Birkebeineren 2002
57 km: Rena - Lillehammer
Lørdag 23. mars
Tekst og bilder ved Trond Olav Berg

Nok en gang ble Birkebeinerrennet avviklet under glimrende forhold. I år var det faktisk enda mer optimalt enn i fjor, da det ikke var antydning til verken vind eller fokksnø. Dette bar tidene preg av - mange satte personlig rekord over fjellet. 
Det var stabile føreforhold hele veien, og dagens smøring var VR60. 
(klikk på bildene for større utgaver)

Mange har som mål å klare merket i Birken.
De færreste har forhåpninger om 50 merker. 
En av de få som har klart dette, er Johan Østvang.
På spørsmål om hvilken utgave som var den tøffeste, svarer han 1968 uten å nøle. Da var tåka så tett at man ikke så merkingen, og ved passering Sjusjøen lurte han på om han hadde gått seg bort. Mye av merkingen var borte grunnet sterk vind og striregn.
Johan Østvang (f. 1928) er ingen smågutt i skisporet. Han vant Birken totalt i 1954. Og dette året ble han til og med Norgesmester!
Bildet ovenfor er tatt fra 15-kilometeren ved NM på Kongsvinger i 1954, da han "nokså overraskende gikk til topps", som det står i det skihistoriske oppslagsverket "Norske skiløpere" fra 1955.

Her er en annen meritert skiløper. Han gikk ikke med sekk over fjellet, men var å finne i den store salgsmessen i Haakons hall. 
Odd Martinsen deltok i 1964, og lå lenge godt an, men like før mål i Rena kom en tilskuer ut i løype, noe som førte til skibrekk, og han fullførte løpet med en slalåmski!
Vi diskuterte litt om hvordan nivået på 60-tallets eliteløpere var kontra i dag. På spørsmål om hvor kondisjonssterke gutta var den gangen, sa han følgende: "Den som ikke på andreøkta lett kunne løpe 5000m (på grusbane) på 14.50-tallet eller bedre ville ikke passe inn på elitelaget."
Men Odd mente at treningsmetodene er bedre i dag, og at dagens vekt på styrketrening og friteknikk kunne gå utover løpsprestasjonene sommerstid.
Truls Kristoffersen ble nr. 2 i M8, og tok sitt 18. merke.
Truls startet som aktiv skiløper for Nydalen som gutt, og han konkurrerte med de jevngamle Ivar Formo og Oddvar Brå på treski tidlig på 70-tallet. En periode var han kjent for å konkurrere med en rød og en hvit nikkers-strømpe.
Han har hele tiden holdt seg i form siden.

Truls er allsidig, og har levert en rekke sterke løp i Sentrumsløpet, og ikke minst i Birkebeinerrittet, hvor han har vunnet klassen sin flere ganger.

May Bente Weng fra Enebakk satte ny personlig rekord med 3.11 , til tross for at snøforholdene rundt Enebakk har ikke vært de beste i det siste. Hun ble nr. 2 i eliteklassen, etter å ha bli fraglidd fra Sjusjøen og ned, men var meget fornøyd med løpet og dagen. 
Mai Bente vant sin aldersklasse en rekke ganger før hun valgte å gå i eliteklassen. Kroppsøvingslæreren er dessuten en meget habil løper.
Få har vunnet klassen sin i Birkebeineren så mange ganger som Magnor Rypdal fra Isfjorden i Romsdalen. To år siden var han uheldig i starten og brakk staven, og i fjor hadde han litt dårlig glid, men i år var han tilbake for fullt, og vant en solid seier i den meget tøffe M6. Han gikk sammen med Egil Nilsen og fjorårsvinner Knut Engebretsen til Raufjellet, med klarte å gli fra ned til Kvarstaddammen, og var deretter ikke til å true.
Birkens hjemmeside Totalvinnerne t.o.m. 1998  


 

 


Copyright©DNL-kondis.no