Toppbildet: De norske deltagerne løp fra konkurrentene i Nordisk mesterskap i terrengløp, i alle fall mange nok av dem til at Norge ble beste nasjon (Foto: Bjørn Johannessen).

Noen av våre absolutt beste løpere manglet i terreng-nordisk, men løperne på det norske laget imponerte med flott løping og enda flottere resultater. Det ble 4 gull- og 3 sølvmedaljer til Norge, som dermed var beste nasjon i mesterskapet. Hvem savnet vel Grøvdal, Nordstad Moen, Ingebrigtsen og Buraas på en slik dag.

Forhåndsomtale på kondis.no

Veronika_Blom_3km_A20G2369.jpgKninner senior:
Suverene Veronica Blom

Bildet: Veronica på vei til seier i Birkebeinerløpet 2013 (foto: Kjell vigestad).

Veronica debuterte i nordisk med bronse i 2012, og i år kom altså gullet. Kanskje overraskende for noen, men hun ikke bare vant - hun var totalt overlegen i Vantaa utenfor Helsingfors. Man må vel nesten til siste tre års Birkekebeinerløp (som hun har vunnet) for å finne noe i Veronicas karriere som matcher gullet i nordisk. Det er ingen tvil om at hun dro godt nytte av sine gode utforegenskaper.

Det ble til slutt hele 21 sekunder fra gullvinner Veronica ned til danske Simone Glad på sølvplass. Veteranen Kirsten Marathon Melkevik imponerte også med en fin 5. plass bare 10 sekuder fra bronseplass, mens vår tredje løper ikke hadde samme klaff som i NM. Marthe Katrine Myhre vant jo NM 37 hundredeler foran Melkevik, men i nordisk måtte hun nøye seg med 13. plass etter at hun løp Frankfurt Marathon for 14 dager siden. Medalje ble det på alle - siden det norske laget tok sølv i lagkonkurransen.

Fløystad spurtet best

Bildet: Hans Kristian Fløystad på vei til sølv - etter Norstad Moen - i årets NM (foto: Arne Dag Myking).

Det ble mye svensk i toppen i herreklassen, men alle var sjanseløse mot Hans Kristian Fløystads spurt. Han har mye mer fart i kroppen enn de mer typiske langdistanseløperne, så med avslutning på friidrettsbanen i Vantaa gjorde han kort prosess med de andre. Tidligere i løpet hadde han fått en luke i starten, men når han ble innhentet valgte han bare å avvente spurten - det var en helt OK taktikk.

Ørjan Grønnevig var med i tetpulja sammen med Fløystad og tre svensker, og måtte ta til takke med "den sure" fjerdeplassen, bare 4 sekunder fra bronse og 5 sekunder fra sølv. Marius Vedvik på 7. plass og Audun Nordtveit på 10. plass var også med på det norske herrelaget som vant sølv i lagkonkurransen. Vår femtemann, Johan Bugge var også på øvre halvdel med sin 12. plass.

Heidi fraløpt i utforbakkene

Bildet: Heidi Mårtensson løper inn til gull i fjorårets nordiske mesterskap (foto: Bjørn Johannessen).

For vår "favoritt" i kvinner junior, fjorårsvinner Heidi Mårtensson, ble det omvendt situasjon i forhold til Fløystad med hensyn til fart i avslutningen. Heidi var egentltlig sjanseløs til å følge de tre mellomdistanseløperne når farten ble skrudd opp inn mot mål.

Dermed ble det fjerdeplass på Modumjenta i år, 7 sekunder fra gull og 3 sekunder fra bronse. Like bak Heidi løp Christina Hopland inn til en fin 5. plass, mens NM-vinner Elisabeth Angell Bergh kom på 7. plass.

Også vår siste løper var på øvre halvdel av resultatlista, Karoline Simpson-Larsen ble nummer 11. Hun og Christina er bare 17 år og kan slå bra fra seg i senere mesterskap.

Juniorlaget endte opp med sølvmedalje i lagkonkurransen, så det ble medaljer på alle de fire norske troppene.

Gull til laget

Bildet: Kristian under fjorårets nordiske mesterskap der han kom på 11. plass. Nå fjernet han det ene 1-tallet (foto: Bjørn Johannessen).

Det var jevnt i herrenes juniorklasse, men det var om plassene fra sølv og bakover. Kristian Tjørhom stakk tidlig fra konkurrentene - og han var aldri truet bakfra. Seiersmarginen ble på hele 18 sekunder til svensken på sølvplass.

I pulja bak Kristian som kjempet om de andre medaljene var både Thomas Byrkjeland og Magnus Hannevig Pettersen med i kampen, men de havnet like utenfor pallen med 4. og 5.plass.

Likevel ble det gull til Byrkjeland og Pettersen, siden det norske laget vant gull i herrenes juniorklasse.

Også Stian Bekkevoll på 8. plass var innen rekkevidde til individuell medalje, han kom bare 5 sekunder etter bronsevinneren. Vår siste løper Casper Stornes ble nr 17 og var nok ikke like fornøyd som etter NM der han kom påbronseplass foran blant annet Byrkjeland og Bekkevold.

1.    37   Tjørnhom Kristian            Norway         17:31
  2.    46   Johansson Vidar              Sweden         17:50
  3.    31   Simonsen Jacob               Denmark        17:52
  4.    45   Byrkjeland Thomas J.         Norway         17:53
  5.    33   Hannevig Pettersen Magnus    Norway         17:54
  8.    41   Bekkevold Stian              Norway         17:57
 17.    49   Stornes Casper               Norway         18:51