Det har vært litt stille fra flere av de norske terrengultrastjernene i år, men det har dukket opp i alle fall ett nytt navn på den norske ultra-stjernehimmelen; Hans Kristian Smedsrød fra Tromsø.

Tromsøværingen bor i Oslo, og markerte seg for alvor som ultrasterk terrengultraløper i april da han vant det 60 kilometer lange KRSUltra - der han forbedret løyperekorden med 30 minutter.

Smedsrød har tidligere en karriere som skøytesprinterr, men la skøytene på hylla i 2012. Han beskriver ikke overraskende ultraløp som en svært annerledes idrett.

Se tidligere omtale på kondis.no (innlogging):  
Hans Kristian; fra 37,71 på 500 meter skøyter til suveren seier i ultraløp

Hans Kristian er også en av Kondisbloggere der vi deler de fleste blogginleggene hans fra bloggen  
Sky Blazers på kondis.no.
 


Sterk 2. plass i Abades Stone Race

Fakta om løpet:
Lengde: 43,5km
Høydemeter: 2570
Fjell som bestiges: Sierra de Loja og El Hacho
Start og slutt i byen Loja, Spania

Vinner: Zaid Ait Malek. Han har vunnet de siste to årene og kjenner løypa godt. 
Vinnertid: 4:11:36
Hans Kristian: 4:12:40
Tredjemann: Mauricio Labato Nunez, 4:14:01

Merittlista til Zaid (ikke oppdatert 2017) sier også mye om prestasjonen til Hans Kristian Smedsrød denne første novemberhelgen. 


Onda Loja Radio 2.jpg
Hans Kristian sammen med Zaid Ait Malek, marokkansk profesjonell Skyrunner som vant Abades for tredje gang. (Foto: Onda Loja Radio).
 

Strategi: Følg teten og se hvor langt det holder.

- Jeg visste på forhånd at dette kom til å bli en syrefest fra start til slutt, etter som fjellmaraton-spesialisten og tidligere vinner av løpet, Zaid Ait Malek, skulle delta. Slagplanen min var som alle andre løp jeg har løpt i år: Følg teten og se hvor langt det holder, sier en smilende Smedsrød til kondis.no.


Francisco Rosua Rosua.jpg
Hans Kristian i tetgruppa opp det første fjellet. (Foto: Francisco Rosua Rosua)
 

På søndag holdt det i ca 15 kilometer.

- Zaid fikk en luke jeg ikke klarte å tette under et veldig krevende klatreparti. Etter det løp jeg sammen med tredjemann Mauricio Labato Nunez til like før siste fjelltopp, El Hacho. 200m før toppen satt jeg inn støtet og rykket ifra og gav alt jeg hadde de siste 6 kilometerne  ned til mål.

Visste du hvordan du lå an underveis?

- Ja, vi fikk oppdateringer på hvordan vi lå an i forhold til Zaid fortløpende underveis, og ved bunnen av siste fjellet var han 4 minutter foran meg. Jeg klarte aldri å tette luka helt, men jeg klarte å ta innpå tre minutter i løpet av de siste 15 kilometerne. Jeg er svært fornøyd med andreplassen, og ikke minst med å være nærmere Zaid enn noen andre har klart å være i dette racet, sier Smedsrød.


Abigail Tunstall 2.JPG
Hans Kristian mottar hyllest for 2. plassen. (Foto: Abigail Tunstall)


Abigail Tunstall.jpg
Fra  seremonien med nordmannen på pallen mellom en marokkaner og en spanjol. (Foto: Abigail Tunstall)
 

RESULTATER ABADES STONE RACE 2017
LØPETS HJEMMESIDE


Andreplassen i Stone Race var Smedsrøds siste løp denne sesongen.

- Jeg kan ikke gjøre annet enn å se tilbake på 2017 som et heftig eventyr. Jeg har bare konkurrert i terreng- / fjell- / og ultraløping i to-tre år, men i år har jeg virkelig fått rast fra meg, sier årets norske ultraløp-stjerneskudd.

- For å få enda mer tid til trening bytter jeg jobb og går betydelig ned i stillingsprosent i februar. Jeg håper å få oppleve like mye spennende i 2018 og forhåpentligvis fighte om flere pallplasser. 

VM-kandidat?
Når vi ser på prestasjonene hans og den store framgangen på bare ett år kan vi ikke tenke oss annet enn at han også må være en het kandidat til å bli tatt ut på det norske VM-laget i terrengultra 2018 - som skal løpe VM i spanske Penyagolosa i mai. 

Smedsrød sier ikke så mye om det, men uttrykker likevel: -VM høres spennende ut!
 

Francisco Rosua Rosua 2.jpg
(Foto: Francisco Rosua Rosua).

Løpeåret 2017 oppsummert

  •   1. plass KRS Ultra
  • 14. plass Ultra Skymarathon Madeira 
  • 10. plass og beste nordmann i Tromsø Skyrace
  • 12. plass og beste nordmann i Salomon Glen Coe Skyline
  •   8. plass og beste nordmann i Skyrunning Extreme Series 2017
  •   2. plass i Abades Stone Race

I tillegg et personlig prosjekt der han løp hytte til hytte i Jotunheimen i sommer, totalt 160 km og avsluttet med 3. plass i Hornindal Rundt 38 km samme uka.