Et tradisjonelt backyardløp løpes etter "Last Man Standing"-konseptet, altså at man starter på en ny runde helt til bare èn løper er igjen.

Arrangøren av de fem Backyard Norge-løpene - det løpet i Sandefjord er størst og eldst - har valgt å begrense til 12 timer. Det blir da et annerledes løp og en annen strategi, avhengig av om man løper for best totaltid eller man løper for å være raskest på den 12. og siste runden.

God stemning i bakgården i pausen før en ny 6,7 km. (Foto: Backyard Norge)

I Sandefjord løp man en småkupert runde på ca 6.7 km hver hele time (50 miles - 81 km - hvis man fullfører alle 12 runder). Alle som ikke klarer å starte på neste runden hver hele time er slått ut og henvises til «after run» lokalet for å heie på de resterende deltagerne.

Så blir jo spørsmålet: Hvem er den egentlige vinneren? Den som løper fortest på siste runden, eller den som har best tid sammenlagt. Arrangøren svarer "begge" - og premierer også for begge deler.

Andre runde er i gang. (Foto: Backyard Norge)

Sebastian Conrad Håkansson vant både på totaltid og raskest sisterunde.
Tidligere vinner av Oslotrippelen flere ganger, Sebastian Conrad Håkansson, var suverent raskest på de 12 rundene samlet, med en snittrundetid på 26:50 og en totaltid på 80,4 km på 5:23:40. Odd Ivar Solvold var raskeste lokale løper på 2. plass, men hele 19 minutter bak Håkansson. Henrik Gunnerød kom på 3. plass med 6:20:02, og henviste tidligere 24-timers-spesialist (flere VM-deltagelser) Gjermund Sørstad til 4. plass.

Når det kom til sisterunden sto det ennå 44 herreløpere igjen på startstreken, og Frank Løke som tidligere har vunnet på totaltid, hadde spart på kruttet i år (snittrunder på 46:22) og slo alle, unntatt suverene Håkansson. Tidene deres på siste runde var 25:49 og 27:58. Solvold var tredje raskest på 29:18, og backyard-debutant og veteran Svein Erik Bakke (52) kom på 4. plass med 29:51.

Seier til både Aastad og Fjeldbo
I kvinneklassen vant Kristin Aastad på totaltid med Kristine Fjeldbo på 2. plass. Det skilte til slutt 17 minutter, ca 1,5 minutt pr runde. På en soleklar tredjeplass kom Kjersti Ervik med 7:39:14.

Det var 12 kvinner igjen når starten gikk for siste runde, og nå var det Tyrvings Kristine Fjeldbo's tur til å vinne. Hun løp runden på 33:38, hele 1:58 foran Kristin Aastad. Mellom dem kom Mari Ann Laulo inn på 2. plass, mens Marianne Aardalen kom på "den forsmedelige 4. plassen" både på totaltid og siste runde.

140 løp ultradistanse
Hele 140 av deltagerne løp 7 runder (46,9 km) eller mer, altså ultraløpdistanhse, og fikk medalje for prestasjonen. Det var 56 løpere som løp den 12. og siste runden, og vi lurer jo veldig på hvem av disse som hadde holdt ut lengst etter "Last Man Standuing"-prinsippet, men det får vi aldri svaret på.

Alle som løp 7 runder eller mer fikk medalje, her utdeling ved en neste generasjons løper. (Foto: Backyard Norge)