Ingressfoto: Frode Klevstul ( midten) i det lisensfrie løpet Gressholmen Rundt i 2013

Frode Klevstul er mannen som startet Boikott av Sentrumsløpet og som har fulgt opp lisenssaken med en rekke blogginnlegg.

Fredag kom han med et foreløpig siste innspill i kjølevannet av Friidretsforbundets straff av arrangementet Skåla Opp, som ikke ville innføre mosjonslisensen.

I dette innlegget Maktmisbruk i idretten går han gjennom hele lisenssaken  og konkluderer med at:

"Forbundet* vil ha inntekter samt ha monopol på å arrangere løp. Forbundet vil hindre alle arrangører som ikke har tilknytning til Forbundet, om Forbundet selv ikke får betalt. Forbundet tar i bruk sterke virkemidler for å få igjennom sin vilje."

I innlegget finner du også en rekke pekere til mye av det han skriver om. Sammen med Kondis-president Tim Bennett sin Kondis-kommentar Om muskler og makt er dette en god oppsummering av Lisenssaken....så langt.


kondis.no har snakket med Klevstul.

-  Hvorfor har du engasjert deg så kraftig i denne saken Klevstul?
- Mange har spurt meg om hvorfor jeg gidder å bruke min fritid på å kjempe denne kampen. Jeg har blitt spurt om hva poenget er, når det kun er snakk om så lite penger. Jeg har blitt spurt om hvorfor jeg ikke bruker tiden min på å kjempe for viktigere saker.

Grunnen til at jeg engasjerte meg i utganspunktet er at jeg ønsker at løping skal være så enkelt og billig som mulig. Jeg ønsker at flest mulig skal løpe. Hadde det ikke vært for det veldig billige lavterskelarrangementet Sognsvann Rundt Medsols, som ikke hadde eksistert om Forbundet kunne få bestemme, så ville jeg lite trolig ha startet med løping. Derfor er det en viktig sak.

I tillegg så blir denne saken ekstra viktig for meg når jeg oppfatter et Forbund som misbruker sin makt. Argumentet at man kun skal kjempe for den viktigste saken i verden, faller på sin egen urimelighet. Med en slik logikk kan man ikke ta tak i stort. Engasjement for én ting utelukker heller ikke engasjement for noe annet.
 
 
- Du har fått en god del pepper for ditt engasjement, ikke minst fra meningsmotstandere. Fortell oss mer om dette
 
- Jeg har fått en del motstand rundt mitt engasjement, ja. Det har kommet lite flatterende e-poster, og mitt pass er påskrevet av både baneløpere og andre kjente personer innenfor friidretts-Norge flere steder på Internett. Jeg blir omtalt som gjerrig, en som ikke viser engasjement for andre enn seg selv, sutrekopp, selvhøytidelig, egoistisk, pr-kåt, selvforherligende, tilbakestående, idiot, og en som trenger kurs i lesing og skriving, åndsvak, ikke god, en skrue, kun en mosjonist, en som ikke kan løpe, en riking, for å nevne noe. Etter mitt siste innlegg og dette intervjuet, så kommer det ganske sikkert nye karakteristikker også.
 
Hva folk skriver og mener om meg, har ikke jeg noen ting med. Folk må mene hva de mener, skrive det de skriver, og si det de sier. Jeg er selv ansvarlig for mine handlinger og mine følelser. Om jeg lar meg påvirke av alt negativt som skrives, så er det meg selv jeg må jobbe med. Mine reaksjoner er det altså jeg, og kun jeg som har ansvaret for. På samme måte tar ikke jeg noe ansvar for dem som blir forbannet over hva jeg mener, skriver eller gjør.
 
Jeg har selv gått i fellen med å ikke holde meg saklig. Jeg har gått på person i stedet for sak. Det er fort gjort, og overhodet ikke heldig. Jeg kan bare beklage det. Jeg forsøker å holde et visst nivå i debatten, og setter pris på konstruktive tilbakemeldinger om noen ikek er saklig. Jeg har respekt for dem som er uenige med meg så lenge man kommer med saklig argumentasjon. Jeg må imidlertid si at jeg er overrasket over hvor usakelig diskusjonen fort blir. Jeg er også overrasket over de negative holdningene flere baneutøvere uttrykker ovenfor mosjonister. Mosjonist blir i enkelte fora brukt som skjellsord. Det sier mye, og det er kanskje en grunn til at denne saken er så potent.
 
Frode_Klevstul_tommel_opp__stiansmoeller.jpg
Frode Klevstul med tommelen opp for det lisensfrie løpet Langøyene Rundt (på bildet i 2012-versjonen)
 
- Hvem er så denne Klevstul som engasjerer seg så mye i Lisenssaken?

-  Jeg er en person som er glad i å holde meg i aktivitet. Jeg er kun en middelmådig mosjonist, og representerer derfor stolt klubben Blodsmak Sportsklubb. Jeg løper litt, sykler av og til, og kjører en del telemark på vinteren.

For å svare med samme karakteristikker jeg har fått på internett; Jeg kan være gjerrig på enkelte områder og raus på andre. Jeg viser ofte engasjement for flere enn meg selv. Det har hent at jeg har sutret, men er ikke veldig kjent for det. Veldig selvhøytidelig er jeg ikke. Litt PR går bra, men PR-kåt er å dra det langt. Egoistisk kan jeg absolutt være. Selvforherligende, forresten et glitrende uttrykk, kan jeg fremstå som, også for dem som kjenner meg godt. Det hender jeg føler meg mindre lur i enkelte situasjoner, spesielt når jeg spiller quiz med mine brødre. Et kurs i lesing og skriving kan være nyttig. Jeg vet jeg har mye å lære der også. En skrue eller en raring, er jeg definitivt. Jeg kan heldigvis løpe, til tross for at andre løper mer teknisk riktig og fortere enn meg. Jeg føler meg rik, selv om mange rundt meg har mye mer enn meg i form av materielle verdier.