RASK LØPER PÅ HØYT NIVÅ I UNGDOMSÅRENE
Stephen Kahiu Mbugua, født 1969, vokste opp i  landsbyen Genguti, 50km fra Nairobi. Da han gikk på primary School deltok han på terrengløp og distanser opp til 5km. Han nådde helt opp til et nivå hvor han ble tatt ut til det nasjonale laget for aldersgruppen. Men da han kom til secondary school i årene 1986 til 1989 ble det ikke noe mer løping. 

I 1990 flyttet han til Nairobi hvor han begynte å jobbe og interessen for å  løpe ikke fikk noe stimuli. Etter en rekke forskjellige jobber tok han utdannelse for å få kjøretillatelse og da han hadde klart det begynte han i 1994 å jobbe for et sanitært selskap. I 1997 giftet han seg. I 1998 begynte han å kjøre skolebuss. I 1998 fikk han en sønn og i 2000 en datter, og i 2011 ennå en sønn.

STEVE FÅR JOBB HOS FLYKTNINGHJELPEN
I 2005 begynte han å jobbe i det internasjonale turistfirmaet Abercrobie and Kent Tours, som sjåfør. I 2007 leide så 
Flyktninghjelpen , Norwegian Refugee Council (NCR) inn Stephen som en av sjåførene. Her har han bl.a. jobbet i verdens største flyktningleir Dadaab  som huser 463 000 flyktninger i en leir som er “designet” for 90 000 mennesker.


SOFAEN FANGER
Det voksne livet med jobb og famile hadde gjort Stephen tjukk og sofaen hadde “tatt” ham.
En dag, en søndag husker Steve det som, var han ute å gikk og ble imponert over noen som var ute å jogget. Han bestemte seg for å gjøre noe med helsa si og en kropp som hadde nådd 85 kg. Så ille hadde det blitt at  datteren hadde spurte om når ungen ville bli født, så tjukk hadde han vært.


 Steve med løpervenner i Nairobi tirsdag.         Foto: Christian Jepsen for www.ncr.no tatt i Nairobi tirsdag 


"REDDET" AV JOGGING
Etter å ha jogget i 2 måneder følte han seg atskillig bedre og nå ville han ikke gi seg med jogginga. Etter et år med løping hadde han kvittet seg med 15 kg og nå bestemte han seg for å begynne å konkurrere. 
Han syntes ikke det gikk spesielt bra når han løp sitt første halvmaraton i 2008, 38 år gammel, på 1.25. Men han fortsatte å konkurrere og han oppsøkte også en klubb med profesjonelle løpere som trenet 3 ganger om dagen. Klubben han oppsøkte lå imidlertid 15 km unna der han bodde så det var ikke så ofte han kunne oppsøke den, men løperne i klubben oppfordret ham til å fortsette. 

STERK FREMGANG
Året etterpå, 2009, løp han så på 1.13. Om nivået på løpskonkurransene ikke er like høyt i Nairobi som ikke ligger så høyt over havet som Rift Valley hvor kremen av de Kenyanske løperne holder til, så ga 1.13. Mbugua en 75.plass av de 800 som deltok. Til sammenligning var det i løpet av hele 2009 var det 25 nordmenn som løp under 1.13

Det var dette løpet som Patrick Eckhoff fra Flyktninghjelpen hadde sett og blitt mektig imponert over. Eckhoff som sjøl var idrettsmann spurte Mbugua om treningen og fulgte ham etterhvert opp og inspirerte Mbugua. Det var her den første spiren ble sådd for at Stephen Kahiu Mbugua skulle ende på startstreken i Oslo Maraton 2012.


I 2011 ble han forfremmet til “Fleet Manager” (Vognpark-sjef) for Flyktninghjelpen. Dermed hadde han ansvaret for å organisere all transport rundt omkring i Kenya for Flyktninghjelpen. Det var i 2011 Eckhoff og Mbugua begynte å snakke om Oslo Maraton, men foreløpig bare som en spøk. Men tanken forsvant ikke og i april 2012 bestemte han seg for å gjennomføre dette.


THE OSLO EXPRESS
Flyktninghjelpen skulle ha eget team med t-skjorte og det hele og Stephen Kahiu Mbugua skulle være kaptein og ambassadør for laget. Andre som deltar på laget er medierådgiver Hanne Eide Andersen. Hennes dramtiske maratondebut i Oslo Maraton i 2011 kan du lese om på kondis.no 
her.  For å få trent nok med full jobb og to barn brukter han treningsmetoden med å løpe til jobb, han har 20km å reise til og fra jobben hver vei. Enkelte dager sitter han på med bil hjem fra jobb og hopper av halveis for å løpe de siste 10km hjem. Han bruker også enhver anledning til å få løpt litt, også når han er ved flyktningeleiren, og han kan oppleve at flere av flyktningene blir med å løper. De andre sjåførene i Flyktninghjelpen har sluttet å kalle ham for Steve, nå kaller de ham bare for ““The Oslo Express”.

150 KM I UKA
I helgen løper han på lørdager en tur på 32-35 km på rundt 2.20 - 2.30. Søndager tar han som regel fri, men det hender han tar en løpsøkt avhengig av hva han har fått løpt før den uka. Han bruker også løpebanen som ligger like ved jobben av og til.. Alt i alt blir det rundt 150 km i uka. I tillegg går han på helsestudio 1 gang i uka og trener lette vekter og spenst.


Foto: Christian Jepsen for www.ncr.no tatt i Nairobi tirsdag 18.september 2012

FULL  SATSING!
Steve ville nå satse ordentlig. Som Ambasadør for Flyktningehjelpens lag ville han få betalt reise til Oslo og opphold der. Men med de tidene han etterhvert hadde oppnådd hadde han ambisjoner om å hevde seg i toppen. Han bestemte seg for å bruke hele ferien sin for 2012 til å trene så godt som mulig. Dermed gikk turen til Rift Valley hvor alle de beste kenyanske løperne og mange utenlandske toppløpere trener i høyden. 4 uker med trening i høyden og et tøft treningsopplegg hvor det en gjør er å løpe og hvile. Treningen bestod av 3 daglige økter. 6 om morgenen var det lett løping i 50 min. Klokka 9 var det klart for dagens harde økt med langkjøring. Mandagene ble det løpt 1.30 - 2 timer, de andre dagene 1 times rask løping. På ettermidagen kl.16:00 ble det så løpt rolig i ca. 40 min. Søndager var hviledag og derfor var gjerne den harde økta på mandagene lengre enn de andre dagene. For Mbugua var dette første gang han hadde drevet med høydetrening.

PERSONLIGE REKORDER
Dette er hans personlige rekorder han har med seg i bagasjen til Oslo Maraton: 10k: 31 min halvmaraton 1::09 2010: Marathon 2.22 (hans eneste maraton , løpt i Nairobi)

I SITT LIVS FORM
kondis.no spurte ham om han nå var i sitt livs beste form og det bekreftet han at han var. - Jeg har trenet så godt som jeg har kunnet, jeg føler meg veldig klar. Hvis det ikke blir for kaldt tror jeg at jeg kan løpe på 2.16 -2.17 Det er mitt mål.
(denne uka ligger makstemperaturen i Nairobi på jevnt 25 grader)

Mbugua reiser til Norge i kveld og vil ankomme Oslo på torsdag. Han gleder seg naturlig veldig mye, det blir hans første reise utenfor Kenya. Gjennom sitt arbeid for Flyktninghjelpen har han blitt kjent med mange norske og lørdag fronter han Flyktningehjelpens eget lag i Oslo Maraton hvor Oslo by vil dreie som om løping hele dagen.