De tretten norske deltakerne var i dag på Hippodromen og testet ut løypa som dels går på selve travbanen og dels på indre bane og dels en kort runde i skogen ved siden av banen. Les mer om løypa her.

Les også:Toppet norsk lag til EM i terrengløp
Minner om at TV-sendingen fra EM i Hyeres starter søndag kl. 10.35 med junior kvinner.
NRK 2 sender direkte fra kvinner senior kl. 13.30 og menn senior kl. 14.12.


Etter en dag med strålende solskinn blir trolig været mer som i Norge i morgen med regn, men med fin temperatur for løping. Slik melder yr.no løpsværet:
 

I morgen, søndag 13.12.2015
 
Tid Varsel Temp. Nedbør Vind
kl 1–7 Skyet 13° 0 mm Svak vind, 2 m/s fra vest-sørvestSvak vind, 2 m/s fra vest-sørvest
kl 7–13 Kraftig regn 10° 5,8 mm Stille, 0 m/sStille, 0 m/s
kl 13–19 Regn 12° 2,5 mm Svak vind, 3 m/s fra sør-sørvestSvak vind, 3 m/s fra sør-sørvest



Fta lørdgaens trening på Hippodromen

 Stietteapp_og_Kaje_Saetre_fem_loepere_A20G6522.jpg
Ledere og løpere:
Til venstre ser vi det norske støtteapparatet med nederlandske Honore Hoedt som holder rundt fysioterapeut Angelita Eriksen (helt til venstre) og hovedleder Hilde Hovdenak. Så kommer de norske damene med Live Solheimdal og Karoline B Grøvdal bak og Kristin Størmer Steira foran. Og til høyre er to fra det norske seniorlaget for menn, Marius Vedvik og Ørjan Grønnevig, som står helt til høyre.

Norske_juniorer_Sigurd_Skjeset_Stian_Aarvik_A20G6435.jpg
Juniorgutta: Sigurd Skjeset (tv) og Stian Øvergaard Aarvik som begge var med på det norske laget i nordisk mesterskap i november som vant suverent lagkonkurransen. Aarvik tok bronse individuelt mens Skjeset ble nr. 4. Vinneren Jakob Ingebrigtsen er bare 15 år og for ung til å få delta i junior-EM.

Floeystad_Nordtveit_opp_bakken_A20G6519.jpg
Over bakketoppen: To av løperne på seniorlaget, Hans Kristian Floystad (i hvit trøye) og Audun Nordtveit, flyr over den kunstige haugen som er laget for at løypa skal bli litt mer krevende.

Norske_damelag_opp_bakken_A20G6485.jpg
Mer bakkeløp: Våre tre norske damer løper opp samme bakken som på forrige bilde med Karoline B Grøvdal først, så Live Solheimdal som for tredje og siste året på rad stiller i juniorklassen, og bakerst mesterskapsdebutant i internasjonal sammenheng i løping, Kristin Størmer Steira, som løp så godt i NM i terrengløp i høst.

Hilde_Hovdenak_og_Honore_Hoedt_opp_bakken_A20G6515.jpg
Fortsatt spreke: Lederne måtte også samle kunnskap om løypa og løp noen runder. Honore Hoedt (nærmest) og Hilde Hovdenak, som fortsatt kan løpe fra de fleste 15-20 år etter hun var på toppen av sin karriere.

Ingebrigtsen_family_serioes_A20G6597.jpg
Team Ingebrigtsen: Filip, Henrik og pappa Gjert kom først etter treningen lørdag etter å ha startet dagen svært tidlig. Henrik kom rett fra treningsleir i Sør-Afrika, mens de to andre slapp med å stå opp kl. 04.40 for å nå flyet fra Stavanger. De kom til Hyeres kl. 13.30 full av energi foran morgendagens mesterskap.

Ingebrigtsen_family_latter_A20G6596.jpg
Team Ingebrigtsen 2: Det er ikke så lenge av gangen de klarer å holde seg seriøse når de er samlet. Bildet er tatt noen tiendedeler etter forrige bilde. Men de rakk likevel å fortelle at både Filip og Henrik var skadefrie og i bedre form enn på lenge, og at de gledet seg til å løpe i EM. Henrik fortalte at sist han deltok i EM, for to år siden i Beograd, så hadde han et tretthetsbrudd i bekkenet (uten å vite det før han løp) og at det hadde vært så vondt at det var verre enn en fødsel.


Pressekonferanse: Menn med grått hår står bak EM
 

Hansen_og_borgermestre_A20G6535.jpg
Bare menn: Det tar tid å manøvrere seg til topps i internasjonal idrett. Svein Arne Hansen klarte det et knapt år før har fyller 70 neste år.  Her forteller han om kampanjen: "I run clean".  Med seg på podiet har byens ordfører, lederen av arrangementskomiteen, generalsekretæren i det europeiske friidrettsforbundet og en lokal toppbyråkrat. Fem menn, null kvinner! I styret sitt i det europeiske friidrettsforbundet har imidlertid Svein Arne en del kvinner.xMen når det virkelig gjelder, så er det menn som teller. 

Pressekonf_Steel_Carvalho_Hansen_A20G6586.jpg
Favoritter:
Gemma Steel, fjorårets damevinner, og det franske hjemmehåpet, Florian Carvalho, som ble nr. 4 i fjor etter tre løpere med afrikansk opprinnelse. De viser startnummeret for morgendagen som er merket med "I run clean". Hansen til høyre er ikke blant favorittene, men han har i sin tid løpt Sentrumsløpet på en meget anstendig tid. Det begynner å bli 30 år siden,men han var nok "clean" også den gangen.


Svein Arne Hansen innrømte at valget om å løpe uten påskriften "I run clean" ikke var reelt. De hadde ikke trykket opp et eget sett startnummer for de som ikke ønsket påskriften. Ingen ville uansett velge den muligheten. Det vil være det samme som å innrømme at de drev med doping. Det er ingen grunn til å tro at EM i Hyeres vil være et dopingfritt mesterskapet, men kanskje det er et steg på veien når utøverne må løpet med et startnummer som sier "I run clean". Det gjør i hvert fall dobbelmoralen åpenbar for de løperne det måtte gjelde.

Sifan_Hassan_A20G6585.jpg
Den største favoritten: Sifan Hassan stiller i seniorklassen selv om hun i følge fødselsdatoen 1.1.1993 har et år igjen i U23-klassen. Den etiopiskfødte jenta, som har bodd i Nederland siden hun var 15, har 1500 m som favorittdistanse med 3.56 som pers, men vil trolig også levere på 8087 meter, som er løypelengden for damer senior.

Dansk_junior_flyger_A20G6503.jpg
Nordens håp: Kan det bli finsk individuell medalje for junior damer med Alisa Vainio, selv om 4157 er i korteste laget både for henne og vår egen Live Solheimdal. De blir begge bedre jo lengre distansen er. 

Og kanskje tar Danmark lagmedalje i klassen. På bildet flyr Maria Larsen, som er en av de sterke danske "pigerne" over bakketoppen. Danmark stiller med tre juniorjenter som alle er medaljekandidater. Maria Larsen har i år løpt 3000 m på 9.10. Danmarks fjerde beste jente har 9.28 på 3000 m. Med andre ord et veldig sterkt lag. I fjor ble det sjuendeplass for Danmark. I år kan de komme flere plasser høyere opp på resultatlista.


Norge har tatt tre gullmedaljer siden det første EM i terrengløp ble arrangert i 1994. Det er seier til Karoline Bjerkeli Grøvdal i juniorklassen i 2009 og til Henrik Ingebrigtsen i U23-klassen i 2012.I tillegg ble det laggull i U23-klassen i 2012 til det norske herrelaget.

Både Karoline og Henrik stiller i år igjen, og tre av de fire som var tellende deltakere på gullaget i 2012 deltar også i årets mesterskap. Det er bare Sondre Nordstad Moen som ikke med i år. Han tok bronse individuelt i 2012 i tillegg til laggullet. For bare 14 dager siden debuterte Sondre på maraton i Firenze med 2.12.54, og dermed ble det ingen EM-deltakelse i år. Han ville normalt ha vært en solid forsterkning på det norske seniorlaget uten slitne maratonbein.

2014: Les stor oppsummering fra EM i terrengløp i Borovets i Samokov i Bulgaria i fjor
2013: Les om opp og nedturene i EM-festen i Beograd


Kondis.no-reportasjer fra nordisk mesterskap i Göteborg 7. november 2015:
Menn junior
Kvinner junior
Menn senior
Kvinner senior


Kondis filmet også den norske innsatsen på alle distansene.
Menn junior
Kvinner junior 
Menn senior
Kvinner senior