Det var 2:30-jagende Eirik Gundersen fra Romerike Ultraløperklubb som løp raskest av de norske, og med 2:32:20 var Lillestrømlingen raskeste nordmann i NYCM på en 84. plass av 53.508 løpere (70. plass i herreklassen). Ett år yngre (39) Jann Post - som bor på Råholt - var nest raskest på en 111. plass med 2:34:29.

Sofie Hjorth fra Oslo var raskest av de norske kvinnene med 2:57:28 på en 78. plass av 22.714 fullførende i kvinneklassen. Også Marthe Karset kom under 3 timer på en 94. plass med tiden 2:58:41. I fjor løp hun Berlin Maraton på 3:03. Vi er ganske sikre på at løpet i New York ga ny pers for både Sofie og Marthe.

Maraton_kvinner_tre_beste
Her ser vi Marthe Kristine Hafsahl Karset på toppen av pallen etter H3 Hamar Hoka Maraton. Der var løypa feilmerket, og en kilometer for kort - men i New York var løypa lang nok og hun løp likevel 10 minutter raskere.

Fornøyd Eirik Gundersen
- Jeg synes selv jeg løp relativt smart med hensyn til at maraton er langt og store deler av racet er «transport» - tillegg må en ta hensyn til broene, sa Eirik Gundersen til kondis.no etter løpet.

- Min tidsforventning før løpet var noe raskere, men jeg skjønte definitivt på halvmaraton at under 2.30 ikke var mulig for meg. Jeg fikk 1.14 høy og visste at andre halvdel var minst ett minutt hardere. Med supre bein siste halvdel er alt mulig naturligvis, men da skulle det føltes noe billigere på det tidspunktet.

Persen hans fra London Marathon er 2.30.20 og nå ble det akkurat 2 min saktere.

- Jeg tenker at de to løpene er omtrent identiske prestasjonsmessig, kanskje noe bedre i New York City Marathon, som ble en utrolig rå opplevelse - anbefales, sier Eirik.

Nye planer?

- I tradisjon tro legges nye løpeplaner på banketten og jeg er ganske sikker at London på våren og Valencia i desember 2020 blir mine hovedmål. Målet er å forsette og nyte treningen samt se at PB blir 2.29-2.28 iøpet av neste år, avslutter romerikingen.

Jann Post: Et av mine beste løp noensinne
- Det var utrolig stort å komme tilbake til New York igjen. Etter at fire maraton på rad har gått i vasken på grunn av sykdom og skader, var det stort å komme seg på start igjen, sier Jann Post.

- Når jeg da løper et av mine beste løp noensinne må jeg være fornøyd. Det ble tøft siste 6-7 km, men jeg kom meg til mål uten å falle helt i sammen. Å krysse målstreken i Central Park var etterlengtet og deilig. Den følelsen blir fin å ta med seg inn i treningsvinteren, sier Jann - som rekker mer enn å referere andres prestasjoner.

Klasseseier til Vidar Ellefsen, 4 norske i topp 10:
Vidar Ellefsen vant klasse M60-64 år med tiden 2:55:25
Kristin Isaksen ble nummer 8 i K50-54 med 3:38:59
Jann Post ble nummer 9 i M35-39 med 2:34:29
Eirik Gundersen ble nummer 10 i M40-44 med 2:32:20

Se liste over norske herrer som løp på under 3 timer og kvinner under 3:45 lenger ned, samt link til alle de øvrige norske resultatene

Festen er i gang. (Arrangørfoto)

Halvmaratonspesialistene vant årets TCS New York City Marathon

Det blir kanskje feil å kalle Geoffrey Kamworor for halvmaratonspesialist, men det er på den distansen han holder verdensrekorden, satt i København tidligere i år på 58:01. Han har jo også vunnet terreng-VM både som junior og senior, og han har vunnet NYCM tidligere (2017), så han er god på alt av lange løpsdistanser. Maratonpersen er "bare" 2:06:12 fra Berlin 2012, men han har åpenbart potensiale for å løpe mye fortere på distansen.

I New York vant han med 2:08:13, men så ikke veldig sliten ut når han løp fra de andre mot slutten av løpet. Det ble dobbelt kenyansk i toppen med Albert Korir på 2. plass med tiden 2:08:36 etter å ha spurtet fra Girma Bekele Gebre fra Etiopia med 2 sekunder.

Kamworor løper inn til seier etter en sterk avslutning. (Arrangørfoto)

Kenyanerne som sikret dobbeltseier gratulerer hverandre. (Arrangørfoto)

I kvinneklassen var det ventet at Mary Jepkoskei Keitany skulle klare å vinne for femte gang i New York, men den debuterende landsmanninnen Joyciline Jepkoskei ville det annerledes. Joyciline satte verdensrekord på halvmaraton i 2017 i et løp der hun også satte rekord på 10 km, 15 km og 20 km. Rekorden er senere slått, men det er altså på løpene opp til halvmaraton 25-åringen (26 i desember) har hevdet seg.

Mens verdensrekordholderen og fjorårsvinneren enda holdt følge... (Arrangørfoto)

Ved passering 35 km var hun og verdensrekordholder Keitany (2:17:01 i London 2017 i løp med "kun" kvinner) alene i tet, men Joyciline Jepkoskei så sprekere ut - og fikk litt etterpå en liten luke som økte hele resten av løpet. Det var interessant å se på passering drikkestasjonen på dette punktet av løpet; Mary tok et par kjappe slurker av flaske og kastet den fra seg, slik vi gjerne ser eliteløperne gjøre. Joiciline fortsatte å løpe med flaske og tok minst 15-20 slurker før hun mange hundre meter senere kastet fra seg flaska.

Ved 35 kilometer lå løperne 20 sekunder bak løyperekorden, men selv om Joiciline økte avstanden bakover til Mary fikk hun kjenne på den tunge avslutningen og kom i mål  på 2:22:38, syv sekunder bak løyperekorden, men en solid årslønn rikere etter sin maratondebut. Mary Keitany fulgte på 2:23:32 og Ruti Aga fra Etiopia fulgte på 3. plass med 2:25:51.

Debutanten Jepkosgei var selvsagt lykkelig for seieren. (Arrangørfoto)

Norske herreløpere under 3 timer:

Norge fikk en klassevinner. Vidar Ellefsen vant klasse 60-64 år på 2.55.25, som også er norsk årsbeste for klassen.