Kvintetten i 4xbirken24 blir heiet fram på "oppløpsiden" på Sjusjøen lørdag.



Se også Gro Siljan Hjukse sin blogg:  4XBIRKEN24  

Med tre og en halv times margin på målet om 24 timer på  Birken x 4, kunne fem av de seks startende hvile ut i halv tre-tida lørdag i trygg forvissning i  om at prøvelsen var bestått med glans. Med ca. 17 timers skigåing og noen gode pauser ved vendingene, holdt de fem en jevn marsjfart bare naturlig sinket av variasjonene i forholdene i form av vind og føre. 

Bare småproblemer underveis

Utfordringene ble størst for de fire som gikk med klister dekket med voks i den tørre snøen over Raudfjellet på tur nr. 2 og 3. Initiativtaker Jan Kristian Haugnæss kunne fortelle om kun en personlig downperiode ved Kvarstadsætre etter ca. 8 mil, trolig forårsaket av for lite væskeinntak. 

Gro Siljan Hjukse kompenserte manglende stakestyrke i forhold til karene med mer diagonal og merket litt til gnagsår under føttene. Tor Christian Eilertsen som var meget fornøyd med gliden på sine felleski, fikk noen ekstra km  i front på Sjusjøen på den første returen i mørket.

Se også Kondis-reportasje om Tor Christian Eilertsen: Tribute to Nordenskiöldsloppet

Rudi Kristiansen staket tilsynelatende like lett da kondis.no møtte den like blide gjengen på Midtfjellet for 4. og siste gang. Også uten feste merket han suget i nysnøen i nykjørte spor opp fra Skramstadsætra. Ole-Petter Sætre som ble med på barndomskameratens stunt på relativt kort varsel, kunne melde om en periode med ising i klisteret underveis, men gode ski og god kropp på oppløpet.

Midtfjellet for 4. gang-ingress.jpg
De fem som fullførte 4xbirken24 (fra v.), Gro Siljan Hjukse, Rudi Kristiansen, Tor Christian Eilertsen,  Ole-Petter Sætre og Jan Kristian Haugnæss, på Midtfjellet for 4. gang lørdag.

Birken-følelse

På oppløpssiden fikk 24-timersløperne selskap og motiverende hjelp av mange birkebeinere som gjennomførte sin årlige styrkeprøve i form av Vinterbirken QR. Stemningen langs løypa ga også litt Birken-lørdag følelse, selv om sola ikke skinte denne milde lørdagen. 

Stilstudie av alle fem (med link til Strava) i det de rundet 200 km og tok fatt på nedkjøringene fra Sjusjøen: 
Jan Kristian Haugnass 200 km.jpg
Jan Kristian Haugnæss

Rudi Kristiansen 200 km.jpgRudi Kristiansen

Gro Siljan Hjukse 200 km.jpgGro Siljan Hjukse

Tor Christian Eilertsen 200 km.jpgTor Christian Eilertsen

Ole Petter Sætre 200 km.jpgOle-Petter Sætre


Oppdatering lørdag morgen:

De seks fikk som ventet en tøffere tur tilbake over fjellet midt i svarteste natta, og gjengen var tilbake på Lillehammer litt før kl 04 lørdag, ti timer etter at de startet. Her valgte Odd Ivar Solvold å gi seg pga. en vond skulder. "Den vanskelige tredjerunden" gikk imidlertid greit, og klokka halv ni lørdag morgen snudde de for siste gang på Tingstadjordet. 

Kondis.no kommer med mer om opplevelsene til de seks, Gro Siljan Hjukse, Tor Christian Eilertsen, Rudi Kristiansen, Ole-Petter Sætre, Odd Ivar Solvold og Jan Kristian Haugnæss. 

Her er brutto passerigstider for de fire turene over fjellet: 

Tid Klokkeslett Tid Rundetid
Start 18:00:00 00:00:00  
53 km 21:52:59 03:52:59 03:52:59
106 km 03:52:54 09:52:54 05:59:55
159 km 08:29:12 14:29:12 04:36:18
212 km 14:34:36 20:34:36 05:36:18

Prosjektet  4xbirken24 har til mål å samle inn penger til Ida Eides Minnefond, og allerede før start hadde beløpet passert 50 000 kr. Du kan være med å støtte ved å vippse valgfritt beløp til #587738.


Startbilde.jpg
Klare til start på Birkebeineren Skistadion kl 18 fredag. (Foto: Eln Karlsen)

- Det er godt å være i gang når en har hatt denne turen i tankene i godt over et år, kjente initiativtaker Jan Kristian Haugnæss på da kondis.no møtte den fem mann- og en kvinne-sterke troppen ved Birkebeinerbakken nedenfor Sjusjøen en time etter starten kl 18 fredag kveld.

En staker på blanke ski, en skøyter og de fire andre går med klister med dekning fra start. Vær og føre var aldeles glimrende på den første fjerdedelen av prosjektet med noen få kuldegrader og lite vind. Vinden er det største spenningsmomentet for 4xbirken24-teamet siden yr.no melder om opp mot 10 m/s med 15 m/s fra nord-vest i kastene på lørdagsmorgenen.

4xbirken24-fredag (3).jpgPå veg inn i lysløypa på Sjusjøen mens mørket senket seg over de ultraseige birkebeinerene.

Løpere som gikk Vinterbirken QR på fredag kunne melde om sugende føre pga. nysnø, men mot kvelden gikk den første etappen av 4xbirken24 under gode forhold, noe tiden på første fjerdedel også viser. 

Etter vending på Rena venter den vanlige og tyngre Birken-varianten tilbake til BB-stadion med lett økende vind og netto stigning på 200 hm. Mens den første timen fredag kveld gikk i dagslys, må den neste halvdelen gå i mørket uten at det trenger å bety så mye for farten de kan holde. Anslagsvis vil profilen i seg selv tilsi en halv times lenger løpstid fra Renasida sammenliknet med fra Lillehammersida, men med vind delvis i mot kan det også bety en hel time. 

Kondis.no kommer med oppdatering lørdag formiddag, men du kan også følge sekstetten live på Racetracker

4xbirken24-fredag (4).jpg
4xbirken24-fredag (5).jpgLøypas høyeste punkt på Midtfjellet ble passert for 1. gang litt før kl 20. 

Forhåndsomtale: Seks skal gå Birken fire ganger fredag og lørdag

Kondis trenger din støtte
Bli medlem eller støtt oss med en gave hvis du ønsker at Kondis skal fortsette å spre treningsglede, skrive reportasjer, lage terminlister, kontrollmåle løyper, føre statistikker osv. På grunn av koronakrisen har store deler av annonseinntektene våre falt bort, og vi er i enda større grad avhengig av medlemskap og støtte fra våre lesere.

Bli medlem og få mange medlemsfordeler!

Gi en gave:
Vårt kontonummer er: 1503.35.18541
Vipps: 125957