Alle resultater, begge dager :
Arrangøren sier dette om jubileumshelgen :

Løyperekord for både kvinner og menn satte kronen på verket for 10-årsjubilléet av det som regnes som verdens hardeste triatlonkonkurranse.

Tiårs-jubileet til Norseman Xtreme Triathlon ble feiret ved å ha to konkurranser, lørdag 4. og søndag 5. august. Dette gjorde det mulig å la dobbelt så mange utøvere konkurrere i det som sannsynligvis er verdens tøffeste triathlon. I alt fullførte 400 utøvere fra 37 land. Vinnerne lørdag var Julia Nikolopoulos, som satte ny kvinnelig rekord på 13:00:40 og Arnaud Epp 11:37:05.

Vinnerne søndag var Henrik Oftedal, som satte ny rekord med den imponerende tiden 10:23:42, og Annette Finger som kom på inn på 12:17:04 og dermed satte enda en ny kvinnelig rekord, mindre enn 24 timer etter den forrige. Ved ankomsten på Gaustatoppen delte Oftedal seieren med hjelpeapparatet sitt: «Du vinner ikke dette løpet alene!» utbrøt han etter målgang.

Begge løpene ble godt gjennomført, og under gode værforhold, som gjorde at utøverne også kunne nyte den fantastiske naturen i Eidfjord, på Hardangervidda og på Gaustatoppen. Svømmingen ble gjennomført i blikkstille vann som holdt forfriskende 13.5 grader. Under syklingen opp Måbødalen og over Hardangervidda hadde utøverne vinden i ryggen og delvis skyfri himmel. Lørdag kunne utøverne avslutte maraton i fantastisk vær på Gaustatoppen. Søndag var det derimot regnbyger på siste del av syklingen og skydekke på toppen. Da Lisbeth Olsen Kenyon, som har vunnet VM i Ironman på Hawaii flere ganger, ble spurt om å beskrive dagen sin, sa hun bare: «I am flabbergasted!».

Lørdag ble en av utøverne skadet under syklingen. Norsemans sikkerhetsteam, med leger og politiassistanse, var på stedet i løpet av minutter. Utøveren ble sendt til Haukeland sykehus med luftambulanse.
Arrangementet avsluttes mandag formiddag på Gaustablikk med utdeling av den høyt ettertraktede Norseman t-skjorten som er den eneste premien deltagerne får. 


FOTO : Dag Oliver    Svømmingen på Norseman har alltid vært et spenningsmoment.. Bildet over viser at i år var det i hvertfall ikke bølger .Vannet var kaldt ja, men blikkstille. Og svømmetidene ble relativt gode.


FOTO : Dag Oliver    Bilde fra søndagens svømming. Beste svømmetid søndag var 48.20. Lørdagens bestetid var 10 min dårligere. Her skal det også sies - at det var Bjørn Andersson som var raskest i går..Bjørn har tross alt vært en av store gutta innenfor proffsirkuset i Triathlon.


FOTO : Dag Oliver   Her er Bjørn Andersson på sykkel. Bjørn var i sin tid den første som syklet (90 km) under 2 timer på en halv Ironman distanse. Bjørn hadde også løyperekorden i Norseman før søndagens race.  Som ventet tok Bjørn raskt føringen i år også. Og ledet ganske klart et godt sykke ut på sykkel. Men han følte seg ikke vel, antagelig etterdønninger av sykdom gjennom store deler av 2011. Derfor valgte han etterhvert å stå av. 


FOTO : Dag Oliver   Ivan Christophersen i godt driv over Hardangervidda. Været søndag var her en smule bedre enn på lørdag. I hvertfall når det gjelder % med blå himmel. Vinden var med deltagerne begge dager.


FOTO : Jose Louis Hourcade   Damevinner Annet Finger på vei over vidda. Sykkeltiden viser at hun ikke stoppet og kjøpte souvenirer her...


FOTO : Tom Martin Hartviksen    Henrik Oftedal på vei mot sin andre seier i Norseman. Han hadde beste sykkeltid - så mye av grunnlaget ble gjort her. Undertegnede observerte Henrik etter 16 km på løp. Allerede da  hadde han seierssmilet inne. Og hele hans holdning viste at alt var under kontroll:


FOTO : Chris / NXTRI  Lørdagens vinner Julia Nikolopoulos. Hun fikk tiden 13.00.41 og satte rekord. Dessverre for henne så var det altså 2 konkurranser i år. Så hun hadde rekorden 1 knapt døgn. Tiden hennes hadde holdt til 5.plass i går.


FOTO : Justin Mckie   Arnaud Epp, lørdagagens vinner. Været på Gaustatoppen var helt klart bedre lørdag. Det kunne rett og slett ikke vært bedre! Hans tid /11.37.05) hadde holdt til 15.plass i går. Men uansett , den tiden er også veldig god.


FOTO : Dag Oliver   Annett Finger i mål. Tiden blir 12.17.04. Og hun knuser dermed den tidligere rekorden med 43 min. Hun ledet hele veien. Hjemmesiden hennes viser at hun  har vært ute og gjort gode resultater før .


FOTO : Tom Martin Hartviksen  Henrik Oftedal på toppen av verden. Han vinner ganske greit på den nye rekordtiden 10.23.43, nesten 20 min foran nr. 2.. Han har også bestetiden på løpedelen, såvidt under 4 timer. Som tidligere nevnt, så så han ut som en million dollar på løpedelen. Ingenting tyder på at han løp noe særlig dårligere etter observasjonen på 16 km.

Løsningen med å arrangere over to dager i jubileumsåret var en suksess etter min mening. Det er klart at å kjøre over 400 startende på samme dag blir sikkerhetsmessig uforsvarlig. Det blir også ganske umulig å sammenligne de to dagene. For uansett om forholdene omtrent var like bra, så er det alltid noen forskjeller.

At alle de såkalt beste starter søndag vises også, det gjør også sitt til at tidene blir bedre - fordi konkurransen blir tettere på søndag. All ære til arrangøren som klarer å gjennomføre 2 dager på rad. Arrangementet er utfordrende og vanskelig, men alt var under meget godt kontroll.

En ting har alle fullførende, uansett konkurransedag felles - nemlig finisher trøya. Det finnes i dag 400 stolte, støle og slitne personer med den i dag.


kondis.no-reporter Tim Bennett med verdens viktigste t-trøye.: