Damestafetten spennende helt til mål
Damestafetten ble en spennede afærre med fire lag som kjempet om medaljene lagt ut på densiste etappen. Lina Strand løp fra resten av feltet forholdsvis tidlig på 1. etappe.og kunne sende Sveriges superstjerne, Tove Alexandersson ut i tet på 2. etappe.

D_Olausen.jpgDe fleste forventet da at Alexandersson skulle gjøre kort prosess og avgjøre stafetten, På den andre etappen fulgte bronsevinneren fra onsdag og sølvvinneren fra fredag, det sveitsiske stjerneskuddet Simona Aebersold opp med et nytt pangløp. Hun tok igjen Tove Alexandersson og var seks sekunder foran inn til den siste vekslingen. Russland, Norge og Tsjekkia fulgte nærmest, rundt halvannet minutt bak.

D_veksling Norge.jpgPå den siste etappen tok Karolin Ohlsson kommandoen på den første lille sløyfa. Ut på den lengre sisterunden lot hun Julia Jakob ligge foran - helt til duoen kom inn på golfbanen og for alvor startet spurten. Der viste Ohlsson seg som den klart sterkeste. Tittelforsvarer Sveit var fire sekunder bak, Russland med Gemperle 1.07 etter. Deretter fulgte Norge 1.13 bak, Tsjekkia 4.42 bak og Finland - som tapte rundt to minutter til teten pr. etappe - kom inn som sjette lag 6.12 bak.

D_sverige_spurt.jpg

Anne Margrethe Hausken Nordberg var to sekunder unna bronse på mellomdistansen fredag og seks sekunder fra bronse i stafetten lørdag.

D_hausken_mal.jpg

- Da er vi ikke gode nok, var hennes brutale oppsummering.

- Alle tre på laget gjorde bra løp i dag, sa derimot 2. etappeløper Kamilla Olaussen. Sammen med Andrine Benjaminsen på 1. etappe reiste hun seg mesterlig i stafetten - men til slutt ble det bare nesten - og en hederlig 4. plass.

Dramatisk siste etappe på herrestafetten

Inn fra den første etappen kom 13 lag i løpet av bare 16 sekunder. Aller først vekslet Henry McNulty for Australia, med finske Aleksi Niemi, som hadde styrt feltet det meste av etappen, hakk i hæl. Tittelforsvarer Norge med Gaute Hallan Steiwer var nummer 5, og Sverige nummer 13, de nevnte 16 sekundene bak.

H_Gaute.jpg

På den andre etappen sprengte Norges dobbelte gullvinner fra dette VM, Olav Lundanes, feltet. Finske Elias Kuukka maktet å følge bare 33 sekunder bak. Emil Svensk holdt Sverige inne i gullkampen og var tredjemann inn til siste veksling, 1.22 bak Norge. Frankrike, Sveits, Tsjekkia og Østerrike var nå drøye tre minutter bak.

H_Lundanes.jpg

Norges ankermann Magne Dæhli har i det tre foregående mesterskap vært sikkerheten selv på siste etappe og med et forsprang på 33 sek ut på siste var det optimisme i den norske troppen og blant hjemmepublikum. På tredje post fikk en et forvarsel om hva som kunne skje: Magne Dæhli fikk en bom og lagene bak nærmet seg og inn til passering var både Sverige og Finland innenfor synsrekkevidde på Magne Dæhli. Inn mot 6.post er lagene samlet, da går Norge og Finland på en større bom og Sverige med Johan Bergman ser sitt sitt til å stikk av. 

H_MagneD_ut.jpg

- Jeg innser at det er krise, og ser Gustav Bergman foran meg, kunne Magne Dæhli fortell etter målgang.

H_MagneDahli_spurt.jpg

Bergman går rett i alle postene herfra og inn og sikrer Sverige gullet på stafetten. Norge og Dæhli er etter dette fremdeles nr 2 i stafetten og sølvet er innen rekkevidde, men Dæhli får en ny bom. Da kommer også både Finland og Frankrike forbi Dæhli og Norge. Når Dæhli får nok enbom på nest siste post og i tillegg Tsjekkia passerer på oppløpet ender det med 5. plass på tittelforsvarene fra Norge.

H_Sverige_mal.jpg

 

WOC 2019

Resultater

Men, 5 990 m:
1) Sweden, 1.40.42,
2) Finland, 1.42.16,
3) France, 1.42.25,
4) Czech Republic, 1.42.32,
5) Norway, 1.42.37,
6) Switzerland, 1.43.25.

Women, 4 850 m:
1) Sweden, 1.35.49,
2) Switzerland, 1.35.53,
3) Russian Federation, 1.36.56,
4) Norway, 1.37.02,
5) Czech Republic, 1.40.31,
6) Finland, 1.42.01.