Årets nasjonaldag kommer til å bli husket i veldig mange år. Husket som det året vi måtte tenke nytt. Det året der å holde avstand til hverandre ble livsviktig. 

Selv om hverdagen er annerledes så løpes det som aldri før. Vi ønsket å lage et konsept der alle kunne være med, og som man kunne delta på uansett hvor du måtte befinne deg i landet. Responsen lot ikke vente på seg, hele landet er representert. Alle landets fylker er med. Snart 6000 påmeldte.

Men det skulle vise seg at 17. mairaton skulle spre seg utover Norges landegrenser. Nesten 400 personer fra den store verden skal feire Norges nasjonaldag med å bli med på en av distansene. Det er ikke et krav om å løpe, man må gjerne gå. Det handler om å komme seg ut.

Tidligere omtale-:
- 17. mairaton - gratis virtuell løpefest
- Hele Norge vil løpe på nasjonaldagen, 5000 påmeldt til 17. mairaton

 

IML Walking Association skal gå maraton-distansen

IML Walking Association er en gruppe som har latt seg inspirere av en litt annerledes nasjonaldag 17. mai. De er en non-profit-organisasjon som jobber med å fremme fysisk aktivitet og sunn idrett. Det er 29 gåtur-arrangementer vært år som arrangeres, nå skal de ut å gå på 17. mairaton.

- Koronaviruset gjorde store endringer for mange av IML sine aktiviteter. Vi hadde sett frem til å gå i Belgia, Sverige Danmark, Frankrike og Nederland, men det blir vanskelig nå, sier Sylwia Skorstad en av mange vandrere for IML. Vi skal derfor gå maraton-distansen, i hvert vårt land med norske flagg, vi vil ta bilder og videoer og dele med hverandre igjennom dagen forteller Skorstad.

IMLmarsj_Nijmegen2019_4x40k.jpg
Når man går 4x40 km i Nijmegen, er det like trangt som i et norsk 17. maitog. I dag er begge delene avlyst. (Privat foto)
 

Maratonmarsj, norske flagg, norsk musikk og norsk øl.

Slik blir opplegget for polsk-norske Sylvia og hennes IML-dream team som foruten henne selv består av tyskeren Niels og nederlenderen Ad. Sylwia forteller:

- 17. mai begynner vi å gå klokka 05 om morgenen. Hver 10 km skal vi ta en pause for å prate via Messenger og sende bilder til hverandre. Alle skal gå med norsk flagg - meg i Trondheim, Niels i Tyskland og Ad i Nederland. Fordi Nederland er ganske flatt, skal Ad gå litt lengre distanse for å være "fair". På turen skal jeg også prate om Norge og prøve å vise dem hovrdan feirer vi 17. mai (de har allerede fått mange bilder og historier fra meg). 

- Før turen skal jeg sende dem forslag til playlister, norsk musikk som for example DDE, Madruga eller Aleksander Rybak, men kan ikke love at de skal like idéen min om å gå med bare norsk musikk. Etter turen skal vi alle drikke norsk øl. 

Sylvia_og_Ad_Nijmegen2019_statistikktavla.jpeg
Her er Ad og Sylwia på Nederlands "nasjonalarrangement" i 2019. I år skal altså begge gå mataton på den norske nasjonaldagen. (Privat foto)

- Vi kan ikke gå sammen i virkeligheten, alle turene som vi hadde lyst til å gå er avlyst (jeg skulle gått 9 av dem). Ingen marsj i Sverige, Frankerike, Belgia, Nederland... Vi vet at vi kanskje  ikke kan reise og se hverandre før i 2021.

- Virtual marching som 17 Mairaton gir oss mulighet for å gjøre det som vi liker - gå sammen, se verden, prate på vei, bli kjent med nye samfunn og kultur. 

- Det blir flere IML-venner på 17. mairaton:  Larisa fra Russland, John fra Sveits og mange tyskere, men de skal ikke begynne på samme tid, vi skal bare sende bilder og meldinger til hverandre.

Sylwia_Skorstad_på_trappa.jpg
Sylwia Skorstad på trappa hjemme i Trondheim, der hun har bodd siden 2007. (Privat foto)
 

Viking Stroller skal vandre 17. mairaton i mange land

Viking Stroller, er en annen gruppe som har tenkt å delta på 17. mairaton. De har god erfaring med å gå lengre distanser.

- Vi er en gruppe likesinnede som er glad i å gå, gjerne litt langt, sier initiativtaker Anniken Johansen

Gruppen ble etablert i 2012 i forbindelse med Nijmegen-marsjen i Nederland. Siden den gang har Viking Stroller vært å se mange steder.

- Vi treffes på ulike arrangementer rundt om i verden. Vi har en egen patch og vimpel så vi lett kan finne hverandre, forklarer Johansen.

Nå er det 17. mairaton som står for tur for den voksende aktivitetsgjengen. I lys av mange avlyste arrangementer kom dette arrangementet som et godt alternativ.

- Vi tente på ideen og har spredd det glade budskap til samtlige i Viking Stroller over nesten hele verden, og håper flere av "vikingene" går i sine hjemtrakter. German Navy stiller med 55 pax i eget land. I Oslo blir vi en gruppe vikinger som skal vandre halvmaraton, sier Anniken Johansen.

klokke_med_flagg.png


Virtuelle aktiviteter har ingen grenser

Det at 17. mairaton ikke bare har blitt et landsomfattende arrangement, men også blitt noe mange rundt omkring i verden har lyst å ta del i er et godt bevis på at virtuelle aktiviteter enklere kan spre seg over landegrenser.

- Når man havner i en unntakstilstand som store deler av verden er inne i nå, så er det fint å se at man støtter opp under virtuelle tiltak, sier Cecilie L’Orsa Tveit, daglig leder i Oslo Maraton.

- Man når mye bredere og kan enklere mobilisere over større geografiske områder når vi arrangerer virtuelt. Det er ingen påkrevd reiseaktivitet, og på 17. mairaton har man god tid til å gjennomføre, eneste kravet er at det må skje på 17. mai fortsetter L’Orsa Tveit.
 

56 nasjoner

Dette er kun to eksempler på hvordan arrangementet har spredd seg utenlands. I tillegg vil deltagere fra USA være med å sette sitt preg på 17. mairaton. 56 nasjonaliteter er representert, i alle aldre. Den vide geografiske spredningen er noe av det som overrasker mest.

- Vi er utrolig stolte over at så mange ønsker å bli med på dette. Alle historiene vi har fått om hvordan 17. mairaton har bidratt til noe positivt er veldig motiverende og givende. Vi håper så mange som mulig vil bli med å lage en minnebank ved å ta bilder og videoer med emneknaggen #17mairaton, slik at vi kan se tilbake på en fantastisk nasjonaldag, avslutter Cecilie L’Orsa Tveit.

Emile_med_flagg_på_ryggen (960x729).jpg
Daglig leder i Oslo Maraton,Cecilie L’Orsa Tveit, er en av mange som skal løpe halvmaraton i 17. mairaton. Hun løper i Norge. (Foto: Oslo Maraton)

PÅMELDING
Oslo maratons hjemmeside
Facebook
 

instruks_påmelding.jpg
 

Kondis trenger din støtte
Bli medlem eller støtt oss med en gave hvis du ønsker at Kondis skal fortsette å spre treningsglede, skrive reportasjer, lage terminlister, kontrollmåle løyper, føre statistikker osv. På grunn av koronakrisen har store deler av annonseinntektene våre falt bort, og vi er i enda større grad avhengig av medlemskap og støtte fra våre lesere.

Bli medlem og få mange medlemsfordeler!

Gi en gave:
Vårt kontonummer er: 1503.35.18541
Vipps: 125957