Therese Johaug (32) mottok Kammerherre Egebergs Ærespris under norgescupen på ski på Sjusjøen i dag. Utdelingen var av smittevernhensyn flyttet utendørs, og det var mellom kvalifisering og finaler til sprintløpene at Johaug fikk prisen overrakt av leder av komiteen for Egebergs Ærespris, Børre Rognlien, og komitemedlem Britt Pettersen Tofte.

Egebergs ærespris har en 100 år lang historie som en av norsk idretts mest ettertraktede utmerkelser. For å komme i betraktning for utmerkelsen må utøveren oppfylle følgende fire kriterier:

  1. Kandidaten skal ha fremragende prestasjoner i en idrettsgren, som toppplassering i verdensmesterskap eller olympiske leker.
  2. Kandidaten skal også ha utmerket seg i andre idrettsgrener, som nasjonal toppplassering.
  3. Kandidaten skal bedrive hovedidrett og sideidrett samtidig, eller innenfor en rimelig tidsperiode.
  4. Kandidaten skal være en god rollemodell for idrettens verdier.

Det er prestasjonene på friidrettsbanen og i terrengløp de to siste årene som gjør at Therese Johaug oppfylte kriteriet om "andre idrettesgrener" med glans. I begrunnelsen heter det:

"Johaug dokumenterte i 2019 at hun også er en meget god friidrettsutøver, med NM-gull både på 10 000 meter baneløp og i terrengløp". Prestasjonene skjedde samme år som hun ble verdensmester på ski. Tre ganger individuell verdensmester på ski og to ganger norgesmester i friidrett i samme sesong (2019) er en prestasjon som skiller seg ut også blant vinnerne av Egebergs Ærespris. I 2020 løp hun 10 000 meter på bane på 31.40.67, som er under VM-kravet".

01-start-10000m_kvinner_SC_7947.jpg
Therese Johaug leverte et meget veldisponert løp på Bislett under årets Impossible Games, der hun kunne øke farten mot slutten og løpe inn til meget solide 31:40,67. (Foto: Sylvain Cavatz)

Therese Johaug med ny mesterskapsrekord og NM-gull på 10 000 meter​
Kollen-stemning da Therese Johaug vant terreng-NM
31.40,67 og årsbeste i verden på 10 000 m av Therese Johaug

Hovedkriteriet om fremragende prestasjoner i en idrettsgren handler selvsagt om verdens klart beste skiløper de siste årene, og en skiløper som har vært i den absolutte verdenseliten siden 2007.

Diskusjon

Punktet om "god rollemodell" er det som har skapt diskusjon på grunn av CAS-dommen i 2016. Diskusjonen har gått i forkant av tildelingen, og det kommer nok til å bli diskurtert mye også i etterkant av tildelingen. Komiteen skriver i sin begrunnelse:

"Johaug var utestengt fra all idrett i perioden 18. oktober 2016 til 19. april 2018 (18 måneder) grunnet brudd på dopingreglementet. Komiteen har vurdert sak og konklusjon fra CAS. Hvis Johaug hadde vært dømt for doping i betydningen av å ha forsøkt å jukse seg til bedre prestasjoner, ville hun ikke vært aktuell for Egebergs Ærespris. Johaug er imidlertid verken tiltalt eller dømt for forsøk på juks, hun er tiltalt og dømt for brudd på dopingreglementets krav til aktsomhet fra utøveren. Dette er et krav som må ligge på utøveren. Komiteen mener imidlertid at uaktsomheten alene ikke kan diskvalifisere Johaug som en god rollemodell. Det er avgjørende og prinsipiell forskjell på uaktsomhet og handling med forsett".

Se hele pressemeldingen fra Norges Idrettsforbund: Therese Johaug tildelt Egebergs Ærespris 2020  

Tidligere vinnere av Egebergs Ærespris (kilde Store norske leksikon)
 

 

Kondis trenger din støtte
Bli medlem eller støtt oss med en gave hvis du ønsker at Kondis skal fortsette å spre treningsglede, skrive reportasjer, lage terminlister, kontrollmåle løyper, føre statistikker osv. På grunn av koronakrisen har store deler av annonseinntektene våre falt bort, og vi er i enda større grad avhengig av medlemskap og støtte fra våre lesere.

Bli medlem og få mange medlemsfordeler!

Gi en gave:
Vårt kontonummer er: 1503.35.18541
Vipps: 125957