Se også alle bildene i bildekarusellen ovenfor
Tilbake til samlesiden: Kondis har fulgt NM terrengløp lange løyper i Skien

De 43 deltagerne i guttas UM-klasser løp i år i aldersbestemte heat, ikke samlet som i fjor - og slik jentene gjorde også i år. Årsaken var at antall deltagere overskred grensen på 25 løpere i samme felt, også om man samlet to av klassene. For løperne ble det da lettere å orientere seg om hvordan man lå an i medaljekampen og i kampen om øvrige plasseringer.

Selv om de løp i tre heat med de yngste først, har vi satt opp en topp-10 liste for de tre klassene samlet. Det er fem løpere som skiller seg litt ut, tre av dem fra G17-feltet og to fra G15.

10 94   Trym Fjøsne-Hexeberg Nittedal IL 12:54   G 17

Pallen i G15 med Simen Gløgård Stensrud,Andreas Fjeld Halvorsen og Mikkel Bakken. (Foto: Samuel Hafsahl)

Andreas Fjeld Halvorsen spurtet inn til gull i G15

Andreas Fjeld Halvorsen fra SK Vidar viste seg som en solid spurter under 800 meter i UM i august, og utholdende da han vant 2000 meter i det samme UM overlegent. Nå skulle han møte den overlegne UM-vinneren på 2000 hinder i NM terengløp over 4 kilometer, Simen Gløgård Stensrud fra Nittedal IL.

De to fikk tidlig luke til konkurrentene, og passerte halvveis på 6:15. Nærmest de to fulgte Vidarløperne Mikkel Bakken og Nikolai Solum 8 og 14 sekunder etter.

Det ble et spurtoppgjør om gullet der Andres viste seg som den klart sterkeste, ikke uventet ut fra 800-meterpersene deres på 1:55,72 og 1:59,54. Det er jo bare Jakob Ingebrigtsen av norske 15-åringer (2015) som har løpt 800 meter raskere enn Andreas. Sisterunden gikk 5 sekunder raskere (6:10) enn førsterunden.

Simen løp inn til sølv 2 sekunder bak, mens Mikkel Bakken løp inn til en soleklar 3. plass.

Nittedølen Simen Gløgård Stensrud bidro til at G15-løpet ble spennende. (Foto: Samuel Hafsahl)

I spurten var det ingen tvil, det ble gull til Andreas Fjeld Halvorsen. (Foto: Samuel Hafsahl)

_DSC3001.jpgMikkel Bakken løper inn til soleklar bronseplass. (Foto: Samuel Hafsahl)

15 60   Christian Bredesen Snøgg Friidrett 15:42

Pallen i G16 med Østen Brovold Midtsundstad, Eivind Duelien Vaaje og Henrik Hodne Eliassen. (Foto: Samuel Hafsahl)

Eivind Duelien Vaaje spurtet inn til gull i G16

Det ble spurtoppgjør om seieren også i G16, og litt svakere tider her enn i G15 og G17 skyldes blant annet en mye roligere åpning. Etter 6:32 på førsterundenble det løpt på 6:14 på andrerunden.

Eivind Duelien Vaaje fra Kongsvinger IL lå først ved runding, med fire mann rett bak. En av dem var fjorårets G15-vinner Mathias Vanem Aas fra Steinkjer FIK, mens fjorårets bronsevinner i G15, Benjamin Olsen var hektet av.

Når farten økte midtveis på andrerunden viste det seg fort av at Eivind Duelien Vaaje og Østen Brovold Midtsundstad fra Våler IF var de sterkeste, og vi fikk et nytt spurtoppgjør om gullet, akkurat som i G15 en halvtime tidligere.

Eivind var suveren i spurten og løp inn til gull på 12:46. Østen løp inn til sølv, tre sekunder senere, og ytterligere 7 sekunder bak der løp Henrik Hodne Eliassen fra Norna-Salhus inn til bronse. Fjerdemann Casper Rønning fra Norna-Salhus IL kom 4 sekunder for sent til å klarfte opp på pallen.

Eivind Duelien Vaaje foran Østen Brovold Midtsundstad. (Foto: Samuel Hafsahl)

Henrik Hodne Eliassen løper inn til bronse. (Foto: Samuel Hafsahl)

14 72   Dennis Jepsen Skjalg IL 15:10

Pallen i G17 med Vebjørn Hovdejord, Abdullahi Dahir Rabi og Esten Hansen-Møllerud Hauen. (Foto: Samuel Hafsahl)

Abdullahi Dahir Rabi var overlegen i G17

Runars utrolig spennende 17-åring, Abdullahi Dahir Rabi, skulle nok gjerne løpt i juniorklassen der han løp inn til sølv som 16-åring i fjor. Det gjelder kanskje noen av konkurrentene også, men i stedet fikk vi et veldig sterkt felt i G17.

Blant løperne som ble grundig fraløpt av Rabi i fjorårets terreng-NM var Magnus Tuv Myhre, Jonatan Vedvik og Ibrahim Buras. Da var de på plassene bak Runarløperen, mens de i år løp inn til sølv og bronse i seniorklassen og gull i juniorklassen.

Førsterunden gikk unna på 6:09, med Abdullahi Rabi  i front og med Vebjørn Hovedjord fra Snøgg Friidrett og Esten Hansen-Møllerud Hauen fra FIK rett bak.  Ole Jakob Høsteland Solbu fra Ås IL måtte slippe trioen like før runding, men Åsløperen som har hatt så stor framgang i år kontrollerte inn til en fin 4. plass.

Etter runding løp Abdullahi fra Vebjørn og Esten, og halvveis var ledelsen 40-50 meter for Runarløperen som dermed byttet ut fjorårets sølv i junior med gull i G17. Abdullahi Dahir Rabi er fortsatt somalisk statsborger, men startberettiget i NM. Tidene hans på bane på 3000 meter (8:11,92) og 5000 meter (13:57,21) i år ville vært suverene aldersrekorder i Norge om det ikke hadde vært for en tre år eldre løper fra Sandnes.

Vebjørn Hovdejord avsluttet sterkt og sikret sølvet 6 sekunder foran Esten Hansen-Møllerud Hauen som dermed løp inn til bronse i G17. Esten vant G16 med god margin i fjor, men hadde veldig mye tøffere konkurranse i år.

Abdullahi Dahir Rabi og Vebjørn Hovdejord på førsterunden.  (Foto: Samuel Hafsahl)

Esten Hansen-Møllerud Hauen løper inn til bronse. (Foto: Samuel Hafsahl)

Ole Jakob Høsteland Solbu kommer inn til 4. plass. (Foto: Samuel Hafsahl)