Jim Amdal og Ingrid Aartun Bøe rapporterer fra ​Salomon Sandnes ultratrail 2023

I år hadde vi flere tilreisende fra utlandet, noen for første gang i Norge. Flere hadde tatt turen med et håp om å kvalifisere seg til VM i Fjell- og terrengløping som går i Innsbruck-Stubai i juni. I etterkant har det svenske friidrettsforbundet publisert at Emilia Brangefält (1. plass 23 km), Linus Hultegård (1. plass 23 km) og Oscar Claesson (2. plass 23 km) alle er tatt ut og skal representere Sverige på normaldistansen (46 km) i VM. Gratulerer! Det norske uttaket er i skrivende stund ikke offentliggjort.


Foto: Graeme McMillan

Også i år var været svært bra, og både ved starten for 100 miles løpet fredag morgen og da de andre distansene startet en etter en lørdag morgen skinte sola fra klar himmel. Temperaturen var oppe i nesten 20 grader både fredagen og lørdag, og kombinert med lite vind ble varme og væsketap utfordrende for noen løpere. Lørdag kveld ble det et lite værskifte, og 50 miles løperne og de fleste 100 miles løperne  kunne ta frem litt av den obligatoriske bekledningen fra løpesekken. Det la imidlertid ingen demper på stemningen i målområdet, her var det bål og grilling til tross for litt regn.


Foto: Graeme McMillan

Løypene var stort sett like i år som i fjor, med unntak av den korteste distansen som har gått fra 19 km til 23 km, fått med 400 ekstra høydemeter i en enda mer spektakulær løypetrase.

Rikard Tollefsen (100 miles): «Jim Amdal takk for ei kanonbra løype! Sjokkerende lite transportpartier og nesten bare deilig variert terreng hele løypa igjennom»

100 miles startet fredag morgen kl. 08:00 i strålende sol fra målområdet i Alsvik. Fredrik Askeland og Eivind Svellingen holdt følge i tet til godt over halvveis, men Eivind måtte dessverre stå av etter hvert. Etter det var Fredrik aldri truet og løp inn til ny løyperekord foran Bjørn Andre Bolsøy og Trond Vidar Berge. Gro Siljan Hjukse var suveren blant kvinnene og løp rundt 6 timer raskere enn i fjor! Sidsel Mohn og Mari Melsom Kristensen løp inn til 2. og 3. plass.


Foto: Graeme McMillan

50 miles startet lørdag klokken 08.00 på parkeringsplassen til Bynuten i nydelig vær. Etter at Ludvik Rød Benco måtte kaste inn håndkledet litt over halvveis, sto det mellom Finn Isaksen og Askild Vatnbakk Larsen på denne distansen. De byttet litt på hvem som tok ledelsen, men til slutt trakk Finn det lengste strået og gikk seirende ut av den duellen. Bjarte Westerheim løp inn til en klar 3. plass. På 50 miles var det dessverre bare èn kvinne som startet, men Eli Berentzen løp inn til en respektabel 12. plass totalt.

43 km startet i sentrum av Hommersåk klokken 10.00. Herfra var det merket til mål,også for 50 og 100 miles. Ronny Børsheim dro fra allerede fra start og ved matstasjonen på Dale ca. halvveis hadde han nesten 20 min ledelse til hovedfeltet. Derfra og inn ble det imidlertid en kamp mot krampene, og når asfaltstrekket noen km før mål startet ble han tatt igjen av Silje Skorve Skarpeid. Det så ut som det kunne bli et spurtoppgjør om totalseieren på denne distansen, men Ronny fikk stokket beina og kom i mål ca 3 min før Silje. Spenning til siste slutt! Tonje Wathne og Thea Hanssen tok andre- og tredjeplass for kvinnene (tredje og fjerde totalt), mens Bernt Vinsnesbakk og John Sætre kom inn som andre og tredje mann (5. og 6. plass totalt).


Foto: Keith Parsons

Nytt av året er at kortdistansen (23 km) er en del av Golden Trail National Series Nordic (GTNSN), og dette trakk nok ekstra mange internasjonale løpere. Starten gikk fra Hogstad Gård klokken 11.00 lørdag. Svenskene dominerte denne distansen og tok seieren i både kvinne- og herreklassen. Linus Hultegård og Oscar Claesson tok første og andre plass på herresiden, mens Henning Tjøstheim tok tredjeplassen. På kvinnesiden kjempet Linnéa Hove en stund om teten mot Emilia Brangefält, men etter et fall måtte hun slippe og endte til slutt som nummer to, og Emilia kunne sikre seieren i årets første løp i GTNSN. Therese Skeie tok tredjeplassen og den siste billetten til GTNSN-finalen Fyri Trail i september.

Det er kjekt å se at kvinnene hevder seg så bra på totallistene, og på 43 km var det 3 kvinner blant de 5 beste. Derfor er det er litt synd å se at det er så få startende kvinner på 50 og 100 miles, og vi oppfordrer spesielt kvinner til å melde seg på disse neste år. Det ER en veldig teknisk løype og det vil ta lengre tid enn tilsvarende distanse i lettere terreng. Men det er tett mellom drikke- og matstasjoner, raus cut-off og arrangør gjør det de kan for å legge til rette for at alle skal klare å fullføre.

Prosjekt Salomon SUT23

Vi har i år også hatt et prosjekt fra mai 2022, hvor løpsleder Jim Amdal har hatt med seg Tor Arne som mentor/hjelpetrener, og Veronica og Juha som deltagere, alle 3 tidligere rusmisbrukere. Takk til Salomon Norge og Joakim for å stille med utstyr til alle sammen.


Tor Arne, Vero og Jim fra en treningstur i Sandnes-alpene.

Til start stilte Tor Arne på 43 km og Vero på 23 km, begge gjennomført med bravur.

I mai 2023 starter vi en mer åpen gruppe, årets gruppe var lukket for bare disse. Vero tar steget opp og blir mentor/hjelpetrener og satser mot 43 km neste år. Så bor du i Sandnes eller omegn, og har hatt rusproblemer eller sliter med mental uhelse, da er du hjertelig velkommen til å bli med og trene med oss! Noen vil ha som mål å løpe en av distansene i Sandnes Ultratrail 2024 eller å bli med som frivillig, men man kan også bli med å bare løpe.

Mer info på hjemmesiden til Sandnes Ultratrail. www.sandnesultratrail.no

Resultater

På 100 miles satte Fredrik Askeland ny løyperekord på tiden 27:48:32 Dale Fjelløpere/Sandnes Ultratrail, Bjørn Andre Bolsøy på 2. plass med tiden 28:28:39 3X trafikkskole AS/Salomon Norge/DFL/SUT og Trond Vidar Berge på 3. plass med tiden 31:15:15 Dale Fjelløpere, alle 3  fra Dale Fjelløpere. På damesiden vant Gro Siljan Hjukse med tiden 35:18:14 Salomon Norge, Sidsel Mohn på 2. plass med tiden 37:17:01 Kongsberg Idrettsforening og Mari Melsom Kristensen på 3. plass med tiden 48.08.31 Kristiansand løpeklubb.

Alle resultater

Topp 10 på 100 miles

100miles.jpg

På 50 miles ble Finn Isaksen først i mål på tiden 10:46.28GTI friidrett, Askild Vatnbakken Larsen på 2. plass med tiden 11:00:38 Lofoten løpeklubb/Dynafit og Bjarthe Westerheim på 3. plass med tiden 11:08:13 Stord Orientering. Eli Berentzen som eneste dame løp inn på 15:04:33 Dale Fjelløpere/Lysefjorden Xtrails.

Topp 10 på 50 miles

50miles.jpg

På 43 km ble vinner Ronny Børsheim på tiden 05:53:13 Bergen Løpeklubb, Silje Skorve Skarpeid 2. plass med tiden 05:56:29 Gti Friidrettsklubb og 3. plass Tonje Wathne med tiden 06:04:49 Dale Fjelløpere.

Topp 10 på 43 km

43km.jpg

På 23 km Golden Trail National Series, Nordic distansen ble det hard kamp mellom Linus og Oscar fra Sverige. Linus Hultegård tok seieren på tiden 02:18:05 Savedalens IAK/Hoka, Oscar Claesson tok 2. plassen med tiden 02:18:50 Salomon Sverige og Henning Tjøstheim på 3. plass på tiden 02:30:24 Spirit Fri. På damesiden ble det også svensk vinner, Emilia Brangefalt på tiden 02:37:15 Adidas Terrex, Linnea Hove på 2. plass på tiden 02:02:48:20 Spirit FIK/Dale Fjelløpere/Jæder og Terese Skeie på 3. plass på tiden 03:23:40 GTI.

Topp 10 på 23 km Golden Trail National Series

23km.jpg

Alle resultater


Foto: Joakim Dokka


Foto: Joakim Dokka