Med 14 358 fullførende løpere var ASICS Stockholm Marathon på 7. plass blant Europas største maratonløp i fjor. Været må kanskje ta litt av skylden for at det "bare" ble 12 852 av nesten 16 000 som startet i år, men der var mindre brutt-andel og hele 96 % av de startende som fullførte.

Fra arrangørens pressemelding kan vi lese: - Regnet började dugga tidigt i loppet och under en stund växte det ordentligt i styrka, men hjälpte snarare att hålla vätskebristen borta. Av 12 852 startande tog sig så många som 12 351 i mål. Och sjukvården hade ovanligt lite att göra i det milda vädret.

Starten på de store maratonløpene er et imponerende skue. (Arrangørfoto)

Vi som fulgte løpet på Svensk TV4  kunne jo se at forholdene så litt hustrige ut, men til tross for vind og en del nedbør, og ca 14 grader ble det gode tider selv på løpere som er bedre vant med varmere vær. For de norske deltagerne må jo dette ha vært ganske bra løpsforhold. I hvilken grad den nye løypa fra i fjor også har innvirket på tidene er det ikke så lett å si, men kanskje er den en anelse raskere.

Delvis plaskeføre, men egentlig bra løpsforhold med 14 varmegrader. (Arrangørfoto)

Etiopisk seier i både herre- og kvinneklassen.

Starten med vinneren lengst til venstre med nummer 5. (Arrangørfoto)

Den 41. utgaven av Stockholm Marathon ble altså den raskeste hvis vi ser på de raskeste herreløperne. Ikke uventet var det mye vest-afrikansk i teten, med tre kenyanere og to etiopere i front etter ca 25 km. Det så ikke ut til å gå mot ny rekord, men da ​Nigussie Sahlesilassie rykket kraftig med drøye 4 km igjen til mål så det straks annerledes ut. Han fikk stor luke til de andre og hadde mot slutten god margin til løyperekorden.

Etioperen krysset mållinjen på 2:10:10 som er 48 sekunder under det tidligere løyperekorden til landsmannen Bayabel fra 2016. Ytterligere tre løpere kom inn under 2:13, en tid som vanligvis har gitt seier i Stockholm.

Teten underveis. (Arrangørfoto)

Vinneren Nigussie Sahlesilassie før det avgjørende rykket. (Arrangørfoto)

Aberash Fayesa sørget for at Etiopia også vant kvinneklassen, da hun løp inn på 2:33:38. Et fenomen som gjentar seg ganske ofte - at begge vinnerne kommer fra samme nasjon, og i Stockholm ble det altså etiopisk suksess.

Aberesh Fayesa vant kvinneklassen. (Arrangørfoto)

Det var også lagt inn svensk mesterskap på maraton der 42-åringen Adhanom Abraha fra Eskilstuna vant herreklassen på 2:16:48, beste svenske maratonresultat på over 20 år. Mikaela Larsson fra Spårvägens SK ble svensk mester i kvinneklassen med 2:36:32 - en tid som holdt til tredjeplass i Stockholm Marathon.

Mikaela Larsson ble svensk mester. (Arrangørfoto)

De raskeste i søndagens løp:

Norske deltagere i Stockholm:

Det var 188 norske løpere som fullførte Stockholm Maraton dersom vi fanger opp alle ved søk på "Norge", 51 kvinner og 137 menn.

I kvinneklassen var to bergensere raskest av de norske,Tone Raaen på 108. plass og Randi Hernes Tvilde på 110. plass.

Bildet kan inneholde: en eller flere personer og skoI herreklassen var det ganske jevnt mellom Stian Simonsen (41. plass), Truls Grøstad (49. plass og  Mats Lundin på 52. plass. Simonsen var først av disse i mål med 2:39:30, mens det halvveis var Grøstad som var først på 1:16:44, tre minutter foran de andre to.

- Jeg følte meg sinnsykt bra, så løp desverre første halvdel 90 sek raskere enn skjema. Straffet seg jo selvsagt kraftig det, sier Grøstad og legger til: Med åpning på 1.18 så hadde jeg holdt helt inn. Var fine forhold, men mye vind. (Bildet er tatt av Hanne Grøstad)

Lundin kom på 4. plass i aldersklassen (H45). Vi finner også en imponerende tid og plassering på Tore Tvilde som ble nummer 2 i M70 med sterke 3:29:17.

Norske kvinner under 4:00 (totalt 51 norske fullførte):