- Dette har vært den tørreste Bèrghem Ultra konkurransen noensinne.  Væreforhold har vært tipp topp; sol og frisk luft på morgenen (+8C), varmere på dagen og litt kaldere med en del nedbør i løpet av kvelden, forteller løpsleder Fulvio Øksendal.

9 av de 11 påmeldte møtte til start, 6 stilte på 75 km og 3 på 100 km.
- Litt overraskende var det ingen kvinner på deltakerlista i år, men 3 stk var ultraløpsdebutanter og det var kun Cato Pettersen som var kjent med terrenget på vidda fra før, forteller Øksendal.


Starten.jpg
Fra starten ved Gåsbu. (Arrangørfoto)


Fulvio har sendt oss oppsummeringen nedenfor (noe omskrevet og forkortet):

Som vanlig gikk starten i bunnen av den beryktede Gåsbubakken, så det ble raskt sprednning med de antatt beste først.  Polakkene  Maciej Dombrowski (75K) og  Sebastian Mamaj (100K) åpnet hardest med Cato Pettersen og ultradebutant Tommy Tønnesen(ultra nybegynner) nærmest. Lenger bak ble det litt feilløping i starten, ikke så uvanlig siden det løpes på umerket løype med bruk av GPS.

Mamaj_Maciej.jpg
Polakkene gikk hardt ut. (Arrangørfoto)

De første 6 km mot Stenfjellet foregår i et variert og lett fjellterreng ( stein og røtter) og deretter er det 1 km nedoverbakke på grus før manpå det kjente våte terrenget på sti. Mindre vått en tidligere, men likevel vått. Stien mellom Måsætra og den første drikkestasjon på Brumundkampen (33 km) er veldig tøff. Stien blir borte stedvis under myra og hogst og området er ganske øde.

Polakkene sliter en del på grunn av krevende navigering , og Cato Pettersen tok over ledelsen etter ca 20 km. Ved drikkestasjon på Brumundkampen kom Cato Pettersen på litt under 4 timer, en sterk tid og en halv time foran polakkene Dombrowski og Mamaj. Her  måtte den første av deltagerne kapitulere, men åtte mann kjempet videre.

Noen kilometer etter Brumundkampen forsvinner løypene i forskjellige retninger. De som løper 100 km har hele 50 kilometer til neste drikkestasjon på Brennsætra, mens løperne på 75 km kun 20 km til drikkestasjonen.

Hedmarksmyra_kart.jpg

Dombrowski løp fortere enn ventet, så drikkestasjon på Brennsætra måtte klargjøres i all hast. Han passerte der på under 7 timer (51 km),  så vi lurte litt på om han kunne å fullføre under 10 timer - i sånt terreng en helt vannvittig god tid. Han klarte ikke det, men kom i mål på 10:31, som like fullt er en imponerende tid.

(Maciej Dombrowski vant tidlgere i år det store polske ultraløpet Supermaraton Gor Stolowych overlegent foran over 400 konkurrenter, så det er en sterk 27-åring. Red.anm.)

maciej_dombrowski.jpg
Dombrowski i mål som suveren vinner på 75 km. (Arrangørfoto)


Cato Pettersen holdet nesten samme tempo som Dombrowski og var i soleklar tet av de som løp 100 km, mens Sebastian Mamaj begynte å kjenne det tøffe terrenget på Hedmarksvidda og evighetsmaskinen Johan Guldbjørnsen nærmet seg like før Budor.

(Sebastian Mamaj fullførte det ekstreme Tromsø Skyrace Hamperokken en uke tidligere, så det er forståelig at han hadde tunge bein. Red.anm.)

På Persbu alt var klar til å ta i mot alle løpere. Mens førstemann på 75 km slapper av med god mat og drikke, kjemper resten av løpere på de siste kilometerne på Hedmarksmyra. Solnedgang begynner fra ca 21:30 og hodelykta må fram før kl.22:00.

Tommy Tønnesen klarte å være i mål like før mørket kom på tiden 13:47, men de andre løperne måtte finne fram hodelykta. Alle de tre siste var i mål før midnatt, men fortsatt var det tre 100-kilometersløpere igjen i myra.

Tommy_Tønnesen.jpg
Tommy Tønnesen rakk til mål så vidt før det ble mørkt. (Arrangørfoto)Jan_Sverre_Mikkelsen.jpg
Jan Sverre Mikkelsen måtte dessverre gi seg. (Arrangørfoto)


Sliten_Daniel_Finstad.jpg
Daniel Finstad, sliten etter målgang. (Arrangørfoto)


Cato Pettersen hadde noen problemer med beina, og da gps'en hans døde 10 km fra målet måtte han orientere seg i mørket uten det vikktgste hjelpemiddelet. Uten gps klarte han  likevel å overstige den siste toppen (Bjønnåsenberget) og kommet seg til mål med tiden 16:28 og klar seien på Hedmarksmyra.

NN.jpg
Cato Pettersen i mål. (Arrangørfoto)


Johan Guldbjørnsen passerte Brennsætra på tiden 14:32 og forsetter derfra mot målet på de siste veldig krevende 20 km, mens Sebastian Mamaj fikk problemer med et kne og ikke klarte ikke å fortsette fra Gitvola som er ca 4 km fra Brennsætra. Det var ikke bilvei til Gitvola der Mamaj ga seg, men han fant et trygt sted under tak mens det høljregnet  og temperaturen sank mye den timen han ventet før arrangøren fikk hentet han.

Mamaj ble funnet nedkjølt men glad når han kunne sitte i varm bil med varm kaffe og godt selskap. Han hadde løpt over 75 km og fortjente derfor vår fine Bèrghem Ultra Survivor T-shirt (Hedmarksmyra 75K).

Johan Guldbjørnsen fikk problem med batteriet på hodelykta etter drøye 17 timer, ca 10 km fra målet, i et område som kalles bjørnebuffet. Arrangørens regler sier at om du har ikke muligheter å fortsette pga teknisk problem blir man tatt ut av konkurransen, men løpesjefen Fulvio Øksendal tok med en ekstra hodelykt og kjørte til Bringbu for å levere det til Guldbjørnsen, som dermed kunne fullføre løpet. Han hadde ikke noe andre valg enn å fortsette...

Ved morgengry litt etter klokka 5 kom evighetsmaskinen Johan Guldbjørnsen i mål der han kunne kose seg med varm elgsuppe og focacciabrød. Men aller best smakte nok finishertrøya!

Johan_Guldbjørnsen.jpgJohan Guldbjørnsen i løypa, før det ble virkelig tungt. Men, han fullførte! (Arrangørfoto)
 

Hedemarksmyra 75K
  1. 7 Maciej Dombrowski running.chef/Rybak personal trainer 10:31:24 8:25  
  2. 10 Tommy Tønnesen   13:47:45 11:02  
  3. 9 Espen Øyhovden-Nordby Bèrghem Ultraløperklubb 14:35:04 11:40  
  4. 1 Daniel Finstad Team Razarn 15:07:00 12:05  
  5. 11 Kasper Hansen Ålensvenner 15:21:27 12:17  
 
Hedmarksmyra 100K
  1. 4 Cato Pettersen   16:28:04 9:52  
  2. 2 Johan Guldbjørnsen Skagerrak Sportsklubb 21:18:00 12:46  Løpets facebookside med flere bildeserier


130 km neste år
- Vi forventer flere deltakere på våre neste konkurranser, sier Fulvio Øksendal, og røper at de kun skal ha én distanse framover, og det blir en trasé på 130 km hvor man kan oppleve alle toppene på Hedmarksvidda. Det skal fortsatt starte på Gåsbu og med mål på Persbu.

Gaea Norvegica Trail 2018 er avlyst
Det 400 km lange 6-dagersløpet Gaea Norvegica Trail 2018 som skulle vært arrangert i begynnelsen av oktober er avlyst. Fulvio Øksendal forteller at det ble for travelt med flytting og annet, og at de derfor ikke klarte ikke å markedsføre løpet godt nok.