I fjor var det norsk jubel, i år var det svenskenes tur, da Robel Fisha løp inn til gull i mennenes seniorklasse i EM terrengløp. Den tidligere eritreeren som kom til Sverige i 2013, la seg bak tyrkiske Aras Kaya som dro hardt fra start og lå i front det meste av løpet. Med én runde igjen rykket svensken, og fikk umiddelbart stor luke til Kaya som til slutt var 11 sekunder etter på sølvplass.

Det var en tøffere løype og tøffere konkurrenter i år enn i fjor. Det fikk gull- og sølvvinnerne fra i fjor merke. Filip Ingebrigtsen, som vant i fjor, kom på 12. plass mens fjorårets sølvvinner Isaac Kimeli kom på 8. plass.

- Jeg hadde ikke samme trykket som i fjor, og prøvde å holde jevn fart, sa Filip - som uansett løp for en best mulig plassering. Etter løpet var han mest opptatt av å rose Didriks innsats, selv om Didrik selv var skuffet.

- Jeg trodde jeg var bedre enn jeg var og åpnet for raskt. Det straffet seg, men det var god læring, sa Didrik til NRK etter løpet.

Tidlig i løpet ble Filip liggende på 10.-15. plass i en pulje noen sekunder bak tetgruppa. Didrik Tønseth var også med i den gruppa. Etter 10 minutters løping hadde Filip-gruppa kontakt med tetgruppa, men ganske snart var det ny luke som aldri ble tettet igjen.

Til slutt ble det 12. plass til Filip Ingebrigtsen, 58 sekunder etter vinneren. Didrik Tønseth fikk det tungt på siste runden og kom inn 28 sekunder etter Filip på en tross alt flott 25. plass. Våre to andre deltagere, Ådne Andersen og Per Svela ble nummer 47 og 57. I lagkonkurransen kom det norske laget på 8. plass.

menn_senior_indivduelt_25P2885.jpgPallen for menn senior: (f.v.) Aras Kaya, Tyrkia, Robel Fsiha, Sverige og Yemaneberham Crippa. Alle tre vinnerne er født i Afrika, men med vidt forskjellig bakgrunn. (Foto:Per Inge Østmoen)

De raskeste + norske i menn senior:
(Robel Fsiha ble i ettertid disket etter positiv dopingprøve avlagt i konkurranse før EM)

soufiane_bouchikhi_didrik_toenseth_michael_somers_25P2192.jpgOffensiv løping: Didrik Tønseth satset skikkelig, men fikk det tøft. På bildet kort før innspurten har han en belgier på hver side side, hvorav den ene ble tellende løper på Belgias lag som tok EM-sølv. (Foto: Per Inge Østmoen)

Finish 25 31:25 +1:26

Det er alltid en hard kamp om posisjonene i terreng-EM hvor man etter drøye 100 m på en bred startslette må inn i en knappe fire meters smal trasé. Didrik kom bra ut på en 35. plass av 92 startende løpere, hvor de fleste er langt raskere løpere enn Didrik. Da koster det litt melkesyre å være helt framme på 35. plass etter 625 m. På den andre kortrunden på 500 m avanserte han 18 plasser. Hele runden består stort sett av svinger, og for å avansere i et tett felt blir det mye yttersvinger med mange ekstra meter. Disse 500 meterne som førte han opp på 17. plass, fikk han betale for seinere i løpet. Han holdt da samme fart som teten og var bare 6 sekunder etter på tross av han løp flere meter ekstra mens han avanserte.

På tredjerunden nådde Didrik igjen Filip og de holdt følge lenge. Han var på skuddhold til teten nesten til 5 km var passert, men så begynte det å koste veldig mye. Han kjempet og kjempet og tapte bare 10 plasser på de siste tre kilometerne. En flott internasjonal debut for Didrik som nok lærte litt underveis. Med en litt roligere start for så å avansere med noen plasser per runde, kunne det endt med en 15. plass. Uansett er en 25. plass blant Norges beste plasseringer i seniorklassen gjennom tidene.

NRK-ekspert Sindre Buraas, som kommenterte sendingen fra EM, er den norske løperen som flest ganger har deltatt i terreng-EM med 9 starter. Sindre har 26. plass som sin beste plassering i seniorklassen. Han har vært i VM-finalen i baneløp og har 13.11.96 på 5000 m, så de sier litt om hva som skal til. I terreng-EM møtes alt fra topp 1500 m-løpere til maratonløpere i verdensklasse. Det er en samling for løperfamilien med mange deltakere fra hvert land. Dermed er 25. plasser i terreng-EM noe å samle på.