NM Ultra Trail en del av Molde 7 topper
Arrangementet Molde 7 topper, som er et 19 km langt sti- og fjelløp på Moldes tak, har på bare noen få år blitt et av Norges mest populære fjelløp med over 1500 deltakere fordelt på flere distanser. Arrangementet tilbyr også kortere distanser og siden 2018 er det mulig å delta på et ultraløp på 48 km med 2700 høydemeter (M7 Ultra). Det er altså i denne løypa NM Ultra Trail vil foregå. I følge Thomas Sandhaug har ambisjonen helt siden starten vært å skape et løp som inkluderer alle:

-« Målet har vært å skape et løp som inkluderer alle som har interesse av å komme seg ut i naturen med barneløp, trimklasse med tre forskjellige distanser, den opprinnelige m7t løypa, også har vi ultra for de som vil strekke strikken langt. Ultra gjør at vi er attraktive nasjonalt og internasjonalt, i tillegg til at de lokale løperne har noe nytt å strekke seg etter. Vi var først i Møre og Romsdal med ultra, men ser nå etter tre år at mentaliteten er snudd mht at 50km ikke lengre er en umulighet.»

20200606_164726[1].jpgSebastian Krogvig og Ola Hovdenakk i løypa med Romsdalsfjellene i bakgrunnen

NM Ultra Trail over 14 fjelltopper med panoramautsikt
Start og mål på NM Ultra Trail foregår på tunet til Romsdalsmuseet like ovenfor Molde sentrum og går over hele 14 fjelltopper, inkludert Tusenårsvarden (Moldeheia), Tussen, Skolmelia, Såta, Frænavarden, Storfjellet, Nonsfjellet, Valletua, Nonsfjellet, Audunshø, Tågheia og Varden. Man får dermed oppleve det meste av Moldemarka med panoramautsikt både mot det imponerende fjellmassivet i Møre og Romsdal og fjordlandskapet mot sør, men også mot Norskehavet mot vest og nord.

Løypa foregår i stort sett på fjellstier over tregrensen som både er teknisk krevende og bratte, men til å være et fjelløp er stigningene aldri veldig lange (typisk 300-500 høydemeter). Noen steder er stien nokså teknisk krevende og dette gjelder spesielt ned til dalen på veien tilbake fra Valltua. I stort sett hele løpet foregår på mykt underlag som er snilt for beina.

20200606_165415.jpg
Utsikt til Norskehavet mot vest. Ola leder an foran Sebastian.

Test av NM-løypa
Kondis hadde gleden av å bli invitert med på en gjennomløping av NM-løypa sammen med de to lokale heltene Sebastian Krogvig og Ola Hovdenak. Sebastian har representert Norge i to Ultra VM og ble Norgesmester i Ultra Trail i fjor. Ola Hovdenak, som er født og oppvokst i området, er ikke bare primus motor for det meste som skjer innen randonee i Norge, men har også en lang merittliste fra ultraløp nasjonalt og internasjonalt. Han har også løyperekorden på M7 Ultra fra i fjor.

20200606_165824_1024x768.jpg
Stien ned dalen fra Valltua krever god merking

I følge Ola er det flere forhold som utmerker M7 Ultra:
-«Det som utmerker M7 Ultra er at nesten hele løypa foregår på myke stier som er snille for beina, men som samtidig til tider er relativt teknisk krevende og morsomme å løpe på. Selv om det til sammen er en god del høydemeter er det heller ingen monsterbakker og hele løypa er svært variert. Det gjør løypa overkommelig for mange, samtidig som den er utfordrende nok for de beste. Men det som utmerker løpet aller mest er panoramautsikten mot fjordlandskapet og de dramatiske fjellene sørover i Møre & Romsdal. Løypene er ekstremt godt merket, med supre mat- og drikkestasjoner og så langt har det også alltid vært bra vær i forbindelse med løpet», avslutter den blide og evig unge Ola Hovdenak. Både Ola og Sebastian lover å stille til start og oppfordrer alle som er glad i vestlandsnatur på sitt beste å ta turen.

Stort engasjement og sosial ramme rundt
Molde 7 topper har blitt tatt imot med åpne armer av lokalmiljøet og engasjementet blant frivillige og publikum er i følge Thomas Sandhaug enestående:
-«Jeg tror mange ser at vi ikke bare har skapt en publikumsfest og et arrangement som får folk i aktivitet og ut i den vakre naturen, men at vi også bidrar i en større sammenheng. Arrangementet bidrar økonomisk også til andre idrettsgrener i Molde og omegn IL og vi bruker en del av overskuddet fra arrangementet og mange dugnadstimer til å bedre stiene i Moldemarka til glede for alle.»

-«I forbindelse med løpet arrangeres det både felles briefing og middag kvelden før og afterrun på Scandic Alexandra hvor det også tilbys rimelig overnatting for utøverne». Eventuelt vil vi også arrangere en felles restitusjonsøkt på søndagen. Mange kjører langt for delta på Molde 7 topper og da er det viktig at vi kan tilby noe mer sosialt enn bare et løp. Løpet sammenfaller med da mange i Norge har høstferie og Molde er også et glimrende utgangspunkt dersom man ønsker å utvide turen og utforske vestlandet videre».

20200606_165152.jpg
Primus motor Thomas Sandhaug

NM Ultra Trail blir arrangert
Et normalt år ville arrangøren ha forventet minst 300 deltakere til NM Ultra Trail og minst 1500 deltakere til de andra distansene. I år er det en spesiell situasjon med Corona og arrangøren har dermed ligget lavt i terrenget så det er usikkert hvor mange som tar turen:
-«Vi avventer myndighetenes råd, men tror og håper at en sommer med lav/ingen smitte gjør at man slipper til store folkemengder slik at vi kan arrangere hele Molde 7 topper som planlagt. Dersom reglene fra myndighetene begrenser antall deltakere vil vi prioritere NM Ultra Trail så det blir arrangert uansett, gitt at situasjonen ikke forverres. Det er dermed bare å glede seg til enda et flott arrangement på Moldes tak», avslutter primus motor Thomas Sandhaug.

For mer informasjon om løpet og påmelding se: https://www.molde7topper.no/

 

Kondis trenger din støtte
Bli medlem eller støtt oss med en gave hvis du ønsker at Kondis skal fortsette å spre treningsglede, skrive reportasjer, lage terminlister, kontrollmåle løyper, føre statistikker osv. På grunn av koronakrisen har store deler av annonseinntektene våre falt bort, og vi er i enda større grad avhengig av medlemskap og støtte fra våre lesere.

Bli medlem og få mange medlemsfordeler!

Gi en gave:
Vårt kontonummer er: 1503.35.18541
Vipps: 125957