Jakob Ingebrigtsen var totalt overlegen i Junior-EM U20 terrengløp i Lisboa. Da han økte farten litt i starten av den fjerde og siste runden ble det fort luke til Aslanhan fra Tyrkia og Gidey fra Irland som fulgte nærmest. Avstandet økte hele siste runden, og Jakob showet litt for publikum før han løp inn til suveren seier på  tiden 18:20, hele 38 og 41 sekunder foran Aslanhan og Gidey.

Jakob i et stort felt ut fra start. (Foto: Per Inge Østmoen)

- Det skal jo løpes først, sa Jakob på spørsmål om han hadde regnet med å vinne.
- Man merker fort hvilke konkurrenter som er de sterkeste, Jeg følte jeg hadde bra med krefter og det var gøy å øke farten litt gradvis.
- Jeg føler meg helt klar for ikke å løpe i juniorklassen mer, sa Jakob.

Historisk
Fortsatt gjelder regelen om at ingen U20-utøvere får stille i seniorklassen, så også i år måtte derfor Jakob løpe i juniorklassen. Han hadde i utgangspunktet ikke tenkt å delta i terreng-EM i år, men han stilte opp likevel og var selvsagt stor favoritt. Og det var ingen tvil, favoritten var best og vant klart. Med fire strake gull i juniorklassen er Jakob historisk. Det er en prestasjon som neppe noen gang blir kopiert hverken for jenter eller gutter.

Jakob på oppløpssiden, uten noen konkurrenter i nærheten. (Foto: Per Inge Østmoen)

Norsk lagsølv
Litt lenger bak avsluttet Håkon Stavik glimrende, løp seg opp over ti plasser og kom inn til 8. plass med tiden 19:18. Ibrahim Buras avsluttet også bra og ble nummer 29 på tiden 19:35. Dermed sikret de norske gutta sølv i lagkonkurransen med plassiffer 38, ett plassiffer foran Irland på bronseplass, og 13  plassiffer etter Storbritannia på gullplass.

Dermed forsvarte det norske laget fjorårets sølv, og med gull i 2017 var dette tredje år på rad med medalje i U20 lag.

Håkon Stavik løper inn til en sterk 8. plass, rett bak svenske Omar Nuur. (Foto: Per Inge Østmoen)

Ibrahim Buras i mål til 29. plass, akkurat nok til å sikre norsk sølv i lagkonkurransen. (Foto: Per Inge Østmoen)

Magnus Tuv Myhre løper inn til 40. plass. (Foto:Per Inge Østmoen)

En sliten Jonatan Vedvik fullfører på 47. plass og sist av de norske. Det var likevel på beste halvdel av 106 startende der 99 fullførte. (Foto: Per Inge Østmoen)