NM terrengløp er et viktig mesterskap både fordi det er her norgesmesterne kåres, men også fordi det legger grunnlaget for å ta ut deltagerne som skal representere Norge i Nordisk mesterskap i Midelfart i Danmark 11. november og EM i terrengløp senere i høst. EM i terrengløp går i Samorin i Slovakia den 10. desember. Her er det klasser for U20, U23 og senior.

Kondis har kikket på startlistene og prøvd å finne favorittene.
 

Herrer senior

Herrer senior skal løpe en distanse på 10 km i NM i Vik, og det er her påmeldt et sterkt felt. Av favoritter kan vi nevne Marius Vedvik fra Gular som har satt seg som mål å bli norgesmester i alle distanser han deltar i, enten det er maraton, terreng eller bane. Han ble i vår norgesmester på terrengløp kort løype under mesterskapet i Strandebarm og vant i fjor NM maraton innlagt Oslo Maraton, og virker å være i form.

Motbakkeeksperten Stian Øvergaard Aarvik fra Gneist virker også å ha funnet formen, han vant Stoltzekleiven Opp tidligere i høst. Han ble i fjor juniornorgesmester i terrengløp og det er nå spennende å se hvordan det går sammen med seniorene i år.

Okubamichael Fissehatsion fra Tjalve tok en sølvmedalje i fjorårets terreng-NM og i år har han vunnet NM i halvmaraton i Oslo Maraton. På NM friidrett tok han en tredjeplass på 10.000 meter, mens vinneren herfra, Zerei Kbrom Mezngi fra Skjalg også er å finne på startstreken i terreng-NM i Vik. På den samme 10.000 meter ble Ørjan Grønnevig fra Skjalg nummer tre og Eivind Øygard fra Jølster nummer fire. Alle disse kan blande seg inn i medaljestriden i Vik. Vi må også regne med løpere som Erik Udø Pedersen og Kristian Tjørnhom fra Kristiansand Løpeklubb og Ådne Andersen fra Dimna IL.
 

Kvinner senior

For kvinner senior ser det ut til at vi kan holde fjorårsvinner Maria Sagnes Wågan fra Namdal løpeklubb som favoritt. Også her er det et sterkt felt som legger av gårde på de 6 kilometrene i Vik, men Maria har vist god form gjennom hele sesongen. Hun vant 5000 meter i NM friidrett i sommer og tok en tredjeplass på 10.000 i samme mesterskap. Topplasseringer i Bislett Games og Tyrvinglekene viser at hun har hatt en sterk sesong og absolutt må regnes med i terreng-NM også.

Men det er flere som kan utfordre henne her. Vienna Søyland Dahle fra Skjalg IL ble nummer to rett bak Maria på 5000 meter i NM, mens hun tok seieren på 10.000 meter i NM foran Live Solheimdal fra Vidar. Bak disse fulgte Pernilla Eugenie Epland fra Stord og Karoline Holsen Kyte fra Førde, og alle disse er gode forhåndstips for premiepallen i terreng-NM.

Karoline Holsen Kyte er motbakkespesialisten som vant Stoltzekleiven Opp i år og som helt sikkert blir å regne med i terrenget. Eli Anne Dvergsdal, Malene Njaastad fra Gular og Tessa Frenay fra Halden er også løpere som kan yppe seg her. Tessa er årets juniornorgesmester på 3000 meter.

I aldersklassen rett over senior, 35 – 39 år, har vi også en del løpere som vil blande seg inn i konkurranse med seniorene:  Anita Iversen Lilleskare fra BFG Bergen Løpeklubb er enda en motbakkespesialist som vil gjøre det bra i terrenget, hun ble nummer to i Stoltzen. Sara-Rebekka Færø Linde fra Varegg kommer også med selvtillit fra en god plassering i Stoltzen, mens Maryna Novik fra Klypetussen gjorde det bra på de lange distansene i friidretts-NM.
 

Herrer junior

For juniorene ser det ut til at de sterkeste kortene blant guttene vil være Simen Halle Haugen fra Runar, Sondre Juven fra Nesbyen, Fredrik Sandvik fra Askim, Petter Myhr fra Orion, men også Håkon Stavik fra Ålesund og André Seliussen fra Gneist er gode løpere.  Sondre Juven har vært sterk på mellomdistansene på bane i år, men det er mulig at 6km kan være litt langt for ham.  Her kan kanskje Simen Halle Haugen vise stayer-evne, han deltok for eksempel i 10.000 meter i junior-EM i år. Fredrik Sandvik  og Petter Myhr har kjempet flere dueller på bane gjennom sesongen, men det er umulig å si hvem som er sterkest av dem i terrenget. Så antagelig blir det et bikkjeslagsmål gjennom hele terrengløypen her, og den som klarer å holde til mål kan til slutt kalle seg juniornorgesmester i terreng.

I de yngste gutteklassene fra 15 – 17 år er det påmeldt 23 løpere. Det er vanskelig å si hvem som er favoritter her, men vi vil tro at premiepallen vil få besøk av både Salim Bukari fra Skjalg, Magnus Gjerstad fra Osterøy, Jonatan Andersen Vedvik fra Tønsberg og Svein Oscar Skilleås fra Fana. Det kan også bli spennende å se hva Milion Angesom Gebremedhin fra Gneist får til, han begynte med løping i år, men har prestert veldig bra.
 

Kvinner junior

Blant juniorjentene kan vi krysse av ved navnet til Julie Marie Larsen fra Sarpsborg IL som i sommer representerte Norge i EM i motbakkeløp i Slovenia. Hun har ellers flere gode plasseringer i norske motbakkeløp, i tillegg til en del seire i 10 km gateløp i år og ikke minst seier nylig på 15 km i Lidingöloppet.

Den største utfordreren her tror vi kan bli Ingvild Myking fra Gneist som i september ble trippel ungdomsmester i utendørs-UM i Bergen. Men også Asta Susan Rustad fra Strindheim IL og Kristin Salvesen fra Kristiansand Løpeklubb vil nok også kunne blande seg inn i medaljestriden.

En joker her kan være Lucia Philipp fra Tvedestrand TIF som i sommer utklasset sterke konkurrenter og satte en soleklar løyperekord i Viking Challenge.

Dessuten vil alle disse bli sterkt utfordret av Karoline Skauen fra Sarpsborg som løper i J17 og dermed er for ung for juniorklassen. Like fullt er hun favoritten i jentenes 4 km-heat. Her kan det også bli spennende å følge gateløp-spesialisten Adele Henriksen fra Gneist, som løper i 15-årsklassen. I 16-årsklassen er det 5 jenter på startstreken som alle kan gjøre det bra.

Veteraner

I veteranklassene er det ikke så mange påmeldte så her vil faktisk de fleste kunne havne på premiepallen. Herrene fra 35 til 49 år vil løpe en 10 km løype, mens aldersklassene eldre enn dette løper 6 km.  I dette feltet tror vi ikke noen kan hindre Svein Glomnes fra Fil Aks-77 å komme først over mål. Tidligere i år tok han en bronsemedalje i sin aldersklasse i EM i triatlon på full Ironman-distanse. Så dette blir rått parti.

 

Slik ser endelig antall påmeldinger ut onsdag 11. oktober:

  Vik    Rindal
  2017   2016
            endelig   endelig
 4 km jenter 15 år 2   6
 4 km jenter 16 år 5   3
 4 km jenter 17 år 2   2
 4 km jenter junior 8   13
 6 km kvinner senior (inkl. 35 - 49 år) 28   19
 (6 km kvinner veteran 35-39 år) inkl. 5   inkl. 0
 (6 km kvinner veteran 40-44 år) inkl. 4   inkl. 2
 (6 km kvinner veteran 45-49 år) inkl. 1   inkl. 1
 4 km kvinner veteran 50 - 54 år 0   1
 4 km kvinner veteran 55 - 59 år 0   0
 4 km kvinner veteran 60 - 64 år 1   0
 4 km kvinner veteran 65 - 69 år 0   0
 4 km kvinner veteran 70 - 74 år 0   0
 Totalt antall kvinner 46   44
       
 4 km gutter 15 år 9   5
 4 km gutter 16 år 9   9
 4 km gutter 17 år 6   12
 6 km gutter junior 16   13
 10 km menn senior 39   68
 (10 km menn veteran 35-39 år) inkl. 2    inkl. 6
 (10 km menn veteran 40-44 år) inkl. 5    inkl. 3
 (10 km menn veteran 45-49 år) inkl. 3    inkl. 7
 6 km menn veteran 50 - 54 år 5   5
 6 km menn veteran 55 - 59 år 5   8
 6 km menn veteran 60 - 64 år 1   6
 6 km menn veteran 65 - 69 år 4   3
 6 km menn veteran 70 - 74 år 3   3
 6 km menn veteran 7 5 -79 år 0   1
 Totalt antall menn 97   133
       
 Totalt antall påmeldte  143   177


*Deltakerne i veteranklasser fra 35 år til og med 49 år løper sammen med seniorklassene og teller også med i senior-NM. Antall påmeldte i disse klassene inngår i tallet for seniorklassen, mens tallet i parentes er antall påmeldte i disse klassene. 


Deltakerliste 2017

Påmelding 2017

NM i Viks nettside

Reportasje fra NM i Rindal i 2016