Tradisjonelt har vi hatt mange flere herrer enn kvinner på ultraløpsmesterskapene, men de senere årene har bredden på kvinnesiden på 24-timersløp utviklet seg voldsomt, mens bredden er midre enn tidligere på herresiden. 

Vi mangler både Therese Falk  - vår suverent sterkeste løper på 24-timers de foregående årene - og Ranveig Hansen som imponerte med 8. plass i fjorårets EM i den norske troppen. Likevel stiller Norge med det antatt sterkeste kvinnelaget vi noen gang har hatt med i et mesterskap. Kvartetten Annette Velde Sande, Line Caliskaner, Ida Slorafoss og Else Overvik har både ambisjoner på egne vegne, og ikke minst med tanke på lagkonkurransen der de tre beste teller.

Det minst overraskende er at Bjørn Tore Taranger (44) nok en gang er med i en mesterskapstropp, dette blir hans 15. løp i EM eller VM (24 timers og 100km). Litt mer overaskende er det at han er den eneste herreløperen som har kvalifisert seg til årets VM. Så sent som i NM 24-timers i Stjørdal i juni løp han imponerende 250,160 km. Fra før har han topp-10 plasseringer både i EM og VM. 

Vi har riktignok med en løper til, siden tidligere VM-deltaker Jo Inge Norum stiller i veteranmesterskapet. Skader har ødelagt for kvalifisering til seniormesterskapet for Jo Inge som i 2019 løp inn til 26. plass i VM.

IAU 24 LOGO-23-01 v2.jpg

Mer fra VM
Kondis kommer med mer fra VM neste helg. Starten er fredag 1. desember kl 03:00 norsk tid, med målgang samme tid lørdag.

I en tidligere omtale kan du lese mer om løperne og reaksjonene etter at uttaket var klart. Av de opprinnelig uttatte har Ranveig Hansen meldt forfall, og inn på laget har Else Overvik kommet for å utfylle et sterkt norsk kvinnelag. Fem løpere tatt ut til VM 24-timers i Taiwan, fire kvinner og en mann

Nedenfor har vi bedt løperne si litt om forventningene noen dager før de reiser til Taiwan (Chinese Taipei).

Bjørn Tore i 24-hours in Hell i 2020. (Foto: Jørgen Tellefsen)

Bjørn Tore Kronen Taranger, BFG Bergen Løpeklubb

- Forventningene mine er store. Har trent svært bra. Årets resultater tyder på det, med pers både på 5 km og halvmaraton, og tangering av 10 km pers. Har aldri vært i bedre form. Jeg går for norsk rekord og en plassering som vil gi meg gåsehud fra nakkehårene - nedover ryggen og inn i rævhullet. "It’s time to bring it!». 

Vi legger til her at den norske bestenoteringen tilhører Allan Hovda med 264,887 km fra Bislett 24-timers 2022. Han har ikke forsøkt å kvalifisere seg til VM, men gjør et forsøk på å forbedre rekorden på årets Bislett 24-timers som starter dagen etter at VM-deltakerne har reist til Taiwan. Værforholdene utendørs i Taiwan (varmen) kan nok gjøre rekordjakten tøffere for Taranger enn Hovda den kommende uken.

Annette Velde Sande.jpg
Annette underveis til seier på Bislett 24-timers 2022

Annette Velde Sande, BFG Bergen Løpeklubb

- Jeg er veldig spent nå før mitt aller første VM. Jeg føler meg klar, nå gjelder det bare å holde seg frisk! Mye som går for tiden, så de siste to ukene før avreise har jeg hjemmekontor. 
Jeg synes det er stor stas å være på landslaget, og skal gjøre mitt beste for å løpe både smart og godt! Jeg har aldri vært i bedre form, men på et 24-timers løp er god form ingen garanti for et godt resultat, selv om det selvfølgelig er en fordel! Jeg håper å løpe til ny personlig rekord (red.anm: 232,717 km), og jeg vet at vi som lag vil jobbe godt sammen og hjelpe hverandre til å yte maksimalt! Vi fokuserer på god lagånd og samarbeid, og vi løper for lagmedalje! Sammen er vi sterke!

- For tiden løper jeg mellom 150-158 km i uken. Kroppen responderer bra og jeg føler meg sterk! Jeg er veldig takknemlig for at Jan Fjærestad følger meg tett opp og lager ukentlig program til meg. Føles fortsatt litt surrealistisk at jeg er på landslaget og skal delta i VM. Føler på ærefrykten når jeg tar på meg landslagstøyet. Gleder meg masse til å løpe for Norge sammen med de fine folkene som utgjør resten av landslaget! Det gir også en fin trygghet at klubbkamerat Bjørn Tore, som er veldig erfaren, skal være med. Og vi har med oss et flott crew som vil stå på og hjelpe oss! Et godt crew er helt essensielt for å klare å prestere optimalt. Glad vi får noen dager i Taipei til å planlegge godt og legge en god strategi sammen. Heia Norge! 

Line Caliscaner og Coach Sondre i Barcelona24.jpg
Line og coach Sondre i Barcelona der hun kvalifiserte seg til VM.

Line Sevilhaug Caliskaner, Romerike Ultraløperklubb

- Jeg ser frem til VM og det er en stor ære å få representere Norge. Treningen hele det siste året har vært veldig bra og jeg reiser ned med visshet om jeg har gjort det jeg kan for å stille best mulig forberedt. En viktig brikke har helt klart vært coach Sondre (red.anm: Sondre Amdahl) som hjelper meg med både å få struktur på treningen og motivasjon til å gi det lille ekstra når det står en hard økt på programmet.

- Når det gjelder forventningen til mesterskapet så tror jeg at jeg har mer inne enn jeg har vist på tidligere 24-timers løp, dersom alt klaffer. Så gjenstår det å se hva det holder til. Som lag har jeg tro på at vi sammen kan få til et godt resultat. Det er noen sterke lagvenninner jeg stiller på startstreken med. 

Line har en pers på 243,121 km satt i Barcelona der hun totalvant tidligere i år.

Ida og Annette i NM24 etter målgang.jpg
Ida (til høyre) sammen med Annette etter at VM-kval var sikret under NM 24-timers tidligere i år.

Ida Tidemand Slorafoss, Romerike Ultraløperklubb

- Jeg gleder meg til å representere Norge i mitt første internasjonale mesterskap! Det er helt ubeskrivelig at jeg skal få være med denne gjengen hele veien til Taipei. Jeg er 100% motivert, og skal virkelig gjøre mitt aller beste for at det norske laget skal prestere best mulig.

- Treningen siden NM i Hell har gått veldig bra, kroppen svarer godt og jeg har ikke hatt noen avbrekk. Jeg har brukt løp som trening i perioden uten å presse for hardt.  Så jeg føler meg klar! Nå gjelder det bare å samle overskudd og holde seg frisk. Dersom alt går som planlagt tror jeg det finnes kapasitet for å løpe ennå bedre og lengere enn under NM i juni (red. anm: 226,228 km), men det er VM vi snakker om, så alt er en bonus.

Else Overvik 6 timer av 24.jpg
Else 6 timer ut i bronseløpet i årets NM

Else Merete Overvik, Hell Ultraløperklubb

- Helt sykt at jeg skal til VM i Taiwan. Jeg er en nattarbeidende sykepleier og mamma, som løper fordi jeg elsker det og får energi til hverdagen. Jeg er spent på den lange reisen og klimaet. Ellers håper jeg å kose meg gjennom de fleste timene.

- Målet må være å løpe lengre enn sist (red.anm. 204,022 km) og i 24 timer. Treninga gjennom høsten har vært bra, en liten overbelastning siste ukene har ført til naturlig nedtrapping. Jeg har prioritert badstu de siste ukene med tanke på akklimatisering til varme og luftfuktighet.

Else kom altså inn på laget etter at Ranveig Hansen meldte forfall. Hun har ikke nådd det offisielle VM-kravet, men man har vektlagt fordelen med å være fire løpere med tanke på at tre teller i lagkonkurransen, og på 24-timers kan mye skje underveis for alle.


Mer VM 24-timers senere

Kondis kommer med mer fra VM neste helg. Starten er fredag 1. desember kl 03:00 norsk tid, med målgang samme tid lørdag.

2023冬山河超馬710x290.jpg