Været satte de perfekte rammene for en herlig dag fylt med hinderløp for store og små. X-Run er foreløpig det eneste hinderløpet som også kjører arrangement for barn (i tillegg til Skiforeningen sitt barneløp (Red.anm)). Arrangørene ser på dette som en enorm investering i den nye hinderløpgenerasjonen, og hvem er vel mer ivrig på lek og moro enn barn!


X-Run er sammen med Viking Race et av de genuint ekte norske og største hinderløpene vi har i Norge. Undertegnede er ekstra opptatt av nettopp disse ekte norske løpene. De trekker dessverre ikke tusenvis av deltakere (enda), men den ekte og varme følelsen man får på disse løpene, der arrangøren er så åpen og tilstede, får man ikke på de store kommersielle løpene! Alle hindrene i X-Run er hjemmesnekret og gir oss løperne en ekstra go'følelse! X-run fornyet seg i fjor med den berømte Mini-rampa. Den var også med i år, men vi møtte også nye hinder – jeg applauderer for atlassteinene (15 kg for jenter og 30 kg for gutter), krabbehinder i sand og den både elskede og hatede istanken!

2015.06.13_XRUN_Mini Ramp2_FOTO_Magnus Ødegård.jpgX-Run sin Mini Ramp (Mini som i bilmerket). FOTO: Magnus Ødegård

INDIVIDUELLE RESULTATER

Av 145 fullførte (ref. resultatlister) deltakere kan følgende slå seg på brystet med pallplass:

HERRER

1 - Jan Alfred Borgenvik - 00:43:08
2 - Andreas Berbu - 00:44:30
3 - Vetle Pedersen Skaset - 00:46:44

DAMER

1 - Jenny Wisting - 00:44:30
2 - Marianne Austheim - 00:48:48
3 - Agnethe Reymert - 00:54:20

HERRER 2 Runder

1 - Marius W. Larsen - 01:02:01
2 - Erik Woodward - 01:20:58
3 - Christer Sjøgren - 01:25:33

DAMER 2 Runder

1 - Mona Strande - 01:47:23
2 - Camilla Kristiansen - 01:59:42
3 - Rita Simonsen - 02:00:03

 

LAGRESULTATER

HERRE

1 - Team FIH - 01:40:50
2 - Team Mjauu - 01:47:33
3 - Stamina NIMI - 01:53:14

DAME

1 - CFO3 - 02:11:53
2 - Team Nochilladas - 02:14:05
3 - X-Girls - 02:27:59

MIX

1 - Team Viking Race - The Weiders - 01:45:36 (MERK: 2. plass sammenlagt, kun slått av FIH)
2 - Team Nutramino - 01:53:58
3 - Kjærlighetsskipet - 02:08:50


X-run er kanskje et av de renere hinderløpene vi har i Norge. Det er ikke så mye fokus på gjørme, men mer på teknisk løping på skogsbunn. Hindrene er også veldig rene og krever kanskje mer styrke, teknikk og balanse. Det er mye løping, rundene på Eidsvoll var rett under 7 km og gjorde at vi som setter pris på en god løpetur i skogen fikk mye valuta for pengene!


Apropos renhet…en liten morsom digresjon…hele hinderløpområdet var rammet inn av strømgjerder så ikke sauene skulle føle seg fristet til å delta på morsomhetene (undertegnede testet disse gjerdene ved flere anledninger – OG de virket!). Men sauene hadde dog likevel klart å komme seg inn i garderobene (!) så ikke vet jeg, mulig de var fristet til å teste ekte vannklosett og dusjer…men hele garderoben var nedgriset av saueflokkene rundt skistadioen på Eidsvoll ;)


Eirik som er en av hovedarrangørene, har alltid en gjennomgang av løpet og løypa før start, med informasjon om straffetid og spilleregler. I år var det 8 hindre som var obligatoriske, og uten å fullføre disse ville man ikke få noen sluttid. Resten av hindrene ville enten gi strafferunde eller straffetid til sluttiden. Undertegnede hadde da selvsagt som mål å fullføre alle hindrene! Hverken straffetid eller ikke sluttid var noe alternativ.

Det som er gøy med hinderløp, er at hvert enkelt hinderløp har ulike spilleregler. I X-Run kan man enten løpe en eller to runder individuelt, eller man kan delta som lag (3 personer per lag) som må holde sammen gjennom hele løpet og fullføre to runder.
 

TRASEEN
Sammenlignet med lignende arrangement på Tryvann er X-Run et flatt løp. Arrangørene hadde dog utnyttet de bakkene de kunne, og det var en del seige, leie kneiker man kjente godt i både lår og hjertepumpa! Et av X-Run sine signaturhinder er den berømte (og forhatte) stokken som hele laget må holde på og løpe opp og ned en bakke! Etter dette hinderet varierte løypen som kjent ellers mellom skogsveier man kan se på som «transportetapper» og meget teknisk løping i skogen. Totalt ble det snakk om ca. 14 km for oss som løp to runder (to individuelle klasser og lagklassene). Distansen gjør X-Run til det lengste løpet i Norge inntil Viking Race får på plass sin halvmaraton.


VIDEO: Mari Weider


HINDER OG X-FACTOR!
X-run har en del av de sammen hindrene år etter år, og jeg liker det! Overraskelsene er ute i løypa (derav X-en i navnet), men hindrene inne på sletta er mange av de samme:


Komplekset krabbe-monkeybar-vegg
Balanse
Over stokker x flere av ulik høyde
Purkeheng
Rampen

Og i år altså også atlassteiner og flipping av dekk også på sletta. Ja og la oss ikke glemme istanken – flere og flere har med dette hinderet. Etter hvert smelter isen, men vannet er fortsatt kaldt, og det er mange som må gå i seg selv for å trekke pusten og gå under vann. Her måtte man under tre stokker før man fikk godkjennelse til å gå ut av tanken. I kjent X-run stil, hjemmesnekret tank av tre!

2015.06.13_XRUN_Atlas stone_FOTO_Magnus Ødegård.jpgAtlas stone! Kjent fra Strong Man-konkurranser. FOTO: Magnus Ødegård

Her synes jeg X-run er geniale – de har mange av hindrene sine sentrert rundt sletta der start og mål er, og ergo også publikum. Det gjør det veldig tilskuervennlig og gøy å ha med venner, barn og familie som heiagjeng eller fotografer!

Ute i løypa er det også en del hindre vi har møtt før, og gleder oss til:
Vannhinder med tau (70 meter) . 20 minutter tilleggstid hvis ikke gjennomført.
Balansehinder i vann (alltid spennende om man klarer…og alltid like skuffet om man faller og må svømme på utsiden av hinderet tilbake til land).

 Mange av hindrene ute i løypen er dog naturlige: stier, ikke-stier, litt gjørme, litt sump, mye røtter, steiner og teknisk løping. Det er oppover og nedover – det er mye god løping for oss som setter pris på deilig skogsterreng. Men som seg hør og bør dukker det opp både tau, vegger og mer balanse i skogen.

Totalt har jeg telt over 21 hindre per 7 km.


BARNELØPET

Dette løpet fortjener egentlig en reportasje for seg selv. Drøye 1,5 time etter at siste lag er i mål er det barna sin tur. Det er 3 klasser i barneløpet:

7-9 år
10-12 år
13-15 år

(Aldersgrenser for å delta på x-run er 16 år.)

2015.06.13_XRUN_Balanse_Barn_FOTO_Thomas Heimdal.jpg

Skal hinderløp bli en idrett på linje med andre så må barna til pers. FOTO: Thomas Heimdal

I løpet av tiden etter at lagene er ferdig blir hindre sikret og klargjort for barna, og arrangørene henter nye urkrefter! Hva hadde vel dette løpet vært uten disse ildsjelene – la meg her spesielt trekke frem Lars Martin som er høyt og lavt sammen med barna og Anita som møter alle barna med medalje og high-five i mål! Ja og selvfølgelig Eirik som sekunderer alle sammen. Det er liksom ekstra stas når man hører navnet sitt over speakeren på stadioen og blir heiet ekstra frem!

Som seg hør og bør er det ulik lengde på løypene, variasjon i hindrene etter de ulike aldersgruppene:

7-9 åringer må løpe en runde av ca. 700 meter, med følgende hinder:

Motbakke
Opp og ut av dekk
Klatrehinder
Krabbehinder
Vegg
Over stokker
Balansehinder
Krabbe gjennom tunell
Monkeybar
Vegg

10-12 åringer må løpe to runder, med følgende hinder:

Motbakke med bæring av dekk
Opp og ut av dekk
Klatrehinder
Krabbehinder
Vegg
Over stokker
Bære stokk
Balansehinder
Krabbe gjennom tunell
Monkeybar
Vegg
Rampe

13-15 åringer (prestisjetung pulje)  kunne IKKE få hjelp og måtte også løpe to runder, med hinder:

Motbakke med bæring av atlassteiner (15 kg)
Flippe dekk x 1
Klatrehinder
Krabbehinder
Vegg
Over stokker
Istank
Bære stokk (!)
Balansehinder
Krabbe gjennom tunell
Monkeybar
Vegg
Rampe

2015.06.13_XRUN_Anita og medaljer_FOTO_Thomas Heimdal.jpgBarna fikk medaljer. Anita fra arrangørgjengen delte ut medaljer ved målgang. FOTO: Thomas Heimdal


Etter målgang var vi alle fornøyde. Vi hadde fått t-shirts. medaljer til barna og nok sol til å få løpeskiller, og nok blåmerker til å få oppmerksomhet neste uka. Vi sier tusen takk til nok et fantastisk arrangement – og på gjensyn i Oslo!

2015.06.13_XRUN_Armgang_Barn_FOTO_Thomas Heimdal.jpgArmgang er lekende lett! FOTO: Thomas Heimdal.

2015.06.13_XRUN_Atlas stone2_FOTO_Magnus Ødegård.jpgI lagkonkurransen måtte steinene til Atlas bæres i stafett. FOTO: Magnus Ødegård.

2015.06.13_XRUN_Balanse_FOTO_Magnus Ødegård.jpgI OCR er det å hjelpe hverandre lov. FOTO: Magnus Ødegård

2015.06.13_XRUN_Crawl_FOTO_Magnus Ødegård.jpgMartin Weider - kameramann og OCR-atlet! FOTO: Magnus Ødegård

2015.06.13_XRUN_Gut check_FOTO_Magnus Ødegård.jpg

"Gut Check" hetter dette stokkhinderet i utlandet. Kanskje best oversatt med "sjekk magan!" FOTO: Magnus Ødegård

2015.06.13_XRUN_Istank_FOTO_Magnus Ødegård.jpgIstank blir mer og mer populært i OCR i Norge. FOTO: Maguns Ødegård

2015.06.13_XRUN_Mini Ramp Barn_FOTO_Thomas Heimdal.jpgFornøyde deltakere i barneklassen! FOTO: Thomas Heimdal

2015.06.13_XRUN_Team Weiders_FOTO_Thomas Heimdal.jpgTeam Viking Race - The Weiders! 1. plass i mix-klassen, 2. plass sammenlagt. Artikkelforfatter Mari, sammen med Martin og Pablo.

2015.06.13_XRUN_Purkeheng_FOTO_Magnus Ødegård.jpg

Purkeheng (red.anm. et av de kuleste hinder i verden!)! FOTO: Magnus Ødegård