Også 10 kilometeren ble en meget varm opplevelse for de 745 kvinnene og 630 mennene som fullførte runden nede i Chamonix-dalen. Sola skinte hele tida, og med 30 grader i skyggen, ble det nokså trykkende. Løypa er lett i Alpe-sammenheng, men har ca. 300 høydemeter og et lengre teknisk stiparti i midten. Ellers er det løping på gode kjerreveger.

Ane Næsset Ramtvedt løper til vanlig o-løp, og det fikk hun god nytte av ned de bratte og steinete stiene.

- Jeg er nok mye sterkere nedover enn oppover, så slik sett var det verste gjort for meg da jeg var kommet til toppen, fortalte Ane etter løpet. Det var første gang hun var med på løp i Chamonix, og hun likte kombinasjonen av ferie og det å være med på løp.

- Det gir turen litt ekstra innhold når du har et løp å være med på, fortalte hun.

Best av de norske herrene ble Anders Hauge på 24. plass. En må regne med å legge på pluss/minus 10 minutter i forhold til hva en klarer på en flat 10 km i denne løypa, og Hauge løp på 46.58. De aller beste taper minst på at løypa er kupert og ulendt, og Gael Reynaud som vant, brukte 41.36. Kvinnevinner Rachel Drake løp på 47.32, mens Ane Næsset Ramtvedt noterte 53.20.

Anders Hauge (nærmest kamera) lå godt framme ut fra start. (Foto: Bjørn Johannessen)

1 Rachel DRAKE Portland Roses SE F 1 00:47:32 00:00:00 USA
2 Fleur S. DA SILVA Dominicaine athlet SE F 2 00:50:28 00:02:56 FRA (France)
3 Ane N. RAMTVEDT IL Tyrving SE F 3 00:53:20 00:05:48 NOR (Norvège)
4 Annabelle BEUDIN   ES F 1 00:54:32 00:07:00 FRA (France)
5 Elodie GAUDIN CUC Athlétisme SE F 4 00:55:47 00:08:15 FRA (France)
6 Anne MICHEL Thonon Athlétic Club V1 F 1 00:58:07 00:10:35 FRA (France)
7 Marianne RONOT Athlé des rocailles  SE F 5 00:58:51 00:11:19 FRA (France)
7 Marie MORLON CSAG METZ V2 F 1 00:58:51 00:11:19 FRA (France)
9 Charlotte ABOUT CAP SAINT GELY SE F 6 00:58:57 00:11:25 FRA (France)
10 Mathilde DERIBLE   SE F 7 00:59:09 00:11:37 FRA (France)

23 Miriam NETLAND Kvinesdal SE F 16 01:01:39 00:14:07 NOR (Norvège)

1 Gael REYNAUD Team Optisport SE H 1 00:41:36 00:00:00 FRA (France)
2 Camille BELSOEUR Team Trail Paris SE H 2 00:42:06 00:00:30 FRA (France)
3 Matthieu GANDOLFI TEAM MARATOM SE H 3 00:42:55 00:01:19 FRA (France)
4 Jean-Pierre ANE Spiridon du Cous. SE H 4 00:43:39 00:02:03 FRA (France)
5 Martin COLLET Ski de Fond Cham. ES H 1 00:43:45 00:02:09 FRA (France)
6 Robin GUILLERMOU   SE H 5 00:43:52 00:02:16 FRA (France)
7 Keith MACINTOSH Wimbledon Windm. V1 H 1 00:44:09 00:02:33 GBR
8 Nicolas CHAUVEAU   SE H 6 00:44:10 00:02:34 SUI (Suisse)
9 Antoine ROBIN   SE H 7 00:44:23 00:02:47 SUI (Suisse)
10 Seth VANDERWILT UNIL-EPFL SE H 8 00:44:42 00:03:06 USA
...
24 Anders HAUGE Multitude V1 H 4 00:46:58 00:05:22 NOR (Norvège)
54 Lars GILBERG Vidar V2 H 3 00:50:51 00:09:15 NOR (Norvège)
55 Stian BERGERSEN IL Tyrving SE H 30 00:51:33 00:09:57 NOR (Norvège)
84 Runar GILBERG SK Vidar / Kondis V2 H 5 00:53:47 00:12:11 NOR (Norvège)
150 Chr. PRESTEGARD Loen Active Norway V3 H 6 00:59:24 00:17:48 NOR (Norvège)
202 Robert FALKEVIK Varegg SE H 107 01:03:56 00:22:20 NOR (Norvège)
391 Bjørn Johannessen Halden IL V1 H 96 01:16:25 00:34:49 NOR (Norvège)

Damevinner Rachel Drake hadde litt problemer med å holde tunga rett i munnen. (Foto: Bjørn Johannessen)

Anders Hauge gjetta på forhånd at han ville løpe på 47 minutter og var etterpå godt fornøyd med både gjettinga og løpet da sluttida ble 46.58. (Foto: Bjørn Johannessen)

Denne trioen hadde en klar formening før løpet om hvordan den interne rekkefølgen villle bli. Den viste seg å holde stikk. Lars Gilberg (midten) ble nummer tre i klasse 50-59 år, Runar Gilberg (til venstre) nummer fem i samme klasse, mens Bjørn Johannessen løp med kamera for å dele opplevelsen med kondis.no-brukerne. (Foto: Marie Holmerud)

Se mange av Bjørn Johannessens bilder nederst i denne saken!

Norsk klasseseier i den 23 km lange Cross-løypa

Anna Margrethe Tråve utklassa konkurrentene og vant klasse 60-69 år med over en time i den 23 km lange Cross-løypa. Løpet hadde start nede i Chamonix allerede klokka 8 om morgenen og målgang på Plan Praz 1000 høydemeter lenger oppe. Dermed gikk Cross-løperne klar av den verste varmen.

Vinneren av KM Vertical i går, Laura Orgue Vila, imponerte stort med å vinne også 23 kilometeren. Hun løp på 2.45.11 og var over 5 minutter foran nummer to, Stephanie Roy. At Anna Margrethe Tråve ikke var mer enn 52 minutter bak vinneren forteller ganske mye om hvor godt den 62 år gamle veteranløperen fra Lærdal holder seg. Tidligere i år har hun løpt kontrollmålt 10 km på 43.51, og hun er med det best i Norge i klassen.

- Jeg kosa meg gjennom løypa, men siden det ble 24 km i stedet for 23, opplevdes den siste kilometeren som litt lang, fortalte Anna Margrethe til Kondis etter løpet.

I herreklassen ble det russisk seier, til Dimitry Mityaev som brukte 2.14.31. Han var halvannet minutt foran Romain Buissart fra Frankrike. Bjarne Ludvigsen ble beste norske herre med 187. plass og 3.25.37. I alt fullførte tre norske menn og fem norske kvinner.

1648 av de 1702 løperne som starta, tok seg til mål. 559 av de fullførende var kvinner.

Motbakkene er mange og lange også i Cross-løypa, men Anna Tråve mestra de fint og vant klassen. (Foto: Jan Tore Gjervik)

Kvinner 23 km
1 Laura ORGUE SE F ESP Planpraz - Arrivée - Sat. 10:45     (02:45:11)
2 Stéphanie ROY V1 F FRA Planpraz - Arrivée - Sat. 10:50     (02:50:44)
3 Camille ANCEY JU F FRA Planpraz - Arrivée - Sat. 10:56     (02:56:35)
4 Séverine COMBREMONT SE F SUI Planpraz - Arrivée - Sat. 10:58     (02:58:11)
5 Stéphanie MANIVOZ SE F FRA Planpraz - Arrivée - Sat. 11:00     (03:00:24)
6 Florie REGNART SE F FRA Planpraz - Arrivée - Sat. 11:03     (03:02:50)
7 Louise WANNER ES F FRA Planpraz - Arrivée - Sat. 11:03     (03:03:14)
8 Stephanie CAPPELLE SE F BEL Planpraz - Arrivée - Sat. 11:05     (03:05:11)
9 Tania MCWILLIAMS SE F NZL Planpraz - Arrivée - Sat. 11:05     (03:05:20)
10 Jessica PARDIN SE F FRA Planpraz - Arrivée - Sat. 11:08     (03:08:07)

27 Anna Magrethe TRAVE V3 F NOR Planpraz - Arrivée - Sat. 11:37     (03:37:17)
57 Susanne SOLBERG NILSSEN SE F NOR Planpraz - Arrivée - Sat. 11:52     (03:52:35)
60 Karin FRANCK-NIELSEN SE F NOR Planpraz - Arrivée - Sat. 11:53     (03:53:08)
175 Sara Birgitta KUMAR V1 F NOR Planpraz - Arrivée - Sat. 12:30     (04:29:53)
506 Hege ROEL-ROUSSON SE F NOR Planpraz - Arrivée - Sat. 13:52     (05:52:00)

Menn 23 km
1 Dmitry MITYAEV SE H RUS Planpraz - Arrivée - Sat. 10:14     (02:14:31)
2 Romain BUISSART SE H FRA Planpraz - Arrivée - Sat. 10:16     (02:16:04)
3 Yoan MEUDEC SE H FRA Planpraz - Arrivée - Sat. 10:20     (02:20:35)
4 Bertrand HAMOUMRAOUI SE H FRA Planpraz - Arrivée - Sat. 10:22     (02:22:17)
5 Régis DURAND V1 H FRA Planpraz - Arrivée - Sat. 10:25     (02:25:07)
6 Emmanuel LATTION SE H SUI Planpraz - Arrivée - Sat. 10:25     (02:25:40)
7 Xavier MOULIN SE H SUI Planpraz - Arrivée - Sat. 10:26     (02:26:03)
8 Nicolas NAVARRO SE H FRA Planpraz - Arrivée - Sat. 10:27     (02:27:03)
9 Sébastien FAYOLLE SE H FRA Planpraz - Arrivée - Sat. 10:27     (02:27:20)
10 Yohann RAJA SE H FRA Planpraz - Arrivée - Sat. 10:28     (02:28:35)

187 Bjarne LUDVIGSEN V1 H NOR Planpraz - Arrivée - Sat. 11:25     (03:25:37)
225 Jan-Tore GJERVIK V1 H NOR Planpraz - Arrivée - Sat. 11:31     (03:31:40)
418 Thorleif NOKLEBY V2 H NOR Planpraz - Arrivée - Sat. 11:57     (03:57:27)

Jan-Tore_Gjervik_og_Bjarne_Ludvigsen.jpgBjarne Ludvigsen og Jan Tore Gjervik fullførte begge Cross-løpet i fin stil. Bjarne gikk på en smell og måtte til behandling etterpå, men er likevel i stand til å smile. (Foto: Roger Erstad)

Anna Margrethe Tråve kunne strekke armene i været etter å utklasse sine jevnaldringer i Cross-løypa. (Foto: Åge Årdal)