Det var selvsagt ingen som ventet seier til de norske løperne i U23-klassen i EM terrengløp i Lisboa. Det er lett å bli bortskjemt når Jakob Ingebrigtsen løper inn til gull i U20 en time tidligere.

- Det er lov å håpe på en topp 20-plassering, sa Sindre Buraas flere ganger i NRK-studio, og det var nettopp det vi fikk.

I U23-klassen ble det løpt 8,225 km i fem lange og en kort runde. Vår bestemann Narve Gilje Nordås lå litt bak topp 20 det meste av løpet, men løp seg inn til 19. plass med tiden 25:15.

Franskmannen Jimmy Gressier, som vant U23-klassen de to forrige årene, rykket med en runde igjen og hadde ingen problemer med å bli historisk med å vinne tre U23-gull av tre mulige. Det er nok en prestasjon Jakob Ingebrigtsen neppe vil kopiere. Dersom han stiller neste år blir det helt sikkert i seniorklassen.

Vinnertiden til franskmannen ble 24:17 etter at han feiret med å gå kappgang de siste 20 meterne. Serberen Elzan Bibic tok sølv på 24:25 og spanske Abdessamed Oukhelfen bronse på 24:34.

Narve Gilje Nordås var 58 sekunder etter vinneren og 41 sekunder fra å ta en medalje. En bra prestasjon av Sandnes-løperen som tidligere i år løp inn til en overraskende 6. plass på 10.000 meter i U23-EM.

26 sekunder etter Narve kom Simen Halle Haugen inn på 32. plass mens vår tredje løper, Fredrik Sandvik, ble nummer 78. Det ga 12. plass til Norge i lagkonkurransen.

Stivnet: Simen Halle Haugen sa løypa passet han godt og la seg langt framme i feltet. Men han hadde ikke dagen og ble fort stiv av åpningstempoet, så resten av løpet ble en tung transportetappe. Han mistet etter hvert mange plasseringer, og endte på 32. plass.. (Foto: Per Inge Østmoen)

I fjor ble Simen Halle Haugen nr. 5 i U20-klassen og var en veldig viktig brikke da Norge var laggull. I høst løp han Hytteplanmila på sterke 29.06 og vi hadde store forhåpninger til debuten hans i U23-klassen i Lisboa og til en god plassering for Norge som lag. Men slik gikk det ikke, og når Kasper Fosser måtte melde forfall, så minket sjansen for en topplassering for U23-laget. Dermed ble lagets fjerdemann, Fredrik Sandvik, også tellende løper. Dagens løype passer best for små og lette løpere, og passet dårlig for Fredrik, som havnet helt nede på 78. plass av 85 som startet. Dermed ble det bare 12. plass til det norske laget av totalt 15 lag.

Tung dag: Fredrik Sandvik har hatt en god sesong med 8.07 på 3000 m i vår som sitt beste resultat. Nå var ikke formen like god og løypa passet ham heller dårlig. Dermed gikk det tungt hele veien. (Foto: Per Inge Østmoen)

Alle fire som var tatt ut i U23-klassen har minst ett år igjen i klassen. For å ta bronsemedaljen for lag måtte Norge under 45 i plassiffer for tre løpere. Narve Gilje Nordås ble nr. 19 og Simen Halle Haugen nr. 32. Kasper Fosser som var tatt ut, men ikke kunne stille i EM, var Norges beste senior i Nordisk mesterskap. At Norge kan ha tre U23-løpere i neste års EM i Dublin som blir nr. 15 i gjennomsnitt, er fullt mulig. Man trenger riktignok at ting klaffer, noe det ikke gjorde i år. Men man trenger også litt langsiktig planlegging fra forbundets side.

Det eneste som var langsiktig i år var at våre svært lovende 16-årsjenter fikk tidlig beskjed om at de ikke fikk delta i EM. Ellers var det først inn mot påmeldingsfristen 28. november at det meste ble klart. Det eneste som sikkert lå i kortene var at Karoline Bjerkel Grøvdal skulle delta og at Sondre Nordstad Moen skulle løpe maraton i Valencia og var derfor ikke aktuell for EM.

Skal man ha med løpere i brukbar form i et viktig arrangement i desember, så bør det ligge inne i en langsiktig treningsplan. Det vil si at løpere som er aktuelle for EM får beskjed tidlig på sesongen at Norge stiller lag i klassen i EM om de viser god form utover høsten med NM og Hytteplanmila som to steder de kan bekrefte god form. Da er sjansen langt bedre for at de kan prestere optimalt i EM enn om beskjeden kommer rett før mesterskapet.