2022 Frankfurt MarathonMange av favorittene samlet før søndagens løp. (fra v.) Filimon Abraham, Selly Kaptich, Race-Direktor Jo Schindler, Yeshi Chekole, Gebru Redahgne, Charles Ndiema, Martin Kosgey, Helah Kiprop, Thea Heim und Hendrik Pfeiffer  (Foto: www.photorun.net)

Frankfurt Marathon gjorde  comeback etter to års pause på grunn av korona-pandemien. Den 39. utgaven søndag hadde over 11.500 påmeldte på maraton. Med en maratonstafett med fire etapper, som går parallelt med maratonløpet, og en minimaraton var det påmeldt opp mot 20000 løpere.

Status etter løpet var at knapt 8000 (7946) løpere kom i mål på maraton, 6247 menn og 1699 kvinner fullførte. Altså 3500 programhelter i den første postpandemi-utgaven. I tillegg løp 1029 lag maratonstafett med totalt 4116 løpere.

Eliteløperne sikter alltid mot gode  tider i  Frankfurt, og etiopiske Gebru Redahgne og kenyanske Selly Kaptich hadde med 2:05:58 og 2:21:09 de beste personlige rekordene i feltet.

Solo den siste mila

Brimin Misoi hadde bare 6. beste personlige rekord før søndagens løp i Frankfurt, men viste seg som den sterkeste etter to jevne halvdeler med marginale 13 sekunders positiv splitt. En stor tetpulje passerte halvveis på 1:02:58, men ved 30 km var det kun landsmannen Samwel Mailu som greide å følge Misoi. Ved passering 35 var Misoi i klar ledelse med 23 sekunder, og resten ble et sololøp som endte med 2:06:11 og ny personlig rekord med hele to og et halvt minutt.

Etiopieren Derese Ulfata tapte kampen om 2. plassen og kom inn på 2:07:30. Hans landsmann Balew Derseh var 4. og sistemann under 2:10 med 2:09:21.

2022 Frankfurt MarathonSelly Kaptich utenfor løperhotellet ved siden av en skulptur av en dyreart som hun eier mange av hjemme i Kenya. (www.photorun.net)

To minutter bak pers

- Jeg har tro på at jeg kan løpe under 2:20, og jeg ønsker å angripe løyperekorden - det er det jeg er her for, sa Selly Kaptich før løpet. Hennes landsmanninne, Valary Aiyabei, satte den rekorden ved forrige anledning i 2019 da hun som første kvinne løp sub 2:20 med 2:19:10.

Kaptich passerte halvveis på 1:09:40 men fikk det tungt spesielt fra 40 km og var til slutt fire minutter bak rekorden med 2:23:11. Hun var alene i tet  fra 30 km og inn og avsluttet halvannet minutt foran Helah Kiprop og med ytterligere halvminuttet på Jackline Chepngego da sju kvinner løp under 2:30.

Topp 10 - menn og kvinner

Beste norske løper

Kim-Roger Trøite fra IK Hind i Harstad var beste norske og den eneste under 2:30 med 2:27:52 og 28. plass totalt. Det var en pers med vel tre minutter for 26-åringen som debuterte med 2:31:09  i Perseløpet på Jessheim i 2020 som var hans eneste maratonerfaring fra tidligere.

Her er Kim-Rogers umiddelbare beskrivelse av opplevelsen:

- Løpsopplevelesen var veldig bra. På forhånd var jeg bekymret for været. Det var meldt ganske varmt for en med base i Tromsø (18-19 grader og en del sol), noe som også slo til på løpsdagen. Jeg prøvde å bare glemme dette og samtidig drikke mye vann underveis. I tillegg prøvde jeg å kaste vann over hode og kropp ved en hver anledning. Det fungerte ganske bra!

Selve løpsopplegget er jeg også svært fornøyd med. Jeg løp 1:14:08/1:13:44, og traff perfekt. Jeg ble løpende alene fra ca. 20 km, men da kunne jeg jakte rygger hele veien mot mål så det gikk i grunnen helt fint. De siste 7 kilometerne var naturligvis svært tunge, men jeg følte aldri jeg møtte den berømte veggen. Alt i alt er jeg veldig fornøyd, særlig varmen tatt i betraktning.

Kim-Roger Trøite i Frankfurt.jpgKim-Roger Trøite tidlig i sitt løp i Frankfurt med masse løpsglede å ta av. Foto: Maria Krutå.

Ytterligere ni nordmenn noterte sub-2:40-tider der østfoldingene Ruben Marco Arroyo (FIF Fredrikstad - 02:34:32) og Håkon Urdal (Rygge Il - 02:35:13) fulgte nærmest nordlendingen).

Tre norske kvinner kom inn under 3 timer der Sigrun Gjølberg fra Rygge IL var best med 2:48:29 på 18. plass totalt. Camilla Bønøgård fra Gimle IFF tok 22. plassen med 2:50:08 og Line Askheim fra SK Vidar ble nr. 30 totalt med 2:55:09.

Vi har funnet 144 norske resultater, 18 kvinner og 126 menn på maratondistansen i Frankfurt og av disse 42 under 3 timer. Ser vi på  beste prestasjonene i aldersklassene  finner vi seks bant der tre beste.

Kolbjørn Hjertvik fra Kårvåg IL slo til med det 5. beste norske maratonresultatet gjennom tiden i 70-74-årsklasene. 71-åringen løp inn på 3:23:33 og vant aldersklassen med et kvarter og tok en like klar  topp på årets norske maratonstatistikk. Les artikkelen og se Tom-Arild Hansen intervju her: Kolbjørn Hjertvik er 70 år og løper fortsatt mila på 40 minutter

Totalt ble det fem norske topp-tre-plasseringer i klassene for menn.  Frode Tjelta fra Sandnes IL var raskest av disse med sterke 2:35:25 og 2. plass i 45-årsklassen. Tom Roger Vege-Tangen fra Namdal løpeklubb løp nok et sterkt maratonløp i 50-årsklassen med 2:39:15 og tok 3. plassen. Det var bare sekunder bak 53-åringens egen norske årsbeste i Rotterdam tidlig i sesongen. I klassen over, 55-59 år, fikk Per Kåre Langlo fra Bærum Skiklubb samme  plasseringen med 2:53:20.

Kolbjørn Hjertvik fra Kårvåg ble vår eneste klassevinneren (se tidligere i artikkelen) mens superveteranen Asbjørn Kvernrød oppnådde 2. plass i klasse 75-79 år med 4:57:40.

Jessica Gunnarsson, SK Vidar løp  sin første maraton på flere år og kom inn på 3:02:51 etter å ha fått det tungt på siste halvdel. Det holdt likevel til 3. plass i 45-årsklassen og 2. plass på den norske årsstatistikken.