Lørdag 1. juni arrangeres det 25. Spitsbergen Marathon. Verdens nordligste sertifiserte maraton på fast grunn opplever stadig økende interesse. Bare 1200 kilometer fra Nordpolen på den høyarktiske øygruppen Svalbard skal løpere fra over 25 nasjoner delta i Spitsbergen Marathon.

Det startet med 45 deltakere på halv- og helmaraton i 1994, og har nå utviklet seg til et løp som veldig mange har på sin "bucket list". Løpet hhar vokst raskt de siste årene; 284 fullførte i 2016, 325 i 2017 og 446 i fjor. I år går det mot ny deltakerrekord med over 500 deltakere.

Løpere_på_Svalbard.jpgMaratonløpere i arktiske omgivelser. (Arrangørfoto)

k-en til bruk paa kvalitetslop.jpgSpitsbergen Marathon er et Kondis kvalitetsløp.
Løp mer om kvalitetsløp HER

Kondis.no
2018: Deltagerrekord og seier til Mari Kråkemo i Spitsbergen Marathon
2017: Spitsbergen Marathon: Mari Finnerud imponerte i rekordstort felt
2016: Tysk og polsk vinner i Spitsbergen Marathon

Isbjoern_paa_hele_Svalbard
Fare for isbjørn. (Arrangørfoto)

Isbjørnvakter
Det legges merke til når isbjørnvaktene med rifle på ryggen patruljerer løypa, og man passerer "fare for isbjørn"-skilt langs veien. Senest mandag 27. mai var det isbjørn ved løypetraseen rett på utsiden av Longyearbyen sentrum.

- Det arktiske klimaet kan være en fantastisk opplevelse, men også løypas største utfordring. På grunn av isbjørnfaren som gjelder overalt på Svalbard er det væpnede isbjørnvakter postert rundt i løypa. I 2018 passerte en isbjørn løypa en uke før løpet – og igjen, uka etter, sier løpsleder Silje M. Hagen.

Glade_Løpere.jpg
Glade halvmaratonløpere i 2018. (Foto: Eivind Bye)

Flere distanser
I Spitsbergen Marathon kan man delta på distansen maraton, halvmaraton og 10 kilometer. Løypa går på veiene i og rundt Longyearbyen, og deltakerne på de to lengste distansene vil være innom mange av de veiene som finnes. Underlaget i løypa er både asfalt og grusveier.

- Deler av løypa er også utsatt hvis det blir stor snøsmelting, men før årets løp ser det ut til å gå bra. Det er meldt minus to grader på løpsdagen 1. juni, sier Hagen.

Internasjonal deltakelse
Eline_i_NYTimes.jpgSpitsbergen Marathon ble i fjor omtalt i blant annet The New York Times: 
How I Helped a Blind Marathoner Reach the Podium, Above the Arctic Circle

Artikkelen handler mye om Eline Øydvin som i 2017 ble plukket ut til å promotere Spitsbergen marathon

- I år får vi igjen en stor delegasjon fra Nederland med hele 125 påmeldte løpere. Det er nesten like mange som Norge. Vi har også løpere fra Kina, Argentina, Mexico, USA og de fleste Europeiske landene. Spitsbergen Marathon er et arktisk løpeeventyr som mange ønsker å gjennomføre, sier Hagen. 

Løpets hjemmeside 
Facebook

Dektagertrøyer_1.jpg
Disse blir populære å ha på seg for de mange utenlandske deltagerne når de kommer tilbake til hjemlandet. (Arrangørfoto)