Lygna_NM_Winter_Triathlon_20110109_Topp3_ECup_P1080830
De tre første i løypa

Tøffe forhold

Det var mye aktivitet på Lygna denne dagen. Ikke bare var det NM for menn og kvinner, det var også Europa-Cup, NM for junior, master 1 og 2 og 60+, samt klasse 13-14 år, 15-16 år, og 17-19 år, og lagkonkurranser.

Det hadde kommet en del snø om natten før løpet. I tillegg var det var ganske sur vind under konkurransene. Temperaturen var dog merkbart bedre enn det kunne ha vært, mellom -5 C og -2.  Litt før kl 11 så det faktisk ut til å bli klar himmel og strålende sol, men dette gikk over fort. I stedenfor ble det overskyet og lett snøføyk.

Arrangørene, Brandbu IF, jobbet hardt med løypepreparering ut i de små timer og imponerte besøkende fra den internasjonale triatlonforbundet (ETU) voldsomt, men sant å si så vet vi at Brandbu IF alltid gjør så godt de kan med løyper og arrangement for øvrig. Denne gangen fungerte alt også bra, men det må innrømmes at løypene var altfor løse for sykkeletappen.

Alle utøverne fant syklingen altfor krevende, og svært mange måtte løpe med sykkelen trillende ved siden av fordi de var sikre på at det var raskere enn å sykle på normalt vis. Det var det også for mange. Men dette gikk også på erfaring og trening. Tydeligvis er det bedre med brede dekk og lite luft på løs snø. Ikke alle hadde fått dette med seg. Noen valgte å stoppe for å slippe ut litt luft av hjulene løpet av etappen.
 
Trening på løs snø hjelper også, noe italieneren Daniel Antonioli viste. Han stilte i den innlagte Europa-Cup- klassen. Vi snakket med han etter løpet, og han fortalte at han syklet en del under slike forhold på trening. Løp-, sykkel-, og ski- etappene ble gjort i samme trase – en rundløype på 2 km, hvor løp og ski ble gjort til venstre og sykkel til høyre, med forskjellig antall runder avhengig av klasse.
 
Eliten og de eldre klassene skulle gjøre unna 6 km løping, 10 km sykkel, og 8 km langrenn friteknikk. Men sykkeletappen tok mer tid enn vanlig på grunn av de vanskelige forholdene. Representantene fra Triatlonforbundet  tok prompte den bestemmelsen at de skulle avkorte denne etappen med en runde. Totaltiden ble således ganske ”normal.”
 
Det var fellesstart hvor eliten stilte fremst, etterfulgt av hhv eldre og yngre løpere. Blant mennene skilte det seg fort ut en tetgruppe på tre personer med nordmannen Kristian Monsen i spissen. Han rykket etter hvert i fra og vekslet til sykkel med en klar ledelse, fulgt av svensken Andreas Svanebo og italieneren Daniel Antionili.

På sykkeletappen behersket Antonionili de løse forholdene klart best og tok etter hvert en solid ledelse. På ski-etappen var det Svanebo som var sterkest. Han tok i igjen Antionili like før mål. Monsen ble nummer 3. Etter målgang innrømte Svanebo og Monsen at den vanskelige sykkeletappen hadde tappet mye krefter, mens Antonioli kunne fortelle at han ikke var uvant med sykling i løs snø.

Svensken og italieneren stilte i E Cup klassen. Monsen stilte både i E Cup klassen og NM. På de neste to plassene i NM fulgte Tore H. Bjørnstad og Ole-Morten Munz.. Bjørnstad hadde for øvrig en meget god etappetid på ski og slo her E cup vinneren Svanebo med 9 sekunder.

Lygna_NM_Triathlon_20110109_Troennes_P1080883
Hanne Trønnes tar teten

Hanne Trønnes var best blant damene

I kvinneklassen ble det tidlig ledelse til Hanne Trønnes. Hun var aldri truet, men Brita Mustad og Borhild Løvseth gjorde det også meget bra og var ikke så langt bak Hanne.

De beste resultatene i NM :
Kvinner :
1. Hanne Trønnes ,Royal Sport       2.01.43
2. Brita C. Mustad, Langesund Tri   2.04.41
3. Borghild Løvset, Svorkmo         2.06.51

Lygna_NM_Winter_Triathlon_Topp3_Ecup_P1090108

Resultater:

NM menn:
1. Kristian Monsen , Eidsvoll SK      1.35.11
2. Tor H. Bjørnstad, Vossevangen      1.42.55
3. Ole M-Munz, Hasle Løren            1.47.19
4. Per -Gunnar Mustad, Langesund Tri  1.48.29
5. Even Olsen, BK-Tri                 1.50.29
6. Alf Roger Holme, Eidsvoll SK       1.52.53

Juniormesterskapene  ble vunnet av Leif Trønnes, Royal Sport og Frida Bustad, Rye.

De beste resultatene i Europa Cup
Menn
1. Andreas Svanebo, Sverige                  1:29:50
2. Daniel Antonioli, Italia                  1:30:07
3. Kristian Monsen, Eidsvoll Sykkelklubb     1:35:11
4. Tor Halvor Bjørnstad, Vossevangen CK      1:42:55
5. Ole-Morten Munz, Hasle Løren IL           1:47:19
6. Per-Gunnar Mustad, Langesund Triathlon    1:48:29

For komplette resultater, se Brandbu Idrettsforening sine websider:  www.n3sport.no/ski/brandbu
 

Lygna_NM_Winter_Triathlon_Bollum2_P1080953
Sondre Bollum i aksjon

Talenter

Vinter triatlon tiltrekker helt klart talenter i mange aldre. En skiløper må jo uansett trene variert i løpet av kalenderåret, og mange bruker sykling og løping som alternativ. Naturlig nok er det mange av dem som finner ut at de har talent. Det fikk vi også se på Lygna.

Vi tok en prat med en av de - Sondre Bollum fra Gjøvik Skiklubb, en glad og sympatisk vinner i klassen gutter 15/16 år. Han kunne fortelle om meget godt treningsmiljø i hjemklubben.  Det er morsomt å kunne konstatere mye  talent og meget god treningsmoral. Han trener ofte 10-12 timer per uke og var noen ganger oppe i 20 timer i uka sist sommer. Dette er utrolig bra.

Undertegnede kan i følge egne erfaringer konstatere at MER ikke alltid er BEDRE når det gjelder trening, men er likevel ganske så imponert. Så lenge treningsgleden er der, så går det sikkert bra. Hovedfokuset er skiskyting og langrenn med hovedlandsrennet som mål dette året. Han er aller gladest i å gå langrenn, kunne han fortelle, men liker også å trene variert. Vi ser fram til hovedlandsrennet med spenning.

Kan vintertriatlon bli en olympisk gren?  Kanskje det burde være det? Sikkert er det at de beste utøverne holder et meget høyt nivå. Det kan nok forventes at de samme nasjonene som i dag konkurrerer i de typiske vinteridrettene, også vil ha folk som vil satse hardt på dette dersom det blir litt mer oppmerksomhet fra medier og andre.

ETU – European Triathlon Union har jobbet med dette som mål i noen år. Det arrangeres nå både europeisk cup og world cup, og sporten er i vekst. For mer informasjon, se ETU sidene http://etu-triathlon.org/