SaharaMarathon er en internasjonal sportsbegivenhet skipet til støtte for det saharawiske folket. Løpet starter for 8. gang den 25. februar 2008. Ledet av Saharawisk sports komité og organisert av frivillige fra hele verden, inkluderer SaharaMarathon også kortere distanser som 21km(halvmaraton), 10 km og 5 km, samt løp for barn. Løpet tar sikte på å promotere sports aktiviteter blant saharawisk ungdom, samt finansiere humanitært program, som denne gang vil gå til videreutvikling av sportsenteret vi fikk bygget opp i år. Bring med deg hjem en medalje fra SaharaMarathon
Den+norske+troppen+i+2005+var+nr.+2+fra+venstre%3A+Hans+Morten+Haugen%2C+Magne+Christiansen%2C+Ola+Undheim%2C+%D8ivind+Grenness%2C+Silje+Bergem+Kinsten+og+undertegnede%2C+som+flankeres+av+filmteamet+Berserk+Productions%2C+ved+R%E5dmund+Steinsv%E5g+og+Anne+Torhild+Nilsen.
Den norske troppen i 2005 var nr. 2 fra venstre: Hans Morten Haugen, Magne Christiansen, Ola Undheim, Øivind Grenness, Silje Bergem Kinsten og undertegnede, som flankeres av filmteamet Berserk Productions, ved Rådmund Steinsvåg og Anne Torhild Nilsen.
Du ankommer som langsveisfarende av en meget viktig årsak, å fremme mer viten om helse og ernæring for Vest Saharas barn. Arrangementet rommer mye mer enn et gjennomsnitts maratonløp. Symbolsk forbinder løypa de tre flyktningleirene Smara, Auserd og El Ayoun, som leder løperne gjennom en ørken som har vært hjem for flyktninger i over 30 år.

Takk for din anstrengelse og engasjement for neste SaharaMarathon. Du vil være med på å live opp deres håp, og gir dem følelsen av ikke å være alene. Det viktigste er at du har besluttet å reise dit. Flyktningene kan nå se at de har nye venner videre fremover i sine liv.

Tett på Tindouf, i Algeries landområde, med kort avstand til Vest-Sahara og Mauritania, ligger grensesonen som har vært hjemmet til 200.000 saharawiske flyktninger i mer enn 30 år. Hver flyktningleir er en ”wilaya”, en liten by, som bærer de samme navnene likt med de forlatte Spansk Saharas byer. I Dakhla dannes store sanddyner, men det meste av omgivelsene er ”hammada” (steinete ørken), et sted hvor klimaet er ekstremt varmt eller ekstremt kaldt. Hvis du spaserer rundt om i flyktningleiren vil du aldri føle deg alene. Du vil møte befolkningen, barn som ønsker å vite din nasjonalitet eller de spør om å få godterier, folk som stopper for å snakke med deg og andre vil bare si ”hallo” mens de passerer. Mange vil servere deg te som er et kjennetegn for gjestfrihet hos det saharawiske folket. Det er høflig å takke ja til alle tre kopper. Den første smaker bittert som livet, den andre søt som kjærligheten, mens den tredje er myk som døden.

€200(NOK 1535)Mat, innkvartering, humanistisk prosjekt og påmelding er inkludert. For reise-info, send email til norwaymarathon@gmail.com og les info på web-siden. Rutefly og chartret fly går den 22. februar fra Europa(vanligvis fra Madrid/Spania og Rimini/Italia), og ankommer flyktningeleirene samme dag. Deltakere blir delt opp i grupper på 4 eller 5 medlemmer, og vil bo i saharawifamiliers telt, sove og spise hos dem. Neste dag vil deltakerne kunne se seg om i leiren og hente ut startnummer. Konkurransen holdes 25. februar. Påfølgende dager settes av til møter med lokale representanter, utflykter til flyktningleirene for å bli kjent med hvordan saharawiske folk virkelig lever, og å spasere i sanddyner. Sove under stjernehimmelen, om det blir slik.

Hjemreisedagen varierer ettersom hvilken gruppe man reiser med, men det antas å bli den 29. februar, og 1. mars til Norge for oss som reiser med Italiensk gruppe.
For mer informasjon, email til Skandinavisk kontakt, Oddvar Røsten: norwaymarathon@gmail.com

Norge hadde 4 deltakere på maraton og 2 på halvmaraton i 2005, 2 på maraton og 1 på halvmaraton i 2006, og 1 på maraton i 2007. I år har flere visst inntresse, og jeg håper på en god tropp med kvinner og menn i 2008. De som vurderer deltagelse bør pga. felles planlegging gjerne bestemme seg snarest, og helst i løpet av november.

Med hilsen

Oddvar Røsten
SaharaMarathon Project
http://www.saharamarathon.org/
SaharaMarathon start 2005
Til+venstre+Oddvar+R%F8sten+og+Magne+Christiansen
Til venstre Oddvar Røsten og Magne Christiansen
En+amerikaner%2C+to+tyskere%2C+meg+og+en+spaniol+ble+hadde+god+kontakt+gjennom+l%F8pet+i+2005.+Undertegnede+har+avtalt+%E5+treffe+Alan+Lee%28til+venstre%29%2C+fra+Seattle+for+tredje+gang+ved+SaharaMarathon+2008.
En amerikaner, to tyskere, meg og en spaniol ble hadde god kontakt gjennom løpet i 2005. Undertegnede har avtalt å treffe Alan Lee(til venstre), fra Seattle for tredje gang ved SaharaMarathon 2008.
SaharaMarathon 2006
Fra+leiren+Auserd%2C+der+halvmaraton+starter%2C+2006.
Fra leiren Auserd, der halvmaraton starter, 2006.
Fra+teten+i+halvmaraton+2006.+L%F8per+nr.+22%2C+Micheal+Collins+vinner+21+km%2C+bak+nr.+1%2C+tidligere+dobbelt+Verdensmester+i+Maraton%2C+Abel+Anton
Fra teten i halvmaraton 2006. Løper nr. 22, Micheal Collins vinner 21 km, bak nr. 1, tidligere dobbelt Verdensmester i Maraton, Abel Anton
I+2006+var+Norge+representert+med+Kip+Sumner%28Canadisk%29%2C+David+Johnson+og+undertegnede.+Kip+var+Davids+l%E6rer+ved+Red+Cross+United+World+College+ved+Fjaler+i+Sogn+og+Fjordane.+Her+etter+fullf%F8rt+maraton.+Undertegnede+fullf%F8rte+halvmaraton.
I 2006 var Norge representert med Kip Sumner(Canadisk), David Johnson og undertegnede. Kip var Davids lærer ved Red Cross United World College ved Fjaler i Sogn og Fjordane. Her etter fullført maraton. Undertegnede fullførte halvmaraton.
Well+done+Kip+Sumner.
Well done Kip Sumner.
SaharaMarathon 2007
Abdelaziz+Hadjyoucef+fra+Algerie+vinner+halvmaraton+p%E5+1.18.11
Abdelaziz Hadjyoucef fra Algerie vinner halvmaraton på 1.18.11
En+trasse+undertegnede+begynner+%E5+bli+kjent+med%2C+etter+tre+l%F8p+samt+en+biltur.+Siste+gang+var+den+endret%2C+bare+litt.+De+hadde+rettet+ut+en+stor+sving%2C+men+vi+fikk+en+ekstra+kolle+med+l%F8s+sand+i+steden.
En trasse undertegnede begynner å bli kjent med, etter tre løp samt en biltur. Siste gang var den endret, bare litt. De hadde rettet ut en stor sving, men vi fikk en ekstra kolle med løs sand i steden.
Pressekonferansen
Pressekonferansen
Gruppen%3A+undertegnede%2C+Colomba%2C+Francesco%2C+Stefano+og+Massimo+foran.
Gruppen: undertegnede, Colomba, Francesco, Stefano og Massimo foran.
Sliten+etter+l%F8pet+der+jeg+disponerte+feil.+Dagene+etter+s%E5+jeg+fremover+mot+neste+SaharaMarathon.
Sliten etter løpet der jeg disponerte feil. Dagene etter så jeg fremover mot neste SaharaMarathon.
Blir+det+flere+Rye+drakter+%E5+se+i+2008+da%3F
Blir det flere Rye drakter å se i 2008 da?
I+dette+teltet+var+jeg+p%E5+party+med+ca.+80+Italienere+og+noen+Saharawier+f%F8r+vi+gikk+ut+og+fant+oss+soveplasser+under+stjernehimmelen.
I dette teltet var jeg på party med ca. 80 Italienere og noen Saharawier før vi gikk ut og fant oss soveplasser under stjernehimmelen.
En+spennende+natt+under+stjernehimelen+i+Sahara.+
En spennende natt under stjernehimelen i Sahara.
Svalt+innend%F8rs+i+juli+2006.
Svalt innendørs i juli 2006.
Befaring+ved+sportsenteret+som+ble+i+hovedsak+ble+reist+gjennom+p%E5meldingavgiften+for+SaharaMarathon+i+2006.+Her+sammen+med+administrator+for+SaharaMarathon+Mohamed+Bougleida.
Befaring ved sportsenteret som ble i hovedsak ble reist gjennom påmeldingavgiften for SaharaMarathon i 2006. Her sammen med administrator for SaharaMarathon Mohamed Bougleida.
Fra+Barnel%F8pet
Fra Barneløpet
Foreldrene+til+barn+og+ungdom%2C+har+v%E6rt+flyktniger+i+mer+enn+30+%E5r.+Bildet+er+fra+SaharaMarathon+Project+etter+videref%F8reing+2007.+Dette+anlegget+kommer+i+hovedsak+av+l%F8pernes+innsats.+
Foreldrene til barn og ungdom, har vært flyktniger i mer enn 30 år. Bildet er fra SaharaMarathon Project etter videreføreing 2007. Dette anlegget kommer i hovedsak av løpernes innsats.