Olav Engen (66) er deltidsansatt i Kondis med utviklingsoppgaver og vikarierer også noen ganger som nettredaktør. Han har vært lokalredaktør for kondis.no siden 25. oktober 2004 og er også redaktør på ultrasiden. Den idrettslige bakgrunnen startet med røykestopp og orienteringsløp i 1978 og inneholder over 2100 dokumenterte konkurranser, halvparten o-løp, resten veg- og terrengløp med forkjærlighet for ultraløping siden 2005. Han er medlem i NFIFs ultraløpsutvalg og leder av Romerike Ultraløperklubb.


 

Vignett-kondiskommentaren.jpg

For høye startavgifter, eller for sen påmelding?

Diskusjoner om prisen for å delta i løpskonkurranser har man alltid hatt, og debatten går da på at det er for dyrt å delta. Det er en påstand jeg vanligvis kan støtte, i alle fall før vi ser litt bak tallene.

De største arrangementene lever «sitt eget liv» med ganske høye startkontingenter og stor omsetning for påmelding og gjerne gode sponsorer i tillegg som bidrar til å holde kostnadsbudsjettet nede. Mange av disse har betydelige utgifter til vakthold og annet på grunn av arrangementenes størrelse, så jeg holder disse løpene utenfor denne kommentaren.

For små og mellomstore arrangementer er problemstinningen at det er vanskelig å få løpet til å gå i balanse uten at deltagelsen koster mer enn den helst skulle gjort. Det er vel ingen som bestrider at klubbene bør få litt overskudd ut av innsatsen de legger ned, og uten sponsorstøtte er dette vanskeligere jo mindre arrangementene er.

For en løpsarrangør er det - for å kunne planlegge mannskapsbehov løpsdagen, premiering, servering og annet – viktig at man tidligst mulig får en pekepinn på antall deltagere. Da kan man lettere planlegge innkjøp i riktig størrelse og slik sett holde budsjettet nede, i håp om at den for lave startkontingenten (fra arrangørens ståsted) skal dekke utgiftene og litt til.

Men, hva gjør man når trenden er at «alle» vil melde seg på tett opp til konkurransen og gjerne på løpsdagen. Det er ikke uvanlig at halvparten eller mer av påmeldingene kommer siste uken, og da blir arrangøren ekstremt avhengig av været den siste tiden inn mot løpet.

Jeg kan ta et eksempel her for et løp jeg er litt involvert i: Jessheim Vintermaraton hadde med deltagerøkning mange år på rad en fin utvikling i påmeldingen i fjor i forhold til årene før, og med vissheten om at nesten halvparten av påmeldingene kom siste uka følte man at man hadde kontroll. Så kom langtidsvarselet som var mildt sagt elendig, og det endret seg ikke de neste dagene heller. Påmeldingen stoppet opp fullstendig, og det var 150 færre deltagere (25%) enn prognosen en uke tidligere tydet på.

Hva forteller dette oss: Jo, at det er svært vanskelig å planlegge når løperne melder seg på så sent, og i eksemplet fra Jessheim var selvsagt innkjøp av premier og annet alt for store og overskuddet tilsvarende mindre.

Det er klart jeg forstår deltagerne også, jeg representerer jo en løperorganisasjon og vi vil jo bare det beste for løperne. Men som løpere er vi jo avhengig av at noen vil arrangere konkurransene.

Det som har blitt «trenden» - i alle fall i mellomstore løp – er at man har en progressiv påmeldingspris. Meld deg på tidlig, billig. Jo senere du melder deg på, jo dyrere. Ekstra dyrt med påmelding løpsdagen.

Hjelper dette?

Egentlig ikke så mye. De «faste deltagerne» melder seg på til lav pris, men overraskende mange utsetter påmeldingen selv om de med stor sannsynlighet skal være med. Det er jo så mye som kan skje fram til løpsstart. Man kan bli skadet, det er flere løp samme helg man har lyst til å løpe og får ikke bestemt seg, man vil se an været osv.

Selv om de potensielle deltagerne vet at det blir dyrere, ofte betydelig dyrere å melde seg på sent, blir dette det foretrukne valget for stadig flere.

Er det da noen grunn til å klage på for høy startkontingent? Jeg tror svaret på dette avhenger av i hvilken grad man selv er involvert som arrangør eller «bare» konkurrerer.

Med billig startkontingent for de som melder seg på tidlig, tar arrangøren brodden av kritikken mot høy pris, samtidig som de gjerne er avhengig av en høyere snittpris for å gå i pluss. Dermed blir den høye startkontingenten når løpet nærmer seg, en form for vinn-vinn for deltagere og arrangører.

Deltagerne kan utsette påmeldingen til de er 100% sikre på at de får vært med, en metode som reduserer de unødvendige påmeldingene – og alt i alt kanskje ikke blir dyrere året sett under ett.

Arrangørene oppnår en høy pris på sene påmeldinger og OK snittpris takket være de mange som melder seg på sent.

Jeg skal ikke her ta stilling til hva som er billig og hva som er dyrt, for da måtte jeg gått inn på hvert enkelt arrangement og analysert. Det jeg derimot håper er at arrangørene holder ut slik at vi løpeglade har konkurranser å melde oss på til.

  • Jeg sier også ja takk til billig tidlig påmelding.
  • Jeg har også forståelse for dyr sen påmelding.
  • Jeg har tiltro til at arrangørene holder prisen lavest mulig.

Hilsen Olav…
… med over 2000 konkurranser i bagasjen, mange av dem med «for dyr» startkontingent – men også med en visshet om at andre aspekter ved deltagelsen (f.eks. reise) utgjorde et betydelig større beløp.

 

Kondis arrangerer nyttårsløp 31. desember 2017

Kondis NyttårsløpForslagUrakettDer benytter vi en ekstrem variant av progressiv påmeldingspris. Det er veldig billig i alle fall fram til 30. november – og heldigvis var det få som sa takk til påmelding for 100 kroner før 1. juni. At det blir dyrere fra 1. desember, er altså for å få flest mulig til å melde seg på før denne datoen – for hvor mange deltagere skal vi planlegge arena, premiering og annet for? Påmelding løpsdagen ville vi helst droppet, men det er en service for løperne som har glemt seg bort eller av andre årsaker måtte utsette påmeldingen.

Helst ville vi holdt en lav flat pris, men den hadde vært høyere enn prisen vi nå har fram til 30.11. – så vi håper på positiv tilbakemelding for lav pris til det er en måned igjen til start, og på forståelse for at det er «dyrt» deretter.

t.o.m. 31.05. kr 180.-   kondismedlemmer kr 100.-
01.06.-30.11. kr 280.-  kondismedlemmer kr 200.-
01.12.-30.12.kr 380.- kondismedlemmer kr 300.-
31.12. løpsdagen kr 480.- kondismedlemmer kr 400.-