Også en frivillig Kondis-reporter synes det kan være på sin plass å foreta en oppsummering av året som har gått, men uten å gjøre krav på å kunne en sette status verken for norsk mosjonsidrett, friidrett eller noe annet. La oss heller se det som en personlig gjennomgang av alle de tusenvis av bilder som nå ligger på harddisken under den mappen som heter 2017. Det er faktisk mange slags arrangementer man kommer bort i når man driver som Kondis-reporter, og i så måte var 2017 et spennende år for denne reporteren. Det har å gjøre med at jeg laget flere Kondis-saker i år enn tidligere, som også har sammenheng med at jeg har en datter som har hatt et aktivt år innenfor friidretten.

Det å være Kondis-reporter er mange ganger som å være et «one-man band», selv om mange av reportasjene er laget i samarbeid mellom flere reportere. Men man er både fotograf og journalist og kommentator uten å ha noen av disse disiplinene som et yrke, man prøver bare å gjøre det beste ut av situasjonen og å lære nye triks etter hvert. På mange av arrangementene har man ikke noen konkurranse fra andre medier, det er ikke så mange aviser eller tv-stasjoner som rykker ut til løpskaruseller, turritt eller mesterskap for barn og unge. På andre arrangementer som NM, landskamper og internasjonale mesterskap er det jo flere medier som møter opp. Og da må man jo bare prøve å lære noen triks fra de større og mer proffe spillerne i denne bransjen. Men til forskjell fra disse må man ha med seg en mer idealistisk motivasjon med tro på at det er viktig å sette fokus på barn og unges prestasjoner i idretten, samt vanlige mosjonisters kamp seg i mellom i et folkehelseperspektiv.

Uansett, her er bilder fra noen av de idrettsøyeblikkene som jeg har fått oppleve som Kondis-reporter gjennom 2017.
Husk også at det er flere andre Kondis-reportere som har laget saker gjennom året, så det er et stort omfang artikler å velge i på Kondis.no.

 

Vinterkarusellen i Bergen

IMG_6211_640.jpg

Årets første arrangement for en Kondis-reporter i Bergen gjerne det første løpet i Vinterkarusellen. Dette pleier også å være det mest populære av sesongens karuselløp, ofte med over 1000 deltagere. Det har kanskje sammenheng med at folk fremdeles husker på nyttårsforsettene sine?

Friidrettens innendørssesong

IMG_5008_640.jpg
Fra Nornalekene i Leikvanghallen

Vinteren er tiden for innearrangementer for de som driver med friidrett. Pingvinlekene er Vestlandets største innendørs arrangement av denne typen og samlet i 2017 over 640 barn og ungdommer til konkurranse i Leikvanghallen. Med 1494 starter ble Pingvinlekene 2017 det største innendørs friidrettsstevnet på Vestlandet gjennom alle tider. Og Kondis hadde en bred dekning av arrangementet.

IMG_6421_640.jpg
Her er premiepallen for en av øvelsene for den klassen som heter Friske Viljer. Premiene i dette arrangementet er kosedyr av type pingviner og andre sjøpattedyr, som har sammenheng med at Akvariet i Bergen er inne på sponsorsiden.

_DSC3630_640.jpg
En av premiepallene.

 

 

Maratonkarusellen

IMG_0062_640.jpg

Når man dekker gateløp i Bergensområdet ser man stadig vekk Bjørn Tore Kronen Taranger, gjerne som førstemann som passerer de ulike matstasjonene og i mål. Han er en svært ivrig og dedikert utøver på alle distanser av gateløp, men med en spesialitet på ultraløp. Han ble i år norgesmester på 24-timersløp for 5. gang. Her ligger han i front foran Odd Arne Engesæter på Maratonkarusellen i Bergen i februar i år.

 

Innendørs UM i Friidrett

IMG_0422_640.jpg
Kondis pleier å ha gode dekninger av ungdomsmesterskapene (UM) i friidrett. Innendørs UM gikk i 2017 i Bærum i første helgen i mars. Her er det friidrettspresident Tore Hordnes som står for den høytidelige åpningen av stevnet. På Friidrettstinget senere samme måned tapte han avstemmingen knepent mot Kjetil Tømmernes, som nå har overtatt som president i Norges Friidrettsforbund.

UM er viktige mesterskap for ungdommene som driver med friidrett, dette er deres eget norgesmesterskap der de kan få konkurrere med jevnaldrende fra hele landet. Det gir selvsagt konkurransene mer spenning og nerver, og tilsvarende mer prestisje når man presterer bra. Kondis prøver her å få rapportert fra de lengste øvelsene fra 800 meter og oppover, helst med bilder fra alle heatene, ikke bare de beste. Dette tror vi er viktig for både ungdommene og idretten.

Fra årets inne-UM ble det produsert 19 Kondis-reportasjer av trioen Stig Vangsnes, Tom Roger Johansen og undertegnede.

IMG_1652.jpg
2017 var et år Jakob Ingebrigtsen ga oss mange strålende prestasjoner, ikke minst internasjonalt. Men han deltok også i sin klasse på 800 meter i UM, der han herjet med konkurrentene sine

For en fotograf er det en utfordring å ta gode bilder av sport innendørs: det er gjerne litt lite lys for de hurtige lukkertidene som kreves for å fange raske bevegelser. Bærumshallen er ikke spesielt godt opplyst i så måte, så det gir gjerne litt kornete bilder.

_DSC4050.jpg
Bilder fra premiepallen er nærmest en egen sjanger for sportsfotografi: bildet skal ha teknisk brukbar kvalitet og personene skal helst se rett i kamera og gjerne se ut som de er glade for å være blant de tre beste. Det er ikke alltid like lett, men dette bildet er et godt eksempel på hvordan vi helst vil ha det. Premiepallen på 800m i G-20/22 i UM: Magnar Fossbakken Lundberg, Abduljaleel Hir og Mats Nordanger.

IMG_3996_640.jpg
Ingvild Meinseth og Pål Haugen Lillefosse fikk bestemannspremiene under UM i Bærum. Slike bilder vil selvsagt klubbene til utøverne gjerne ha, men det har absolutt almen interesse.

 

Fristafetten

_DSC4228_640.jpg
Fristafetten i Bergen er et arrangement med lange tradisjoner. Det er et av de tidlige løpene i sesongen, i 2017 gikk det i slutten av mars. Dette blir dermed en første smak av en utendørssesong som starter opp og gir forhåpninger om både sommer og prestasjoner. Fristafetten mobiliserer bredt blant lagene i Bergen, og det var i år over 100 lag i aldersklasser fra rekrutter til superveteraner i klasse 60+.

IMG_7137_640.jpg
Her jubler laget til Gneist kvinner veteran. Dette er for øvrig mødre som ellers følger sine ungdommer fra sidelinjen, men i Fristafetten får de løpt selv også, og det er jo veldig kjekt.

 

NM terreng kort løype

IMG_7338_640.jpg
I begynnelsen av april var Kondis selvsagt til stede da det skulle kåres Norgesmestere i terrengløp for kort løype i Strandebarm i Hardanger. På bildet over ser vi Karoline Skauen fra Sarpsborg løpe inn til seier i J17-klassen. Karoline kom inn i norsk friidrett som en kule i 2016 og fortsatte å prestere gjennom 2017, blant annet ved å representere Norge i EM i Friidrett for juniorer som gikk i Italia sist sommer.

Kondis dekket terreng NM i Strandebarm med 10 artikler.

IMG_7501_640.jpg
Jakob Rongve Bryn fra Voss løper inn til en bronsemedalje i 16-årsklassen.

_DSC5428_640.jpg

Sigrid Våg fra BUL blir akkurat litt for sen til å komme på premiepallen for kvinner senior, hun går her inn til en 4. plass. Bak henne kommer Eli Anne Dvergsdal og Ingrid Festø fra Gular.

_DSC6328_640.jpg
I veteranfeltet med alle løpere over 35 år var det 50-åringen Svein Glomnes som imponerte mest. Etter en rolig start litt bak i det feltet foretok at han en sterk innhenting av de aller fleste av sine konkurrenter, kun en løper en 35-årsklassen klarte så vidt å holde unna. Her er han i ferd med å passere Lars Olaf Haaheim, som senere på året deltok i EM i skyrace.

Svein Glomnes tok senere på året tredjeplassen i sin aldersklasse i EM i triatlon på full Ironman-distanse i Frankfurt.

IMG_8482_640.jpg
Eivind Øygard var offensiv i senior-feltet, her har han fått en luke til Marius Vedvik. Men i mål var det Marius som kom først og tok dermed sin første NM-tittel i terrengløp.
 

Bedriftsidretten

Men i Kondis får man jo ikke bare rapporter fra norgesmesterskap og store konkurranser. Her får du  også bilder og reportasjer fra høyst lokale løp, også fra bedriftsidretten. I april var jeg med da orienteringssesongen startet i Bergen for bedriftsløperne. Dette er populære løp som trekker deltagere i alle aldre, her er ingen for gamle til å delta. På dette løpet var det for eksempel 6 deltagere i klassen over 80 år!

3J6A0294_640.jpg
Her ser vi Helge Emhjellen stemple inn til siste post i løypen ved Apeltun i Bergen.

 

Gneiststafetten

Da vi kom ut i slutten av april var utendørsaktivitetene i gang for fullt og på hjemmebanen Fana Stadion samlet Gneiststafetten mange av de yngste til lagkonkurranse, men også de eldste var godt representert.

3J6A0589_640.jpg

Kondis hadde selvsagt en bred dekning og kunne rapportere at 67 lag fullførte Gneist-stafetten.
 

3J6A1608.jpg
Som fotograf er stafetter ekstra moro, og utfordringen er å få frosset det magiske øyeblikket da stafettpinnen skifter hånd og neste løper setter fart ut på sin etappe. Eller at det skjer noe uventet, som at en løper mister pinnen.

3J6A1034.jpg

 

Bergen City Marathon

Bergen City Marathon har blitt en stor begivenhet for alle som bor i Bergen generelt og løpsinteresserte spesielt. Dette er blitt et gedigent arrangement som har blitt svært populært.  Jeg var selv med i noen utgaver av det tidligere Bergen Maraton som Hans Jakob Berntsen arrangerte rundt Kalandsvannet tilbake på 90-tallet. Her var det ikke så mange deltakere, og publikum var stort sett kyrne som stod på beite langs løypen. Med Bergen City Marathon har byen fått et skikkelig bymaraton som tenderer mot folkefest, og som klarer å mobilisere bredt. Som Kondis-fotograf betydde det selvsagt en lang dag med mange bilder fra alle de forskjellige distansene. Og siden man ikke kan få tatt bilde av alle så kan det jo være kjekt å få med noen kjendiser: her er Trond Nymark, tidligere verdensmester i kappgang som legger ut på førsteetappen av stafetten som var en del av hele arrangementet.

3J6A3146_640.jpg
 

_DSC7770_640.jpg
Den siste løperen i barneløpet går i mål.

 

3J6A3942_640.jpg
Vi som dekket løpet for Kondis visste at Hans Jakob Berntsen deltok. Han var syk på dette tidspunktet og spaserte rolig gjennom halvmaratonløypen, og kom så vidt i mål før løpet ble avsluttet. Han kunne da fortelle at han nå hadde fått beskjed fra legene om at kreften han slet med hadde utviklet seg slik at han kun hadde kort tid igjen å leve, det var nok bare snakk om måneder. Vi ble da litt usikker på hvordan vi skulle få dette med i vår Kondis-reportasje, som vi hadde sett for oss som en glad-sak fra en folkefest. Vi konkluderte med at vi ikke tok det med i vår dekning. Hans Jakob døde senere på året, i begynnelsen av oktober. Vi fikk altså ikke vist dette bildet av at Hans Jakob Berntsen som går i mål på sitt siste maraton i sin hjemby.

 

Askstafetten

I mai kunne Kondis rapportere at rekordene falt under den 65. Ask-stafetten. Igjen kunne vi rapportere om løpsglede og våryre løpere som nå for alvor var i gang med sesongen.

3J6A3995_640.jpg
Fra starten av barnestafetten. Det er viktig å få bilder fra ungenes perspektiv!

_DSC7848_640.jpg
Og som fotograf jakter vi på de gode øyeblikkene da pinnen skal veksles. Her er Christer Vonheim fra arrangørklubb Ask i kjent stil, han gir alt.

_DSC7916_640.jpg
Askstafetten har meget solide tradisjoner: Eilif Villanger løper her for 50. gang.

_DSC8026_640.jpg
Og arrangørene klarer alltid å få med seg noen utenbys toppklubber, denne gang var det Kristiansand Løpeklubb som hadde tatt turen til Askøy. Sigurd Tveit tar over pinnen fra Kristian Tjørnhom. Men de tapte knepent for Gular.

3J6A4138_640.jpg
En sportsfotograf ønsker å få noen jubelsecener når vinneren går i mål, men Ingrid Sortland fra Gneist glemte å juble da laget noe uventet tok seieren i kvinner senior foran sterke lag som Haugesund og Gular. Her kan hun imidlertid konstatere hva som skjer. Og da var det bare å glise.

 

Springkarusellen

Kondis har en god dekning av mange lokale løp, for eksempel Springkarusellen til Hordaland Bedriftsidrettskrets. Her er det vestlandsredaktøren av Kondis, Tom Roger Johansen som fyrer av startskuddet for det løpet som starter utenfor ADO Arena.

3J6A4547_640.jpg
 

3J6A4766_640.jpg
Og når løpstraseen går gjennom den vakre Nygårdsparken må man som fotograf få tatt like vakre bilder.

 

 

3J6A5741_640.jpg
Det blir også mange lokale stevner gjennom sesongen, og det gjelder å få tatt bilder når vinneren også setter personlig rekord, slik som Majke Verhofstad har gjort her på 800 meter i Karabinlekene i Bergen.

 

Åsaneløpet

Åsaneløpet er et av de tradisjonelle gateløpene i Bergen. Her var det både barneløp, 5km og halvmaraton. På 5 km fikk vi en spennende spurtduell mellom Erik Hovlandsdal fra Norna-Salhus og Andreas Iden fra Gneist.

_DSC9675_640.jpg

 

3J6A5834_640.jpg

 

Framolekene

Da vi kom ut i juni var det tid for Framolekene, som er vestlandets største friidrettsstevne og som går på Fana Stadion. Igjen klarte Kondis å dekke de lengste løpsøvelsene, det ble 8 reportasjer.

_DSC2487_640.jpg
I reportasjer fra elitenivået i norsk friidrett blir det gjerne mange bilder og innslag som handler om Ingebrigtsen-familen fra Sandnes. Her ser vi en yngre søster av Henrik, Filip og Jakob: hun heter Ingrid Ingebrigtsen og går her i mål på 600 meter i Framolekene i klasse J 11, knepent slått av Tomine Svendheim.

I Kondis prøver vi å få med resultater fra både mosjonister og unge utøvere, men også eliteløp kommer med.

 

Hansastafetten

Det er ikke alltid at bedriftsidretten klarer å mobilisere mange deltakere på sine arrangementer, men her er i hvert fall Hansaststafetten et positivt eksempel på at dette er mulig. Denne gangen måtte lag avvises fordi stafetten ble fulltegnet. Kanskje fordi løperne her får et hyggelig etterarrangement hos arrangøren Hansa, med servering av forfriskninger.

Og her var fotografen fornøyd, jeg følte jeg lykkes med å få tatt gode vekslingsbilder. Og her var det mange løpere som vekslet, gjerne uten noen spesiell trening i øvelsen. Det skapte mange morsomme situasjoner.

_DSC0523_640.jpg

Det hadde blitt satt sammen to lag som nærmest måtte kalles elitelag, med gode løpere fra Bergensområdet: The Dale Oen Experience og Team Yolo. På siste veksling var det en viss spenning til hvem som dukket opp først. Det viste seg at det var Marius Sørli fra The Dale Oen Experience som kunne sende Bjørn Tore Kronen Taranger inn til lagseier.

_DSC0736_640.jpg

 

 

Tour des Fjord

_DSC1220_640.jpg

Dette er igjen kanskje ikke en typisk Kondis-sak siden det er flere andre store media som dekker Tour des Fjord, men med en interesse for sykling var vi to fotografer som reiste inn til Norheimsund for å se på en av etappene i dette rittet som i 2017 gikk fra Balestrand i Sogn til Stavanger. Og det ble i hvert fall en forsmak på det sirkuset som senere samme år rullet inn i Bergen: Sykkel-VM.

 

Sommerkarusellen

I Sommerkarusellen i Bergen er jeg etter hvert blitt fast fotograf. Til forskjell fra Vinterkarusellen så er det i hvert fall godt fotolys her.

_DSC3675_640.jpg

 

Tyrvinglekene

Her må det innrømmes at samlesaken jeg laget fra Tyrvinglekene inneholdt en tabbe. Jeg hadde skrevet at «Tyrvinglekene et av Norges største friidrettsstevner», noe som medførte at jeg mottok en hyggelig men bestemt epost fra Jo Nesse, sportslig leder i Tyrving, der han kunne korrigere meg med at «Tyrvinglekene er Norges i særklasse største friidrettsstevne». Og det burde jeg jo fått med meg, men vi fikk rettet det raskt.

Ikke helt enkelt å dekke et slikt arrangement som en enslig Kondis-reporter, men det ble da 5 reportasjer fra de lengste øvelsene.

_DSC5303_640.jpg
Fra 3000-meter for kvinner senior, der Maria Waagan tok gullmedaljen.

_DSC6070_640.jpg
Man stusser jo litt når man ser i startlistene at startnr. 180 er født i 1961. Men Dag Ingar Kondrup Sjøberg fra Bækkelagets SK har både steg og tempo i sitt løp, selv om han kommer i mål litt etter ungdommene. 10.07 er en sterk tid her.

 

Världsungdomsspelen i Gøteborg

Dette er et kjempearrangement for ungdommer som driver med friidrett, her får de internasjonal konkurranse, i 2017 var her deltakere fra 20 nasjoner. Det hele er velorganisert og gir virkelig følelsen av å konkurrere på høyt internasjonalt nivå, uansett hvor ung man er.

Kondis har i flere år dekket de lengste løpsøvelsene i VU-spelen med parhestene Tom Roger Johansen og Stig Vangsnes. Når jeg selv i 2017 påtok meg å dekke hele saken alene så hadde jeg nok en følelse av å ha tatt meg vann over hodet. Men det er spennende å være tett på dette arrangementet, og ikke minst møter man mange spennende folk, både utøvere og andre. Til slutt ble det 18 reportasjer ut av dette, selv om det nok gikk noen dager før alt var på plass.

3J6A8281.jpg
Christoffer Røstad fra Kristiansand Løpeklubb tok seieren på 1500 meter hinder i gutter 15 år.

3J6A8506.jpg
Vanngraven er det beste stedet å plassere seg for å få gode bilder fra hinderløpene.  Her ser vi norske Hannah Berntzen Engevik kommer ut av balanse i vanngraven på 3000 meter hinder i J17. Hun var her ganske fersk i hinderøvelsen, og da er det lett å lande i for dypt vann.

3J6A8924.jpg
Premiepallen for 3000 meter i VU-spelen: Vienna Dahle, Frida Kristiansson, Mariann Roe.

_DSC7728.jpg
Marthe Johanne Hjelmeset kan juble over å komme først i mål på 1500 meter i jenter 13. Sammen med broren Lars Agnar Hjelmeset var hun blant de beste norske på løpsøvelsene i VU-spelen.

_DSC7862.jpg
Andreas Fjeld Halvorsen fra Tyrving avslutter sin 1500 meter med en langspurt og vinner klassen gutter 13 år.

3J6A9224.jpg
Karoline Skauen gjorde et godt mesterskap i VU-spelen. Her er hun på toppen av premiepallen på 1500 meter kvinner senior sammen med Sara Christiansson og Anniken Johansen._DSC9473_640.jpg
Her er et bilde tatt av en høyst inhabil Kondis-reporter: min datter Ingvild Myking ble plassert i det fjerde og dårligste heatet på 800 meter på grunn av en gammel og dårlig personlig bestetid på distansen. Men hun ga alt for å få satt seg en ny og bedre pers, og endte til slutt på en 6. plass av alle de 35 deltakerne i disse heatene. Og jeg liker bildet ja, det lyser innsatsvilje her.

 

 

Sognefjellsrittet

Kondis er kanskje ikke så gode på å dekke sykkelritt, men i 2017 laget jeg en sak fra Sognefjellrittet siden min sønn deltok der. Her så jeg også en mulighet til å få tatt noen spektakulære bilder av de høye spisse fjellene i kontrast mot en knallblå himmel mens syklistene jobber seg oppover mot toppen av fjellet. Men det ble ikke akkurat slik, for dette var utsikten som møtte oss på toppen:

_DSC0108.jpg
Men for syklistene er det et selvsagt viktig delmål å komme seg over toppen av Sognefjellet, og noen hadde også sine egne heiagjenger der:

_DSC0025.jpg
Og her var vel flere årstider underveis. Selv om det var vinter og snø på toppen så var det sommer og markjordbær langs veikanten når man kom nedover mot Fortun.

3J6A9827.jpg

 

 

Kvasshovden Opp

Johan Bugge og May Britt Buer ble i 2017 norgesmestere i motbakkeløp etter å ha vunnet Kvasshovden Opp. Kondis dekket selvsagt dette.

3J6A0183_2_full_640.jpg
Johan Bugge viser styrke helt over målstreken på toppen av Kvasshovden. De fleste av hans konkurrenter ramlet over mål. Jeg synes dette er et godt bilde som viser en sterk og verdig vinner gå i mål i den flotte naturen i Hardanger.

3J6A0411.jpg
Kvasshovden Opp har en flott premieseremoni i kongress-senteret i Ulvik. Norgesmester May Britt Buer fikk hente flere premier. Her har hun med sønnen sin opp på podiet.
 

3J6A0462.jpg
Anita Iversen Lilleskare og Eli Anne Dvergsdal blir henholdsvis nummer 2 og 1  for kvinner senior i motbakkecupen.

3J6A0520.jpg
Alle idrettsarrangement er avhengige av å ha entusiaster for å gjennomføre, i Kvasshovden Opp har de primus motor Johan Børsheim. Han ordner og fikser det meste rundt Kvasshovden Opp, også med tilrettelegging for at Kondis kan være representert der.

 

 

U20 EM Friidrett i Grosseto, Italia

I forbindelse med at min datter deltok i den norske troppen til U20-EM i Grosseto i Italia var det naturlig for resten av familien å legge sommerferien samme sted. Her fikk jeg derfor oppleve et internasjonalt mesterskap med alt som det innebærer. Det ble ikke så store bidrag til Kondis, men en del bilder og en kort rapport ble det da.
Og når man har en norsk utøver som Jakob Ingebrigtsen med på det norske laget så er det ekstra kjekt å sitte i norske farger på tribunen, 2 ganger sørget han for at den norske nasjonalsangen ble spilt på stadion i Grossetto, med gull på 5000 meter og 3000 meter hinder. Han falt dessverre på 1500 meter.

3J6A0611.jpg
Innmarsjen på åpningsdagen foregikk på torget i den gamle delen av Grossetto. Her kommer den norske troppen.

President_Svein Arne Hansen_Det europeiske friidrettsforbundet.jpg
Mesterskapet åpnes av president Svein Arne Hansen i Det europeiske friidrettsforbundet.

3J6A2188_640.jpg
Jakob Ingebrigtsen skapte fest for de norske publikummerne.

3J6A2275_1_640.jpg
Tre av de norske deltagerne: Kristine Lande Dommersnes, Vilde Våge Henriksen, Ingvild Myking.

 

 

NM Friidrett Junior 

Årets NM for juniorer ble arrangert av IL Hind på Stangnes Idrettspark utenfor Harstad. Her var omgivelsene storslått nordnorsk natur i fint vær, men med litt vind.

Her fikk jeg laget til i alt 17 reportasjer til Kondis.

Samlebilde_Junior-NM_2_640.jpg
I forkant av junior-NM prøvde jeg meg på en forhåndssak som utpekte favoritter og medaljekandidater, illustrert med denne montasjen som ble laget i anledningen. En morsom øvelse i bildebehandling synes jeg. Jeg traff vel sånn noenlunde med vurderingen, en viss gardering hjalp jo på det. Og siden friidrett er så målbart så er det god hjelp i å studere statistikkene, selv om dette ikke alltid treffer.

_DSC0415_2.jpg
Fredrik Sandvik fra Askim IF jubler over å gå inn til NM-tittel på 3000 meter hinder.

 

_DSC0711_640.jpg
Banen lå omsluttet av storslått natur.

3J6A3276.jpg
Sigurd Ruud Skjeseth legger seg i tet på 1500 meter, men må til slutt se seg slått av Senay Amlesom Fissehatsion. Men han slo tilbake på 5000 meter.

3J6A3339.jpg
Her var det mange blide fjes på premiepallen som Kondis måtte ha bilde av. I dette tilfelle er det premiepallen for 1500 meter klasse KJ22: Mariann Roe, Tessa Frenay, Silje Lindstad. Et godt bilde der skyggene er utjevnet med blitz.

3J6A3372_640.jpg
Startskuddet på 800 meter J22.

3J6A3439_640.jpg
Dette var også et godt bilde synes fotografen: jevnt, fint lys og blide premievinnere. Pallen for 800 meter i J22: Mina Marie Anglero, Amalie Sæten og Caroline Sophie Røhm Fleischer.

 

Gneistspelen

I august var det Gneistspelen som opptok de lokale Kondis-reporterne i Bergen. 

_DSC2455_1500_640.jpg
Sol og regn over Fana Stadion bringer frem regnbuen.

_DSC2503_1500_640.jpg
Flere pallbilder, her er de gode til å posere: Siri Gamst Glittenberg, Fride Rolfsdatter Vågen, Nora Helene Kjerland Kristensen.

_DSC2533_1500_640.jpg
Tvillingene Anna og Emma Hanstveit fra Mjøsdalen IL på Osterøy er gode til å løpe og kommer alltid langt opp på resultatlistene selv om de konkurrerer med eldre utøvere. Og de løper utrolig likt, de går gjerne i mål innenfor samme sekund, slik som da de vant 1500 meter for jenter 13 i Gneistspelen.

_DSC2665_1500_640.jpg
Et eksempel på sportsfotografi fra en annen øvelse enn de Kondis vanligvis rapporterer på. Bildet er riktig i henhold til konvensjonene for et godt sportsbilde: motivet er tatt i rett øyeblikk, andre innslag i bildet er tonet ut av fokus. Lengdedommeren kan godt være med i bildet.

3J6A4333_2_640.jpg

Gneistspelen inneholdt også Friidrett Grand Prix som ble åpnet av Bergens ordfører Marte Mjøs Persen. Her sammen med Heine Røssland som deltok i FGP.

Friidrett Grand Prix er en serie med friidrettsstevner for ungdom og unge voksne med utviklingshemninger.

 

3J6A4601_1500_640.jpg
Audun Lavik er en av ildsjelene i Ask Friidrett. Her tar han bilder av noen av sine utøvere.

3J6A4625_1500_640.jpg
På mange av friidrettsstevnene i Bergen er det Stein Fossen som står for speaker-jobben. Han gjør grundige forberedelser, har en enorm oversikt, er dyktig med tall og binder stevnene sammen på en utrolig god måte. Friidrettsmiljøet i Bergen er heldig som har en slik kapasitet.

3J6A4753_1500_640.jpg
Representanter for en gjeng med gode 14-åringer i Gneist Friidrett: Emma Dahl Sørbo, Hilda-Lovise Riisnes Riise og Una Haukanes.

 

 

NM Friidrett

Et NM i Friidrett er i den mer profesjonelle delen av skalaen for media-arbeid. Her er det mange som kommer for å rapportere, både aviser og TV-stasjoner. Og arbeidsforholdene for reporterne er mye bedre enn på andre stevner:

_DSC3680_640.jpg
Tom Roger Johansen på plass i pressesenteret på Sandnes Stadion.

 

Sammen med Tom Roger Johansen og Stig Vangsnes ble det produsert 17 Kondis-artikler fra NM Friidrett.

NM Friidrett i 2017 gikk i Sandnes, altså i tjukkeste Ingebrigtsen-land. Storebror Henrik var skadet, men fikk en del ærefulle oppdrag under mesterskapet.

3J6A6244_640.jpg

3J6A6728.jpg
NM ble en stor suksess for Jakob Ingebrigtsen. Og det virket ikke som han var plaget av prestasjonsangst under konkurransene, her i samløp med Tom Erling Kårbø.

3J6A7159_640.jpg
Dette ble et godt bilde av Sigrid Jervell Våg når hun tok NM-gull på 1500 meter.

3J6A7268.jpg
Silje Lindstad fra Norna-Salhus fikk løpe sammen med Karoline Bjerkeli Grøvdal i hennes NM-løp på 3000 meter hinder. Tiden 9:13.35 ble årsbeste i Europa, og det er også norgesrekord på distansen. Men det var klasseforskjell på de to, og det skilte 2:27 i mål.

3J6A8138.jpg
Yngvild Elvemo vant 800 meter foran Amalie Sæten. Men Amalie gledet seg over seieren til sin treningsvenninne.

3J6A8373.jpg
Det ble elleville tilstander da Jakob Ingebrigtsen tok sitt tredje NM-gull på hjemmebane.

Kongepokal_NM_Friidrett_2017_bilde2_640.jpg
Og Kondis måtte selvsagt også ha et bilde av de to som vant kongepokalen i årets NM: Karsten Warholm og Karoline Bjerkeli Grøvdal.

 

 

Ungdomsmesterskap Friidrett

Årets utendørs Ungdomsmesterskap gikk i 2017 på Fana Stadion i Bergen, og lokalredaksjonen til Kondis i Bergen følte seg selvfølgelig forpliktet til å dekke alt som var av distanseøvelser her. Resultatet ble 21 artikler samt en del videoer.

_DSC4162_640.jpg

Jakob Ingebrigtsen deltok på 1 øvelse i UM, nemlig 3000 meter i sin klasse G17. Det ble ny aldersrekord og årsbeste i Europa i U18. Men Jakob selv var ikke fornøyd med tiden 08:00,01, han hadde en personlig ambisjon om å se 7-tallet. Bildet over her tok jeg rett etter målpassering, og viser hans egen skuffelse. Jakob la senere bildet ut på sin Instagram-konto, og fikk raskt nærmere 9000 likes på det.

3J6A8642_640.jpg
Simen Halle Haugen på 3000 meter. Han ender her på en andreplass etter Thomas Jefferson Byrkjeland.

3J6A8795_fix_640.jpg
Enda et premiepallbilde: 3000 meter G18/19: Simen Halle Haugen, Thomas Jefferson Byrkjeland, Fredrik Sandvik. Fotografisk brukte jeg litt innsats for å få dette best mulig, og mener resultatet ble bra. 

3J6A9014_640.jpg
Vanngraven er alltid et fint sted å ta bilder. Her er det Andre Seliussen som taper tid på sin hinderøvelse.

3J6A9464_640.jpg
Premiepallen 1500m hinder Jenter 16 år: Frida Haugskott, Hannah Berntzen Engevik, Ingrid Bergene Aabrekk.

_DSC4439_640.jpg
Spurtduell mellom Mouhamad Abbounachat og Lars Agnar Hjelmeset. Fint bilde tatt på rett tidspunkt. Duellen ble avgjort på målfoto.

 

3J6A9618.jpg
Ungdomsmesterskap blir tatt på stort alvor av utøverne, og når man mister sølvmedaljen på målfoto kan det føles trist.  Emma Kirkeberg Mørk fikk samme tid som Kristin Maltun Helland men ble dømt sist på grunnlag av målfoto. Og da kan det nok trille en tåre. Pernille Karlsen Antonsen vant 800 meter i klasse jenter 15 år.

 

_DSC4826_640.jpg
Dagens blideste målpassering er det Marina Weidemann Christiansen som står for. Hun går inn sist i kappgang-øvelsen.

3J6A9779_640.jpg
Det blir mange bilder fra vanngraven, men vi kan jo ta med hvordan denne best kan forseres, slik Fredrik Sandvik viser her, nemlig å lande langt fremme på grunt vann uten å miste farten.

3J6A9826_640.jpg
Ikke slik.

3J6A0227.jpg
Camilla Ziesler fra Sandnes får godkjent for sin passering. Hun tok 3 UM-gull i Bergen.

_DSC4934.jpg
Bilder som viser vinneren som går i mål kan vise mange ulike uttrykk: Sigurd Tveit gjør det slik når han vinner 800 meter ganske suverent.

_DSC5009_640.jpg
Didrik Hexeberg Warlo markerer gullet slik.
 

3J6A0385_640.jpg
Tom Roger Johansen er den energiske Kondis-reporteren som sørger for at Kondis-leserne får med seg alt som skjer. Her intervjuer han Camilla Ziesler.

_DSC5194_640.jpg
En sølvmedalje på 3000 m kvalifiserer i hvert fall til en "high five" for Emilie Mo.

Familien_Hjelmeseth_640.jpg
Lars Agnar Hjelmeset hadde hele familien på plass på Fana stadion: Elisabeth, Marthe Johanne, Lars Agnar, og Odd-Bjørn Hjelmeset. Marthe Johanne er fremdeles for ung til å delta i UM, men hun har gjort gode løpsprestasjoner i VU-spelen. Og Odd-Bjørn er selvsagt vår kjente tidligere eliteutøver på langrenn.

UM_Avslutning_3J6A5262_fullt_format_640.jpg
Arrangørstaben for UM i Bergen. Det kreves et stort apparat å arrangere et slikt mesterskap, men Fana IL klarte det med glans.

 

 

Sykkel-VM i Bergen

Kondis dekket ikke sykkel-VM i Bergen, det var det mange andre som gjorde. Men vi kan ikke oppsummere sportsåret 2017 sett fra Bergen uten å ta med et bilde fra Sykkel-VM, her fra lagtempoen.

Lagtempo_Fyllingsdalen_640.jpg

 

 

Stoltzekleiven Opp

_DSC6984_640.jpg

Her konkurrerte Kondis egentlig med arrangørens egen fototjeneste. De har namlig blitt veldig gode til å ta bilder av deltakerne i Stoltzekleivgen Opp, og Kondis bør jo ikke være dårligere. Det endte med å stå ved siden av arrangørenes egen fotograf på toppen, dette ble det beste stedet å ta bilder viste det seg: løperne kommer her opp det siste stykket i det bratteste partiet og vi ser utsikten mot byen i bakgrunnen. Bare se bildet av Vareggs egen Halfdan Emil Færø.

Sammen med Tom Roger ble det laget en reportasje fra Stoltzen som viste hvordan det hadde gått med alle de beste og med forhåndsfavorittene som ikke innfridde. Og når vi etterpå fikk en tilbakemelding fra Kondis-nestoren Kjell Vigestad om at dette var en veldig god sak så må vi jo bare være fornøyde med innsatsen. Til og med var det en Gneist-gutt som vant.

_DSC7088_640.jpg
Her er sannhetens øyeblikk fra årets Stoltzekleiven Opp: Jakob Ingebrigtsen ramler utmattet om øverst i tretrappene, mens Stian Øvergaard Aarvik stormer inn til seier.

 

 

Bjarte Viks eliteløp

Mange har nok lurt på hvordan det er mulig å ha et eliteløp i en liten bygd inne på Osterøy utenfor Bergen. Riktignok er navnet oppstått som en spøk i forbindelse med en bursdagsfeiring til tidligere eliteløper Bjarte Vik, men likefullt var det i årets arrangement flere løpere som falt inn under betegnelsen elite. Det var for eksempel Marius Vedvik som satte ny løyperekord i den 19. utgaven av Bjarte Viks eliteløp.

 

3J6A5976_640.jpg
Start og påmelding foregikk fra busstoppet på Vik. Her er Liv Simmenes sammen med Bjarte Vik. Liv mener at dette er det triveligste arrangementet de har i Osterøy IL.

3J6A6067_640.jpg
Starten på barneløpet som går i området inne på Bruvik. Eli SImmenes Vik har jobben som hare.

 

 

NM Terrengløp lang løype

Dette arrangementet gikk i 2017 i den vakre Vik-bygden ved Sognefjorden, og Kondis kunne fortelle hvordan det gikk i de forskjellige klassene.

Terreng_NM_favoritter_4_640.jpg
Igjen prøvde jeg meg på noen forhåndstips og favorittvurderinger og en bildemontasje. Av de som er avbildet her var det kun Live Solheimdal som ble Norgesmester i terrengløp.

3J6A6487.jpg
Det ble en demonstrasjon i råsterk terrengløping da Lucia Philipp trøkket til i juniorenes heat. Hun vant her så klart som dette bildet viser: ingen konkurrenter i sikte etter hennes målpassering.
 

_DSC8835.jpg
Karoline Holsen Kyte var en av Kondis' favoritter til NM-tittelen. Hun går her hardt ut, men kommer i mål på en tredjeplass i kvinner senior. (Foto: Eirik Myking)

3J6A7777_640.jpg
Eivind Øygard gjorde en fremragende innsats i herrer senior, og det gir ham en sølvmedalje.

 

Gladihaug Opp

Noen Kondis-oppdrag er veldig trivelige, Gladihaug Opp er et eksempel på et slikt. I bunn og grunn er det en fin fjelltur med litt innlagt fotografering, og når det blir pent vær slik det ble i årets løp så er det bare kjekt. Dette er et motbakkeløp som er drevet frem av lokalmiljøet selv i Nordhordland, og de fleste deltakerne er hjemmehørende i området.

Les hvem som vant Gladihaug Opp i Kondis-artikkelen.

3J6A8723_640.jpg
 

3J6A8584_640.jpg
Vi ser her Nordhordalandsbroen i bakgrunnen.

 

Bedriftsidrettens Trappecup

Bedriftidretten Hordaland arrangerer om høsten en trappecup som i 2017 besto av 3 løp i ulike bygg i Bergen: Haukeland Sykehus, Ørnen Hotell og Rådhuset. Her får mosjonister av alle typer prøve ut hvor gode de er til å løpe i trapper. Cupen ble avsluttet med løpet i Rådhuset. Kondis hadde reportasjer fra alle de tre løpene.

3J6A1444_640.jpg
Anne-Catrin Adam på vei opp Rådhuset, hun løper for Sjukt Sprek.

 

Nordisk mesterskap i terrengløp

Som et bonus-oppdrag på slutten av løpesesongen fikk jeg være med det norske laget til Nordisk mesterskap i terrengløp som gikk i Midelfart i Danmark i begynnelsen av november. Her var jeg nok motivert av at min datter deltok på det samme laget. Det ble i hvert fall en givende tur til et internasjonalt mesterskap, som alltid gir en ekstra gnist når man har løpere i norsk landslagsdrakt.

Norsk_Lag_Nordisk_1920_640.jpg
Dette er mitt lagbilde av det norske laget i Nordisk Mesterskap Terrengløp.
Fra venstre: Ragnhild Kvarberg (lagleder), Ingvild Myking, Stian Øvergaard Aarvik, Julie Marie Larsen, Eivind Øygard, Karoline Holsen Kyte, Erik Udø Pedersen, Kristin Andrea Salvesen, Petter Rypdal, Pernilla Epland, Fredrik Sandvik, Maria Wågan, Håkon Stavik, Simen Halle Haugen, Thomas Jefferson Byrkjeland, Petter Myhr, Nils Hetleflåt (lagleder).

Mens jeg var i Danmark og tok bilder fra mesterskapet satt Kjell Vigestad og Tom Roger Johansen hjemme i Norge og skrev kommentarer basert på statistikk og streaming. Dette ble en veldig grei arbeidsdeling, det er nok arbeid å ta bilder samtidig som man skal reise en del, uten at man må lage artiklene også. Så her fikk vi laget saker på at Sverige dominerte herreklassen, Simen Halle Haugen ble juniormester, de norske damene tok lagsølv og junior-gullet gikk til Danmark.

_DSC2191_640.jpg
Simen Halle Haugen stod for den beste norske prestasjonen da han vant juniorenes løp.

_DSC2174_640.jpg
Juniorjentene våre tok et lagsølv, Ingvild Myking ble beste norske på en fjerdeplass.

 

Årsslutt med Vinterkarusell

Året som Kondis-reporter ble avsluttet på samme måte som det begynte: med Vinterkarusellen. Adventsløpet med servering av gløgg og pepperkaker gikk den 18 desember.

3J6A2223_640.jpg
Disse to ville gjerne bli tatt bilde av, og da er det jo bare å knipse.