I kvinnenes seniorklasse i EM terrengløp var det ikke uventet at gullkampen skulle stå mellom fjorårsvinner Yasemin Can fra Tyrkia og vår egen Karoline Bjerkeli Grøvdal, og allerede etter 4 minutters løping hadde disse to fått luke til konkurrentene.

Yasemin  Can virket sterk og etter et par kilometer av den 8,2 km lange løypa fikk hun en luke til Karoline - en luke som vokste til ca 10-12 sekunder halvveis. Bakover var det et halvt minutt til forfølgerne.

Siste halvdel var avstanden mellom Yasemin og Karoline stort sett uendret, og den tyrkiske jenta kunne løpe inn til et nytt gull på tiden 26:52. Karoline løp inn til en soleklar sølvplass på 27:07, og bakover var det hele 36 sekunder til svenske Samrawiut Mengsteab på bronseplass. Samrawiut (29) er tidligere eritreer, akkurat som gullvinneren i herreklassen, og begynte å løpe for Sverige i fjor.

Etter fire bronsemedaljer på rad ble det en plass opp og sølv til Karoline i år, så det eventuelle gullet må vente til neste år. Da går mesterskapet i Dublin (13.desember) der Karoline vant EM-gull i U20 for 10 år siden. Nå framover blir det satsing på 5000 og 10000 meter i stedet for hinder,  og 29-åringen er tydelig motivert for fortsatt satsing.

Karoline jubler for sølv: Hun var godt fornøyd med løpet sitt og mente etter målgang at det var ett av de aller beste løpene hennes i karrieren. Ja, kanskje det beste!  (Foto: Kjell Vigestad)

Maria Sagnes Wågan avsluttet bra i Lisboa og kom inn på en fin 18. plass i sin terreng-EM-debut. Vi hadde ingen tredje løper etter at Sigrid Jervell Våg måtte melde forfall, og dermed ble det ingen plassering i lagkonkurransen.

De raskeste + norske i kvimnner senior:

Maria_Waagan_Susana_Francisco_1280_AZ3T2477.jpgGod debut: 18. plass er i høyeste grad godkjent i Maria Sagnes Wågans første EM i terrengløp. (Foto: Kjell Vigestad)

Det er ikke så mange norske damer som har hatt bedre plasseringer gjennom tidene. I fjor ble de to norske bak Karoline Bjerkeli Grøvdal nr. 33 og 55. Gjennom tidene har en del av landets beste damer deltatt i terreng-EM. Karoline Bjerkeli Grøvdal har vært med seks ganger og står med en femteplass, fire bronsemedaljer og årets sølvmedalje pluss to juniormedaljer. I tillegg har Gunhild Halle Haugen en 11. plass fra EM i Malmø i 2001. Så er det ikke flere som har vært bedre enn Maria.på 26 EM i terrengløp.

Tone Ilstad Hjalmersen ble nr. 20 i 2011, Lene Hove nr. 21 i 1998. Kirsten Marathon Melkevik har tre plasseringer som nr. 24, 26 og 22 fra 2007, 2008 og 2010. Så har vi nevnt alle norske med bedre enn plasseringer enn nr. 27. Generelt sett er det altfor få damer som har fått prøvd seg i terreng-EM. På 26 mesterskap har Norge totalt hatt 20 starter i klasse damer senior, dvs. i snitt mindre enn en dame per år.

Jenta, som på bildet ligger rett bak Maria, er Susana Francisco. Hun ble til slutt nr. 25 og ble tredje tellende løper for arrangørlandet Portugal, som fikk bronse som lag.