 24-timersspesialisten, EM 24-timers tre uker etter 100-milesløpet, ikke ble en suksess. Hun er uansett tatt ut til å representere Norge i VM 24-timers 2019.»

Therese ble svært glad da det ble klart at hun hadde vunnet.

– Hvor glad jeg er? Ca tusen, sa Therese, og fortsatte: Jeg nådde ikke målet mitt om 240 km på 24 timer i 2018. Og selv om jeg gjorde mye annet bra er det klart at det er noe jeg jobber mot. Prisen som «årets ultraløper» er helt klart en god motivasjon for videre arbeid mot målet. Men aller viktigst er det å bli stemt fram av andre medløpere. Det gjør at jeg gleder meg litt ekstra til å bli med på en masse løp.


admin: adform id #567094